Τουρκία: Υπό προσωρινή κράτηση 103 ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων

Συνολικά 103 ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων στην Τουρκία έχουν ήδη τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές για το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο παραθέτει έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματά τους, οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί προέρχονται από όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων.

Οι αξιωματικοί αυτοί θεωρείται ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Χαν: Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται ότι είχε έτοιμο έναν κατάλογο συλλήψεων

Στο μεταξύ, ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ταχύτητα με την οποία έγιναν οι συλλήψεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε έτοιμο εκ των προτέρων έναν κατάλογο συλλήψεων.

«Φαίνεται τουλάχιστον ότι κάτι είχε προετοιμαστεί» είπε, εκφράζοντας την ανησυχία του.

Σε διαθεσιμότητα 7.850 αστυνομικοί

Σαρωτικές εκκαθαρίσεις άρχισαν και στο χώρο της ασφάλειας στην Τουρκία, αφού σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, τίθενται σε διαθεσιμότητα 7.850 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και αξιωματικοί.

Οι εκκαθαρίσεις γίνονται μετά τη σχετική οδηγία της γενικής ασφάλειας η οποία έχει στείλει στις νομαρχίες τον κατάλογο των αστυνομικών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Hürriyet, όλη τη νύχτα οι αστυνομικοί παρέδιδαν τα όπλα και τις ταυτότητές τους, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει και η δικαστική τους δίωξη.

Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» οι εκκαθαρίσεις διεξάγονται σε τρία στάδια. Μετά τις προσαγωγές στις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση κατά την οποία θα γίνει δεύτερη αποπομπή στρατιωτικών και δικαστικών. Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί πάνω από 6.000 δικαστικοί και στρατιωτικοί. Σύμφωνα με την εφημερίδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμη 2.000 δικαστικοί που πρόσκεινται στο τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η «Σαμπάχ» αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν οι εκκαθαρίσεις στην ασφάλεια, οι οποίες – όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα – έχουν ήδη αρχίσει.

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι εκκαθαρίσεις θα συνεχιστούν σε όλο το δημόσιο τομέα. Όλα δείχνουν όμως ότι δεν πρόκειται μόνο για το δημόσιο, καθώς χθες το απόγευμα προσήχθησαν δέκα επιχειρηματίες στο Αϊδίνι. Σήμερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας θα συναντηθεί με τους πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, με θέμα «τα μέτρα που θα ληφθούν στα πανεπιστήμια εναντίον του τάγματος Γκιουλέν».

Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει νόμο για εκκαθαρίσεις σε όλο το δημόσιο τομέα, τους δήμους και τα πανεπιστήμια. Οι εκκαθαρίσεις, εκτός από τη δικαστική δίωξη θα αφορούν και μεθόδους όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση και θα ολοκληρωθούν εντός τριών μηνών.

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές υπηρεσίες ασφάλειας συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό αξιωματικών και στρατιωτών που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο, ορισμένοι αξιωματικοί που συμμετείχαν στην απόπειρα του πραξικοπήματος έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, ενώ δεν φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες που θα επιτρέψουν μία νέα προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας από το στρατό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού