Ο Λευκός Οίκος καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου

Velonastongiaka

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Αυτό που οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα κάνουν σαφές στους τούρκους ομολόγους τους είναι πως είναι σημαντικό γι’ αυτούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν και να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να προστατέψουν τις ελευθερίες που προβλέπονται από το τουρκικό Σύνταγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Έρνεστ τόνισε πως δεν είναι έτοιμος «να κρίνει» συγκεκριμένες ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας αυτής», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον πρόσφερε να βοηθήσει την Τουρκία στη διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εξ όσων γνωρίζουμε ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζει ειρηνικά στην Πενσιλβάνια

Η αμερικανική κυβέρνηση επέστησε την προσοχή της Τουρκίας σήμερα να μην υπερβεί τα εσκαμμένα καθώς οδηγεί ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπαίτιους της απόπειρας πραξικοπήματος της Παρασκευής κι επισήμανε ότι η Άγκυρα δεν έχει προς το παρόν υποβάλει επίσημο αίτημα έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαμένει στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορούν οι τουρκικές αρχές ότι οργάνωσε το πραξικόπημα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμιά εκτίμηση σχετικά με το αν ο Γκιουλέν εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι εξ όσων γνωρίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο ιεροκήρυκας ζει ειρηνικά στην Πενσιλβάνια.

Ο Μαρκ Τόνερ πρόσθεσε ότι η υποβολή επίσημου αιτήματος από την Τουρκία θα ήταν ευπρόσδεκτη από τις ΗΠΑ, συνοδευόμενου όμως με τα όποια αποδεικτικά στοιχεία διαθέτει η Άγκυρα σχετικά με την εμπλοκή του.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού