Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. από τον ESM

Εγκρίθηκε σήμερα η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από το διοικητικό συμβούλιο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM). Αυτό ανακoίνωσε ο ESM, μέσω Twitter.

«Η εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ χθες από το Λουξεμβούργο, σημειώνοντας ότι τα 7,5 δισ. ευρώ είναι το πρώτο τμήμα της δεύτερης δόσης των δανείων, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ.

«Έχει ψηφίσει νόμους που θα μεταρρυθμίσουν το συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα, θα δημιουργήσουν ένα νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, θα δώσουν τη δυνατότητα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα εισάγουν έναν αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Χάρη στα μέτρα αυτά και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται εντός τροχιάς επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη».

Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, τα μέλη του ESM είναι καταρχήν πρόθυμα να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας με περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης χρέους, περιλαμβανομένων βραχυπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συνεχιζόμενη εκπλήρωση των προκαθορισμένων όρων από την πλευρά της Ελλάδας».

Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην Ελλάδα με την ολοκλήρωση μιας σειράς οροσήμων και την ικανοποιητική εκκαθάριση των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελλάδα. Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η χρηματοοικονομική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα φθάνει τα 28,9 δισ. ευρώ, από 86 δισ. που είναι συνολικά το πρόγραμμα. Ο ESM και ο EFSF έχουν συνολικά μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 170,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας.

 

 

 

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού