Αφιερωμένο στον Γιώργο Σεφέρη το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Ένα διαφορετικό χορηγό έχει φέτος την τιμή να «φιλοξενεί» το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων που διοργανώνει ο δήμος Καβάλας.

Έναν χορηγό αισιοδοξίας. Έναν ξεχωριστό άνθρωπο που με τα κείμενά του ταξίδεψε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο και σημαδέψει ανεξίτηλα τα ελληνικά γράμματα. Ο λόγος για τον μεγάλο Έλληνα νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, στον οποίο είναι αφιερωμένο το δεύτερο μεγάλο, μετά της Επιδαύρου, Φεστιβάλ της χώρας, το Φεστιβάλ Φιλίππων.

Η φετινή, ωστόσο, διοργάνωση έχει μια άλλη διάσταση καθώς στις 17 Ιουλίου θα κριθεί στην Κωνσταντινούπολη η τύχη της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας, ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στην παραλία της Καβάλας, με φόντο την παλιά πόλη και το φρούριο, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρής Γκόνης, παρουσίασαν σήμερα το απόγευμα, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων.

Τα λόγια του ποιητή Γιώργου Σεφέρη: «Όπως τα πεύκα – κρατούνε τη μορφή του αγέρα ενώ ο αγέρας έφυγε, δεν είναι εκεί το ίδιο τα λόγια φυλάγουν τη μορφή του ανθρώπου», καλωσορίζουν φέτος τους χιλιάδες αναγνώστες του καλαίσθητου προγράμματος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φιλίππων, ενώ οι ψηφιακές ζωγραφιές του γνωστού σκιτσογράφου Δημήτρη Χαντζόπουλου φιλοτεχνούν τα μπάνερ με τα οποία θα διακοσμηθούν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης.

«Το φεστιβάλ Φιλίππων έχει χορηγό», σημείωσε εύστοχα ο Θοδωρής Γκόνης και συνέχισε, «έχει χορηγό αισιοδοξίας τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Φέτος όλος ο Αύγουστος θα είναι του Σεφέρη. Οι μεταφράσεις του, τα ποιήματά του, οι Μέρες, οι επιστολές, οι Δοκιμές, οι Έξι νύχτες στην Ακρόπολη, τα πορτραίτα του, οι φωτογραφίες του, τα τραγούδια του θα μπουν στη ζωή της πόλης.

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι, συγγραφείς μαζί με τους σπουδαιότερους μελετητές του έργου του θα στήσουν τη γιορτή του, τη γιορτή που αυτός ο ίδιος τόσο γενναιόδωρα στηρίζει με το μεγάλο του έργο».

«Θα τρέξουμε και φέτος», συνέχισε ο Θοδωρής Γκόνης, «στα γνωστά στέκια που μας έχει συστήσει το Φεστιβάλ Φιλίππων, αλλά θα προτείνουμε πάλι και άλλους απρόβλεπτους χώρους, χώρους που το φεστιβάλ έχει τον τρόπο του να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει. Και φυσικά στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, τον ιστορικό πυρήνα του φεστιβάλ, θα υποδεχθούμε τις μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος του φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών, παραγωγές του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, αλλά και του ελεύθερου θεάτρου. Το φετινό πρόγραμμα συμπληρώνουν ένας θίασος από την Ινδονησία που δοκιμάζεται στο αρχαίο δράμα και ένα κλασικό μπαλέτο από την Μόσχα».

Η Δήμητρα Τσανάκα κατά την παρουσίαση τους προγράμματος, ανάφερε ότι το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική κληρονομιά της βόρειας Ελλάδας. «Είναι», συμπλήρωσε, «η γέφυρα που ενώνει το χθες, με το αύριο, βαδίζοντας σταθερά στο παρόν, το δικό μας Φεστιβάλ, το σύμβολο της ιστορίας και του Πολιτισμού μας. Η κορωνίδα των εκδηλώσεων του Δήμου μας, ο θεσμός που κάνει υπερήφανο κάθε άνθρωπο που υπηρετεί την Καβάλα από τη θέση του δημάρχου. Κορυφαίο γεγονός, Τέχνης και Πολιτισμού που γίνεται στην Βόρεια Ελλάδα κάθε χρόνο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού