Σταθάκης: Επιπλέον κίνητρα για επιχειρηματικές δραστηριότητες σε παραμεθόριες περιοχές

Επιπλέον κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε παραμεθόριες περιοχές δίνει ο θεσμός της «παραμεθόριας περιοχής», που ενσωμάτωσε η κυβέρνηση στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και αφορά μια ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι το θετικό πρόσημο ανάπτυξης θα επιτευχθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ο θεσμός της «παραμεθορίου περιοχής» απαντά σε ορισμένα από τα αιτήματα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος -σε εκδήλωση του οποίου θα μιλήσει απόψε ο κ. Σταθάκης- είπε ο υπουργός, ενώ και τα άλλα αιτήματα του Συνδέσμου είναι υπό συζήτηση, όπως τόνισε.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, διότι τέτοιο θεσμικό πλαίσιο δεν υφίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με εξαίρεση την Πολωνία, όπου υπάρχουν δύο ζώνες με μεταβατική, καταληκτική ημερομηνία) και είναι δύσκολο έως αδύνατο να εισαχθεί τέτοιος θεσμός.

«Εμείς, στην κυβέρνηση επιμένουμε να θεωρούμε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα έχουμε θετικό πρόσημο ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Σταθάκης και παρουσίασε τους λόγους που συνηγορούν σε μια τέτοια εξέλιξη, λέγοντας: «Πρώτον, διότι θα δοθούν αρκετοί πόροι στην ιδιωτική οικονομία, ένα σημαντικό ποσό θα έρθει τώρα από τα 10,5 δισ., ευρώ, ένα σημαντικό ποσό θα πάει από τα ΕΣΠΑ, ένα σημαντικό ποσό από την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου και, αν όλα πάνε καλά, υπάρχει κι ένας πρόσθετος γύρος επενδύσεων που μπορεί να κινητοποιηθούν από το πακέτο Γιουνκέρ. Επίσης, εάν θα έχουμε και μια καλή χρονιά τουρισμού και πολύ σημαντικό είναι και η άρση περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, που θα δώσει ώθηση και τη δυνατότητα για πιο ομαλή ροή χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας».

 

 

Την Πέμπτη από τον Αλ. Τσίπρα η παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για τη “δίκαιη ανάπτυξη”

Το σχεδιασμό της για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για τη χώρα, μετά και το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης, ξεδιπλώνει η κυβέρνηση.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους επικεντρώνεται και για τους οποίους αναμένεται να ανακοινωθούν σειρά πρωτοβουλιών, το αμέσως επόμενο διάστημα είναι: η ανάτπυξη, η κοινωνική πολιτική και οι θεσμικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες ήδη έχει αναγγελθεί η πρόθεση της κυβέρνηση για συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό, ήδη προτού να κλείσει η αξιολόγηση, έχει θέσει ως προτεραιότητες στην ατζέντα της τους τρεις αυτούς άξονες, και έχει εκπονήσει αντίστοιχο σχεδιασμό.

Σε σύσκεψη που έγινε νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με υπουργούς και στενούς συνεργάτες του, βρέθηκε στο επίκεντρο ο άξονας που αφορά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη «δίκαιη ανάπτυξη», όπως την έχει προσδιορίσει ο πρωθυπουργός.

Την προσεχή Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση της κυβέρνησης που θα λάβει χώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, θα παρουσιάσει τη λογική που θα διατρέχει το σχέδιο για τη δίκαιη ανάπτυξη και που θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

α) την παραγωγική ανασυγκρότηση

β) το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα

γ) τα χρηματοδοτικά εργαλεία (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναπτυξιακός νόμος, αναπτυξιακή τράπεζα, Παρευξήνια τράπεζα κτλ), που στόχο έχουν την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται, ότι ο αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται ήδη σε φάση συζήτησης στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες.

 

 

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού