Στυλιανίδης: «Απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό»

«Δεν μπορείς να είσαι ασφαλής όταν η φωτιά έχει φτάσει στην αυλή σου», λέει ο επί χρόνια βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και τ. Υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφερόμενος στις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με τη μείωση του πλαφόν 3% και τάσσεται υπέρ της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Αναφερόμενος στις συνέπειες της αναταραχής στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο κύριος Στυλιανίδης δήλωσε:

«Η Τουρκία είναι μία σημαντική χώρα στην ευρύτερη περιοχή που αποτελεί και τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Η αποσταθεροποίησή της επηρεάζει καθοριστικά την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στις παρυφές του ΝΑΤΟ. Δεν μπορείς, λοιπόν, να είσαι ασφαλής όταν η φωτιά έχει φτάσει στην αυλή σου. Αναφέρω μερικές άμεσες επιπτώσεις ή ανησυχίες που προκάλεσε η πρόσφατη αναταραχή στη γείτονα χώρα:

Πρώτον, ανεκόπη αιφνιδίως, ελπίζω προσωρινά, το σημαντικό οδικό τουριστικό ρεύμα προς τη Θράκη και τη Μακεδονία.

Δεύτερον, εισήλθαν σε καθεστώς αβεβαιότητας οι εμπορικές ροές και οι διμερείς επιχειρηματικές συμπράξεις που είχαν αυξηθεί από το 2004 και μετά.

Τρίτον, υπάρχει έντονη ανησυχία για την έκβαση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

Και τέταρτον, ιδιαίτερα εδώ στη Θράκη υπάρχει ο φόβος και η υποψία ότι για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας δεν αποκλείεται να δούμε, το επόμενο διάστημα, μέρος της έντασης να μεταφέρεται από τα Ανατολικά προς τα Δυτικά της Τουρκίας.»

-Εκφράσατε φόβους ότι πρόσφατες εξελίξεις θα επηρεάσουν το προσφυγικό πρόβλημα. Σε ποιο βαθμό, εκτιμάτε;

«Όλα εξαρτώνται από το αν η τουρκική κυβέρνηση θα σεβαστεί τα συμφωνηθέντα με την ευρωπαϊκή ένωση».

-Πιστεύετε ότι θα τα σεβαστεί;

«Είναι φανερό ότι οι εσωτερικές πιέσεις οδήγησαν τον Ερντογάν, τελευταία, σε μια προσπάθεια να κλείσει διεθνή μέτωπα που άνοιξε η ίδια η κυβέρνησή του τα προηγούμενα χρόνια. Αν επιμείνει σε αυτή τη λογική θα μπορέσουμε αν συνεννοηθούμε. Αν, όμως, η πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος τον οδηγήσει σε αυταρχικότερες και πιο εθνοαπομονωτικές συμπεριφορές τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και εμείς και η Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού