Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή, η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας

«Οι δυο μας λαοί έχουν μακραίωνη ιστορία και δεσμούς χιλιετηρίδων. Βασιζόμενοι στις παραδοσιακά εξαιρετικές μας σχέσεις, θεωρούμε ως στρατηγική μας επιλογή την ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας η οποία, από το 2006, διέπεται από τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση» τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα), τμήμα της οποίας εξασφάλισε και προδημοσιεύει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η επίσκεψή μου στο Πεκίνο και τη Σαγκάη» τονίζει ο πρωθυπουργός «σηματοδοτεί την κοινή βούληση Ελλάδας και Κίνας να πάμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά με εφαλτήριο τη σημαντική συνεργασία μας στο λιμάνι του Πειραιά στη βάση μίας νέας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και την ολοκλήρωση του Έτους Ναυτιλιακής Συνεργασίας. Να γίνουμε πραγματικά στρατηγικοί εταίροι με αναβαθμισμένες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις σε σειρά τομέων, αλλά και να αναπτύξουμε ένα νέο επίπεδο πολιτικού διαλόγου σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις».

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει: «Αφενός, προσβλέπουμε στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με την Κίνα επί διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για τα οποία πολύ συχνά μοιραζόμαστε κοινές προσεγγίσεις και αρχές. Η Μεσόγειος και η Άπω Ανατολή μπορεί να βρίσκονται μακριά, γεωγραφικά, αλλά σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές φορές κοινές και ολοένα και πιο αλληλένδετες. Αφετέρου, προσβλέπουμε σε μία στενότερη συνεργασία με την Κίνα, στο πεδίο της οικονομίας – μία συνεργασία με μια παγκόσμια οικονομική δύναμη. Οι εμπορικές μας σχέσεις βρίσκονται ήδη σε πολύ καλό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει ιδιαίτερα περαιτέρω αύξηση των ήδη σημαντικών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη κινεζική αγορά- κυρίως στο αγροδιατροφικό τομέα- και στην υλοποίηση του ισχυρού ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα- κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών. Η διεύρυνση των πολιτιστικών,εκπαιδευτικών ανταλλαγών, η μεταφορά νέων τεχνολογιών και η ανάπτυξη των τουριστικών ροών, με την δρομολόγηση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, αποτελούν επίσης άμεσους στόχους».

Αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις προσηλωμένοι σε αξίες και παράγοντας αποτελέσματα

Ερωτηθείς για το προσφυγικό, τη στάση της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζει: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει παράλληλα τρεις κρίσεις: οικονομική, προσφυγική και ασφαλείας, οι οποίες κατέληξαν να θέτουν σε δοκιμασία τα όρια αντοχής της. Πράγματι, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των δυο πρώτων, για λόγους που συχνά υπερέβαιναν τις ευθύνες και τη βούληση της χώρας μας, όπως η γεωγραφική της θέση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα απέδειξε επανειλημμένα ότι έχει τη θέληση και την ικανότητα να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται τις κρίσεις, προσηλωμένη σε αξίες και παράγοντας αποτελέσματα. Παρά τους δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, κινητοποιήσαμε τον κρατικό μηχανισμό, συντονιστήκαμε με τους πολίτες και τις κοινωνικές οργανώσεις και καταφέραμε να διαχειριστούμε ροές προσφύγων που πολύ συχνά υπερέβαιναν τον ίδιο τον ντόπιο πληθυσμό των πεδίων δράσης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια, και απαντήσαμε με αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά στην πρόκληση της προσφυγικής κρίσης. Οι ενέργειες αυτές, ωστόσο, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις γενεσιουργές αιτίες της προσφυγικής κρίσης, οι οποίες βρίσκονται στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Παρά το μέγεθός της, η Ελλάδα έχει λάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη συνεννόηση και τη συνεργασία στην περιοχή, ενώ στηρίζει τις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, την Λιβύη, την Ουκρανία και το Αφγανιστάν. Για αυτό, άλλωστε, επιδιώκουμε το διάλογο και τη συνεργασία τόσο με τους ευρω-ατλαντικούς εταίρους μας όσο και με παγκόσμιους και περιφερειακούς δρώντες όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και το Ιράν, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτική.

Τα δυσκολότερα βρίσκονται πίσω μας

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Καταβάλλουμε συστηματικές προσπάθειες για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης. Μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση, επιτύχαμε μια βιώσιμη συμφωνία. Επιτύχαμε, για πρώτη φορά, το άνοιγμα της συζήτησης για την επίτευξη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε ανώτατο επίπεδο, εφαρμόζουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, προωθήσαμε νέο επενδυτικό νόμο και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Η οικονομία και η απασχόληση ανακάμπτουν, η χώρα ανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη και σύντομα θα κινούμαστε με θετικούς ρυθμούς. Ασφαλώς, πολλά μένουν να γίνουν προκειμένου να ανακτήσουμε το χαμένο εθνικό μας πλούτο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα δυσκολότερα βρίσκονται πίσω μας».

 

Ζοού Ξιαόλι: Η Ελλάδα ήταν πάντα ένας αξιόπιστος εταίρος της Κίνας

Η συμφωνία της COSCO με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς είναι πολύ επωφελής για το ελληνικό λιμάνι, είπε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Ζοού Ξιαόλι, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Το έργο είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ελληνο-κινεζικής συνεργασίας, η σημασία της οποίας έχει ξεπεράσει την οικονομική συνεργασία και το διμερές πεδίο και έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και ανάπτυξης», είπε ο πρέσβης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Κινέζος πρέσβης εξέφρασε την έκπληξή του για τους τελευταίους χειρισμούς της υπόθεσης του λιμανιού από την COSCO.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Ζοού Ξιαόλι είπε «ότι είναι γεμάτος προσδοκίες και αυτοπεποίθηση» για την επικείμενη άφιξη του πρωθυπουργού Τσίπρα στην Κίνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την Κίνα μεταξύ 2 και 6 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας, Λι Κεκιάνγκ.

Αναφερόμενος στις εργασίες της επίσκεψης, ο πρέσβης είπε ότι οι δυο ηγέτες θα εκδώσουν κοινή δήλωση που θα αντανακλά τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν το Δεύτερο Ελληνο-Κινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας και θα υπογράψουν επίσης μια σειρά από συμφωνίες συνεργασίας για τις επενδύσεις, τα χρηματοοικονομικά, τη ναυτιλία, την επιστήμη και την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, προκειμένου να οικοδομήσουν πλατφόρμες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντικό κόμβο πάνω στην ζώνη “Belt and Road” και το έργο COSCO στον Πειραιά έχει καταστήσει την Ελλάδα ένα βασικό συνδετικό κρίκο μεταξύ του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού και του Δρόμου του Μεταξιού στην Ξηρά,» είπε ο πρέσβης αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στρατηγική της Κίνας.

Αναφέρθηκε επίσης στην «σημαντική ομιλία» του Αλέξη Τσίπρα πάνω σε πλοίο του κινεζικού Ναυτικού που επισκέφθηκε την Ελλάδα στις αρχές του 2015, η οποία «έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από την κινεζική πλευρά». «Είναι δίκαιο να πούμε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ένας αξιόπιστος εταίρος της Κίνας εντός της ΕΕ», τόνισε.

Παράλληλα είπε ότι υπάρχουν τέσσερα σημαντικά υπόβαθρα σε αυτή την επίσκεψη: Πρώτον, αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την 10η επέτειο της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και την Ελλάδα. Δεύτερον, η COSCO πρόκειται να επεκτείνουν μια αμοιβαία επωφελή και «win-win» συνεργασία με την Ελλάδα στο λιμάνι του Πειραιά. Τρίτον, το περιφερειακό τοπίο στο οποίο βρίσκεται Ελλάδα υφίσταται βαθιές αλλαγές και προσαρμογές. Τέταρτον, η στρατηγική ανάπτυξης «Ζώνη και Δρόμος» (Belt and Road) επεκτείνεται σταθερά προς την Ευρώπη.

Ο Ζοού Ξιαόλι ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και πως οι γειτονικές περιοχές έχουν πληγεί από παράγοντες που προκαλούν αστάθεια, όπως ο πόλεμος, οι πρόσφυγες, και η τρομοκρατία. «Αυτό έχει ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδα ως άγκυρα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο,» είπε, προσθέτοντας ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής επιθυμούν να συνεχίσει η Ελλάδα να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ αυτών και της ΕΕ.

«Η ίδια η Ελλάδα υπήρξε πολύ δραστήρια στη διπλωματία και η κρίση χρέους δεν έχει υπονομεύσει το σημαντικό της ρόλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε.
Η Κίνα, εξήγησε ο πρέσβης, είναι έτοιμη να καταβάλει προσπάθειες από κοινού με την Ελλάδα στους ακόλουθους τομείς: Να συνεχίσουν να παρέχουν αμοιβαία υποστήριξη για θέματα βασικού ενδιαφέροντος, να αξιοποιήσουν τη ναυτική συνεργασία ως αιχμή δόρατος που θα οδηγήσει σε πρακτική συνεργασία σε διάφορους τομείς, να προωθήσει το διάλογο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, και να ενισχύσει τον συντονισμό και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. «Οι τέσσερις αυτοί τομείς αντικατοπτρίζουν τα χαρακτηριστικά της συνολικής και στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε ο Ζοού Ξιαόλι.

Επιπλέον η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό εταίρο για την Κίνα στην ναυτική συνεργασία, όχι μόνο επειδή αποτελεί το μέρος που γεννήθηκε ο ευρωπαϊκός ναυτικός πολιτισμός, αλλά επειδή επίσης ασκεί σημαντική επιρροή στη διεθνή ναυτιλία, εξήγησε ο πρέσβης.

Η χωρητικότητα των εμπορικών της στόλων αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% του παγκοσμίου συνόλου. Πάνω από το ήμισυ του εισαγόμενου αργού πετρελαίου της Κίνας μεταφέρεται από τον ελληνικό εμπορικό στόλο. «Το πιο σημαντικό, η Ελλάδα έχει μεγάλη εμπειρία και είναι ανοικτή σε τομείς που σχετίζονται με τη θάλασσα, θέτοντας την θαλάσσια συνεργασία Κίνας-Ελλάδας στο επίκεντρο της συνεργασίας Κίνας-Ευρώπης», είπε.

Ο πρέσβης παράλληλα εξήρε την ικανότητα της Ελλάδας να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. «Μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα, θα θέλανε να συνεχίσει η Ελλάδα να αποτελεί γέφυρα μεταξύ των Δυτικών και Ανατολικών πολιτισμών», τόνισε. «Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα έχει παγκόσμια σημασία και αξία».

Αναφερόμενος στα διεθνή θέματα, ο Ζοού Ξιαόλι είπε ότι η χώρα του, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι έτοιμη να παίξει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή που υπάρχουν προβλήματα και συγκρούσεις, με την προώθηση του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών θρησκειών και πολιτικών δυνάμεων, και να επιλύσουν συγκρούσεις ειρηνικά.

«Η Κίνα θεωρεί την Ελλάδα ως τον καλύτερο συνεταίρο της, καθώς η Ελλάδα έχει τις ίδιες απόψεις με την Κίνα και απολαμβάνει μακρές και βαθιές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής, που αποτελούν πολύτιμα μέσα για την επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής», σημείωσε. «Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη να μοιραστεί αυτά τα μέσα με την Κίνα», προσέθεσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Ελλάδα, από την πλευρά της, θεωρεί την Κίνα ως στρατηγική δύναμη που ενισχύεται ειρηνικά και αναμένει από την Κίνα να παίξει έναν μεγαλύτερο ρόλο στη Μεσόγειο και τον κόσμο. «Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά στην ανάπτυξη της πρωτοβουλίας «Ζώνη και Δρόμος» (Belt and Road) και έχει πει επανειλημμένα ότι επιθυμεί να γίνει η γέφυρα μεταξύ Κίνας και Ευρώπης και μεταξύ Κίνας και της Δύσης», δήλωσε ο πρέσβης.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Ζοού Ξιαόλι τόνισε ότι τα τελευταία δυο χρόνια, οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις έχουν αντέξει πολλά τεστ και έχουν δείξει ότι υπάρχει ένα λαμπρό μέλλον.

«Οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις διανύουν μια σημαντική περίοδο στρατηγικών ευκαιριών. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν μια καλύτερη κατανόηση και αντίληψη αυτών των ευκαιριών για να “βαδίσουν θαρραλέα προς τα εμπρός, για αμοιβαίο όφελος και “win-win” αποτελέσματα», δήλωσε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού