Στον WTO οι ΗΠΑ κατά Κίνας

Οι ΗΠΑ προσέφυγαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) για τους εξαγωγικούς δασμούς που επιβάλλει η Κίνα σε εννιά βασικές πρώτες ύλες.

Το Γραφείο του Εκπροσώπου για το Αμερικανικό Εμπόριο (USTR) υποστήριξε με χθεσινή ανακοίνωση ότι οι δασμοί αυτοί, που κυμαίνονται από 5 έως 20% επί της αξίας, δημιουργούν «άνισες συνθήκες» για τους Αμερικανούς παραγωγούς.

Οι εννιά πρώτες ύλες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι το αντιμόνιο, το κοβάλτιο, ο χαλκός, ο γραφίτης, ο μόλυβδος, η μαγνησία, η τάλκη, το ταντάλιο και ο κασσίτερος. Οι ύλες αυτές χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικούς τομείς, όπως τον αεροδιαστημικό, της κατασκευής αυτοκινήτων, των ηλεκτρονικών και των χημικών.

Η προσφυγή αυτή, που είναι η 13η της κυβέρνησης Ομπάμα κατά της Κίνας στον WTO, έρχεται σε μία περίοδο αυξημένης ρητορικής κατά του εμπορίου στην εκστρατεία για την εκλογή νέου προέδρου των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει να δείξει μία σκληρή στάση στην εφαρμογή των εμπορικών συμφωνιών, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει την αναγκαία στήριξη του νομοθετικού σώματος για την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας στην περιοχή του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TPP), η οποία αποτελεί προτεραιότητα για τον Ομπάμα φέτος.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε ωστόσο, προχθές ότι είναι «πολύ λίγες» οι πιθανότητες να ψηφισθεί η συμφωνία TPP φέτος από το Κογκρέσο, καθώς οι υποψήφιοι για την προεδρία, τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είναι εναντίον της.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ    

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού