Βούτσης: Στόχος να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος το καλοκαίρι με ευρεία συναίνεση

«Η κυβέρνηση εργάζεται για να τεθεί τώρα το θέμα του εκλογικού νόμου και αν είναι δυνατόν να επιλυθεί εντός του καλοκαιριού», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, προαναγγέλλοντας ταυτοχρόνως ότι θα επιδιωχθεί μια ευρύτατη συναίνεση ώστε ο εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Ευρεία συναίνεση

Κατά την συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε ότι το εκλογικό σύστημα, θα συζητηθεί τον προσεχή μήνα και «ανεξάρτητα από το αν η Βουλή θα αποτελεί όπως και θα το ήθελε μέρος της αναθεωρητέας ύλης του Συντάγματος», θα γίνει οπωσδήποτε προσπάθεια να υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση, ώστε ο εκλογικός νόμος -που θα αποφασιστεί από την Βουλή- να έχει τη συνταγματική βάση προκειμένου να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, μετά από τρία χρόνια και τρεισήμισι μήνες.

Ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα των θεσμικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «το θέμα του εκλογικού νόμου, θα προχωρήσει τώρα, δεν θα γίνει σε μήνες» και προσέθεσε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα ξεκινήσει ουσιαστικά στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον μετά 3 με 4 μήνες, κατά τον Κανονισμό και το Σύνταγμα.

Η απλή αναλογική

Ως προς το ζήτημα της απλής αναλογικής, ο πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι η συζήτηση εξελίσσεται και είναι γνωστή η προγραμματική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική και το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα. «Η συζήτηση εξελίσσεται και δεν θέλω εγώ να την φορτίσω περισσότερο, είναι γνωστή και η άποψή μου και η προγραμματική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων μέσα στη Βουλή για την απλή αναλογική, για το μπόνους των εδρών και το όριο εισόδου στη Βουλή», είπε ο κ. Βούτσης.

Ειδικά για το όριο εισόδου στη Βουλή υπογράμμισε ότι δεν είμαστε στη μεταπολιτευτική φάση, όπου για δεκαετίες υπήρχαν στη Βουλή τρία ή τέσσερα κόμματα. «Μέσα στην κρίση βρεθήκαμε σε μια οκτακομματική Βουλή και με δύο κόμματα στα πρόθυρα της εισόδου τους», είπε και προσέθεσε ότι η εμπειρία που προέκυψε κατά τη διάρκεια της κρίσης αναφορικά με την πορεία κυβερνήσεων συνεργασίας, θα αξιοποιηθεί όχι μόνο αξιακά και ιδεολογικά, αλλά και με βάση την πραγματικότητα της χώρας. Για το «κατώφλι» του 3% για την είσοδο στη Βουλή, είπε ακόμη ότι «συνηγορεί στο ότι έχει ήδη αποκατασταθεί, και μπορεί να αποκατασταθεί κι άλλο, ο πολιτικός πλουραλισμός και η παρουσία πολλών φωνών στο Κοινοβούλιο».

Το στοιχείο της άδολης αναλογικής δεν μπορεί να αναφέρεται σε προσωπικά ή προσωποπαγή κόμματα και να διαμορφωθεί ένα «μπουκέτο» μερικών δεκάδων κομμάτων μέσα στη Βουλή, είπε ο κ. Βούτσης και εξήγησε ότι αυτό θα ήταν δύσκολο και για την νομοθετική εργασία. «Αυτά είναι στοιχεία ενός διαλόγου που θα εξελιχθεί πάνω και σε αυτό το θέμα τον προσεχή μήνα», ανέφερε ωστόσο ο κ. Βούτσης.

Δημοψηφίσματα

Επίσης αναφέρθηκε και στα δημοψηφίσματα για να υπογραμμίσει ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα προχωρήσει με βάση το άρθρο 110 του Συντάγματος. Προσέθεσε όμως ότι το ζήτημα των δημοψηφισμάτων θα μπορούσε να συζητηθεί στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. «Ήταν λάθος που 40 χρόνια δεν είχε γίνει κανένα δημοψήφισμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να περάσουμε σε μια διαδικασία Ελβετίας. Έτσι κι αλλιώς το ίδιο το Σύνταγμα είναι αυστηρό και δίνει κατεύθυνση», είπε ο κ. Βούτσης και επέμεινε ότι δεν πρέπει να προκαταλάβουμε τον δημόσιο διάλογο, αφού δημοψηφίσματα σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν νοούνται, όπως επίσης είναι αμφιλεγόμενα και δημοψηφίσματα για μεγάλα δημοσιονομικά θέματα (προϋπολογισμού κλπ). Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχει απόφαση για δημοψήφισμα π.χ. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους» και ανέφερε ότι υπάρχουν προτάσεις για ενίσχυση ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσω εκλογής του από λαό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού