Νόμος του κράτους η απλή αναλογική

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων.

Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Στην ψηφοφορία επί των άρθρων:

Για το άρθρο 1 που προβλέπει απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών, 180 βουλευτές ψήφισαν ναι, όχι ψήφισαν 81, ενώ 20 δήλωσαν «παρών».

Για το άρθρο 2 που περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ναι ψήφισαν 179, όχι 83 και «παρών» ψήφισαν 19.

Στο άρθρο 3, που προβλέπει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ναι ψήφισαν 163, όχι 101 και 17 ψήφισαν «παρών».

Στο άρθρο 4 που περιέχει καταργούμενες διατάξεις και στο ακροτελεύτιο άρθρο 5 (για το αν θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος στις αμέσως επόμενες εκλογές ή στις μεθεπόμενες) ναι ψήφισαν 179, όχι ψήφισαν 86, ενώ 16 ψήφισαν «παρών».

Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του Ποταμιού, η μη συγκέντρωση των 200 ψήφων, όπως προβλέπει το σύνταγμα, του ακροτελεύτιου άρθρου για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, η στήριξη της Ένωσης Κεντρώων σε όλα τα άρθρα και η υπερψήφιση από το ΚΚΕ όλων των άρθρων πλην αυτού που προβλέπει τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%, χαρακτήρισαν την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο.

Σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απουσίαζε η Χρυσή Αυγή.

Ειδικότερα, από το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Μαυρωτάς και Αχμέτ Ιλχάν υπερψήφισαν το άρθρο 1, που δίνει δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη. Ο Αχμέτ Ιλχάν δήλωσε «παρών» και στο άρθρο 3, για τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%.

Οι Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλης δήλωσαν «παρών» στο άρθρο 3 για τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%.

Όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές του Ποταμιού ψήφισαν «όχι» σε όλα τα άρθρα.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές: «Όχι» σε όλα τα άρθρα ψήφισε ο Χάρης Θεοχάρης, «ναι» σε όλα ο Νίκος Νικολόπουλος.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ψήφισε «όχι» σε όλα τα άρθρα, εκτός από το 1 (ψήφο στα 17).

Ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε «ναι» για ψήφο στα 17 και «παρών» για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Τσίπρας: Με την απλή αναλογική το παρελθόν δεν μπορεί να έχει μέλλον στον τόπο

Ιστορική για το ελληνικό κοινοβούλιο χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την κατάθεση και εν συνεχεία την ψήφιση της απλής αναλογικής σε νόμο του κράτους, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας «που βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η εκάστοτε πλειοψηφία προσδοκά».

Ιστορική διότι επιπλέον αποτέλεσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα της αριστεράς αλλά και προοδευτικών δυνάμεων γενικότερα επί δεκαετίες, είπε. Εξηγώντας γιατί έφερε τώρα την απλή αναλογική η κυβέρνηση, και αποκρούοντας σχετικές κατηγορίες της αντιπολίτευσης, είπε ότι δεν μπορούσε να ανοίξει το θέμα την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης, ότι ήρθε τώρα σε ουδέτερο χρόνο τρία χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές και ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πρώτη τη ΝΔ, αναφέροντας ότι είναι οι ίδιες που έδειχναν πάντα τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που κέρδισε τελικά με διαφορά, όπως επίσης και στο δημοψήφισμα. Τόνισε ότι έχει κλείσει ένα μεγάλος πολιτικός κύκλος με κόμματα του 40% και υπογράμμισε σχετικά με τη λογική της απλής αναλογικής ότι «όσο πιο σύντομα συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μπει σε άλλη εποχή, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να περάσουμε από έναν άγονο δικομματισμό σε έναν γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας». «Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν είναι κίνηση αντιπερισπασμού από την συγκυρία, αλλά αντανακλά τη συνειδητοποίηση μας ότι πρέπει να περάσουμε σε μια νέα εποχή». Είπε ότι κατανοεί την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός, «όμως δεν μπορείτε να γίνετε επειδή σας αγάπησαν οι χρεοκοπημένοι εκδότες ή η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης. Μόνο αν σας αγαπήσει ο ελληνικός λαός, αλλά έχει και μνήμη και γνωρίζει ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με την απλή αναλογική δικαιώνονται οι αγώνες δεκαετιών για πραγματική ισότητα και δημοκρατίας και τιμώνται οι αγώνες του λαού μας για λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία, και με την ψήφο στα 17 οι νέοι παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους. Η πρόταση νόμου, είπε, ικανοποιεί και το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας για εξορθολογισμό του πολιτικού μας συστήματος και αποτελεί μια πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση που εγγράφεται στο συνολικό σχέδιο για τον μετασχηματισμό του πολιτικού μας συστήματος, τη θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους. Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι ταυτίζει την άμεση δημοκρατία με τον λαϊκισμό, γιατί φοβάται την κρίση του λαού.

«Αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε μέλλον, απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος»

«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος, είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε το δικό μας βαθύ μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα που θα είναι στον αντίποδα των αντιμεταρρυθμίσεων σας», είπε προς τον κ. Μητσοτάκη. Προσέθεσε ότι παρότι ο πρόεδρος της ΝΔ αυτοχαρακτηρίζεται ως μεταρρυθμιστής, οι μόνες μεταρρυθμίσεις που ξέρει να κάνει καλά είναι να απολύει δημόσιους υπαλλήλους, να κόβει συντάξεις και μισθούς, «να δίνει δωράκια στη διαπλοκή και να ανοίγει δρόμο στη φοροδιαφυγή».

Τόνισε ότι η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση από τον λαό δεν είναι μονοδιάστατη, για ισχυρή και επίμονη διαπραγμάτευση, αλλά και για μεγάλες αλλαγές, συνολικές και ριζικές, «και αυτή την εντολή ρήξης με το παλιό καθεστώς θα υλοποιήσουμε».

Δριμεία κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως, και το Ποτάμι. Η κριτική προς τον κ. Μητσοτάκη ξεκίνησε αμέσως στον απόηχο της αντιπαράθεσής του που είχε προηγηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής. Του καταλόγισε ατόπημα και συκοφαντική στάση ως προς το θέμα των ψήφων της Χρυσής Αυγής, για να σημειώσει ότι «η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχε Μπαλτάκους που κρυφά συνδιαλέγονται με τη ΧΑ για να διατηρηθούν στην εξουσία». Έκανε λόγο για μια επεξεργασμένη καλοστημένη προσπάθεια κύκλων της διαπλοκής να δημιουργήσουν το κλίμα ότι δήθεν η Αριστερά ψάχνει να βρει συνεργάτες στον χώρο της ΧΑ. Σημείωσε ότι ποτέ δεν σκέφτηκε ούτε απευθύνθηκε ποτέ στη ΧΑ όταν έφερε στον διάλογο το πάγιο αίτημα της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων για απλή αναλογική. «Επειδή έχουμε τη βαριά ιστορική μνήμη των αποστασιών που εσείς κ. Μητσοτάκη και η ΝΔ γνωρίζετε απ’ αυτές, εμείς δεν απευθυνθήκαμε ούτε το σκεφτήκαμε να απευθυνθούμε σε ένα- ένα τα στελέχη των κομμάτων, απευθυνθήκαμε στις ηγεσίες των κομμάτων», τόνισε. Προσέθεσε ότι η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι αυτή που εκτίμησε ότι αφορά τον κοινό παρανομαστή των θέσεων που είχαν διατυπώσει δημόσια και κατ’ ιδίαν στις συναντήσεις τα κόμματα.

Απαντώντας σε αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική, διερωτήθηκε πού στηρίζει αυτή την εκτίμηση του, δεδομένου και του ότι η κ. Γεννηματά είχε πει στην ομιλία της ότι ούτε θα ψηφίσει τώρα την απλή αναλογική ούτε μετά την κατάργηση της. «Άραγε εσείς πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους για να το πετύχετε; Θα συνεργαστείτε με τη ΧΑ;», είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι παρά τα προσκόμματα και τις αντιδράσεις του κατεστημένου προχωρά η πρωτοβουλία για νομιμότητα στο τηλεοπτικό πεδίο και πως ένα μέρος της ακραίας συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη οφείλεται στη μεγάλη νευρικότητα που δείχνουν τις τελευταίες μέρες εκείνοι οι κύκλοι που για 25 χρόνια κυριάρχησαν στον τόπο και τον πιέζουν να ζητά εκλογές και να παροτρύνει κινήματα διαμαρτυρίας. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει πέσει σχεδόν ηρωικά μαχόμενος υπέρ της προσπάθειας να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και πως ενδιάμεσα υιοθέτησε το αίτημα της διαπλοκής για εκλογές για «να φύγουμε εμείς, για να γλιτώσουν αυτοί». «Να είστε βέβαιος κ. Μητσοτάκη ότι ούτε εμείς θα φύγουμε ούτε αυτοί θα γλιτώσουν. Θα είμαστε εδώ έως το 2019 και μετά το 2019 με την ψήφο του λαού», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος στο μέλλον υπό την πλήρη κυριαρχία του παλιού καθεστώτος και πως γι’ αυτό και η πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για απλή αναλογική συνιστά μια κορυφαία επιλογή ρήξης με το παρελθόν. «Αυτός είναι και ο λόγος που όλες οι δυνάμεις του παλιού κατεστημένου θορυβήθηκαν και μόνο στην ιδέα ότι η πάγια αυτή θέση της αριστεράς όχι μόνο θα γίνει νόμος του κράτους αλλά και ότι θα μπορούσε να γίνει νόμος με άμεση εφαρμογή στην επόμενη αναμέτρηση», σημείωσε. Υπό αυτό το πρίσμα είπε ότι ενήργησαν συντεταγμένα προκειμένου να αποτρέψουν αυτή την προοπτική και να καθοδηγήσουν πολιτικά κόμματα που παγίως έχουν τοποθετηθεί υπέρ αυτής της πρότασης και την έχουν καταθέσει και στη Βουλή, να την αρνηθούν σήμερα».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για συνταγματική αναθεώρηση που θα συμβαδίσει με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεγάλες τομές για τη δημοκρατική αναγέννηση της πατρίδας μας, που θα κατοχυρώνει τα δημοκρατικά δικαιώματα, θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά, θα εισάγει θεσμούς ενίσχυσης της δημοκρατικής συμμετοχής, θα ενδυναμώνει το κοινοβούλιο, θα κατοχυρώνει την ισοτιμία της ψήφου. «Εάν θέλετε να ανοίξετε και να ανοίξουμε άρθρα με τα οποία δεν συμφωνούμε, προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η κατοχύρωση της απλής αναλογικής από την επομένη εκλογική αναμέτρηση», είπε.

Απαντώντας στη κατηγορία περί «καιροσκοπισμού» και πολιτικού αμοραλισμού, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε σε κατατεθειμένες θέσεις της ΝΔ στο παρελθόν περί αναλογικής και σε δηλώσεις στελεχών της, όπως η Ντ. Μπακογιάννη για ψήφο στα 16.

«Η δίκη της Siemens θα γίνει, θα ολοκληρωθεί και θα υπάρξει δικαστική απόφαση»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη με αφορμή και δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις ότι «η ΝΔ δεν θα ανεχτεί η παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη και ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη». «Αναφέρεστε στις αιτήσεις που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την επιτάχυνση της εκδίκασης των δυο υποθέσεων της Siemens, για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ και για τα μαύρα ταμεία που τροφοδοτούσαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για δεκαετίες;», είπε και τόνισε: «Προφανώς είναι προτιμότερη για εσάς η επ’ αόριστον αναβολή της δίκης της Siemens για αυτό σπεύσατε να χαρακτηρίσετε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη την εύλογη και καθ’ όλα νόμιμη υποβολή αιτήματος για την επιτάχυνση της».

«Η δική της Siemens θα γίνει, θα ολοκληρωθεί και θα υπάρξει δικαστική απόφαση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «γιατί η μόνη παρέμβαση που κάνει η κυβέρνηση μας στη δικαιοσύνη είναι να επισημαίνει την ανεξαρτησία και την αυτονομία της από τα συμφέροντα που την πολιορκούν».

Αναφερόμενος και στο θέμα με τον κ. Σκλαβούνη διερωτήθηκε εάν πρόλαβε να τον αποπέμψει από τη θέση του υπεύθυνου στη ΝΔ για την ανάπτυξη, και σχολίασε ότι «μετά τον κ. Παπασταύρου άλλος ένας στενός συνεργάτης σας έχει την τεχνογνωσία της φοροδιαφυγής και ελέγχεται για ζήτημα για το οποίο αφιερώνει σχεδόν μισή σελίδα η εφημερίδα των Financial Times». .

«Το ΠΑΣΟΚ διαπράττει ένα ιστορικό ατόπημα. Επιλέγει το ρόλο του συμπληρώματος της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη»

«Αυτό που συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δυσκολεύομαι να το κατανοήσω», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος, όπως είπε, στα κόμματα του Κέντρου, εκτός της Ένωσης Κεντρώων που υπερψήφισε. Είπε ότι τους άκουσε να μην μπορούν να δικαιολογήσουν την άρνηση τους σε μια ιστορική στιγμή να στηρίξουν μια πρόταση που ευνοεί τα μικρά και μεσαία στρώματα, κάτι που δεν μπορεί να κατανοήσει. Πρόσθεσε ότι σήμερα, ενώ τον υμνούσαν τόσο καιρό θυμήθηκαν να λοιδορήσουν τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων επειδή ψήφισε έναν νόμο που ευνοεί το κόμμα του. «Δεν κατανοώ λοιπόν ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αρνείστε να αποδεχτείτε έναν πολιτικό δρόμο να παίξετε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου», είπε, σχολιάζοντας ότι προτάσσουν ενδεχομένως τον ρόλο του συμπληρώματος της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, όπως έκαναν στην κυβέρνηση Σαμαρά, και διαπράττουν ένα ιστορικό ατόπημα. Είπε ότι δεν μπορεί να παραλληλιστεί με το 1989, καθώς η πρόταση που απευθύνθηκε στην Αριστερά το 1989 για την ψήφιση της απλής αναλογικής θα οδηγούσε άμεσα σε κλείσιμο της Βουλής και η Αριστερά θα χρεωνόταν τη μεγάλη ευθύνη να μην υπάρξει καμιά διερεύνηση για τα πιθανά αδικήματα που απασχολούσαν τότε την κοινή γνώμη. «Εσείς χωρίς καμιά δικαιολογία ταυτίζεστε με τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, αρνείστε τις δικές σας προτάσεις και άρα τον εαυτό σας».

Κατόπιν αυτών, είπε ότι αρνούμενοι να παραλάβουν αυτό το δώρο, το γυρίζουν πίσω και αποκαλυπτόμενοι στον λαό «μας χαρίζετε και την ηθική υπεροχή και τη δυνατότητα ο λαός να μας δώσει την πλειοψηφία το 2019 και να σας βάλει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Απαντώντας στην Φώφη Γεννηματά που ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού για να του απαντήσει, ο πρωθυπουργός της είπε ότι έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ηγετική στόφα και πως είναι κρίμα την ώρα που έχανε αυτή την ευκαιρία, να προσπαθεί να υπερασπιστεί τις επιλογές της με ύβρεις. «Κυρία Γεννηματά είστε όχι μόνο ουραγός του κ. Μητσοτάκη, αλλά και όμηρος πολιτικών επιλογών που πιθανόν να σας υπερβαίνουν. Δεν θα απαντήσω στο ίδιο ύφος, θα πω μόνο κρίμα», ανέφερε.

 

Μητσοτάκης: Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία ομιλία σε υψηλούς τόνους στην Βουλή για τον εκλογικό νόμο, κατηγορώντας τον για μικροκομματικές μεθοδεύσεις, σχέδιο ακυβερνησίας και πολιτικό αμοραλισμό.

«Οδεύετε σε μία βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλουνε ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς, επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».

Ο νόμος που θα ψηφιστεί σήμερα θα είναι ο μοναδικός εκλογικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει, γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων μετά τις επόμενες εκλογές, που θα ακυρώσουν το σχέδιο για ακυβερνησία». Εξήγησε την θέση του λέγοντας πως «οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον υφιστάμενο νόμο» για να πει στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ότι «μετά θα ανοίξουμε την συζήτηση για εκλογικό νόμο που θα αποτελεί πραγματική τομή – και εκεί θα επιδιώξουμε να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Η ΝΔ θα επιδιώξει προγραμματικές συμφωνίες και όχι ετερόκλητες συμμαχίες όπως η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η ΝΔ ήταν πάντα υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, καθώς «απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία» και «θέλουμε ένα σύστημα που να εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα. Ποτέ η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να ικανοποιήσει κομματικά οφέλη. Με την απλή αναλογική ο σχηματισμός κυβέρνησης εκφυλίζεται σε ένα αλισβερίσι εκβιασμών, και κάποιοι θα ράψουν κοστούμι ρυθμιστή».

Η πρόθεση του πρωθυπουργού για την απλή αναλογική είναι «ιδιοτελής ατεκμηρίωτη και ανιστόρητη» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία ήττας στις επόμενες εκλογές από την αλλαγή του εκλογικού νόμου; Γιατί δεν αλλάξατε το νόμο στην πρώτη θητεία σας; Γιατί πήγατε στις εκλογές με το μπόνους;» Κυνικός τυχοδιωκτισμός και πολιτικός αμοραλισμός και όχι ιδεολογία είναι το κίνητρο του κ. Τσίπρα, ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι η πρόταση της κυβέρνησης εξαντλείται στο μπόνους και στην ψήφο στους δεκαεπτάρηδες και αφήνει απέξω μεγάλα θέματα όπως το σπάσιμο των Περιφερειών. «Γιατί δεν συμφωνείτε κ. Τσίπρα στο αυτονότητο;» ρώτησε ο Κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Γιατί δεν συμφωνείτε με την πρόταση που έχουμε καταθέσει για την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού; Γιατί δεν το κάνετε σήμερα; Θα σας πω γιατί δεν το κάνετε: γιατί δεν σας βολεύει, γιατί είσαστε η επιτομή του κομματικού καιροσκοπισμού και του πολιτικού αμοραλισμού».

Είπε ακόμη ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο είναι μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα θέματα της οικονομίας, που είναι δυσάρεστα για την κυβέρνηση. «Ένα κλίμα συλλογικής κατάθλιψης έχει επικαθήσει σαν τοξικό νέφος επάνω από την χώρα, σε αυτό το κλίμα η συζήτηση για τα θεσμικά ζητήματα ακούγεται σαν υπεκφυγή, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Δυστυχώς η κυβέρνηση με απροκάλυπτο τρόπο παίζει με τους θεσμούς. Πέρυσι είχαμε το δημοψήφισμα-παρωδία, ακολούθησαν η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη και τώρα έρχεται και η πρόταση για την απλή αναλογική. Θυμίζετε εκείνον που πριν εγκαταλείψει την εξουσία, βάζει μία βόμβα στα θεμέλια».

Αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ανοίξει η κυβέρνηση: «Το πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος, αλλά οι αρμοδιότητές του και η αποσύνδεση του τρόπου εκλογής από την διάλυση της Βουλής» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι θα είναι οι πολίτες που με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές θα δώσουν και το περιεχόμενο της αναθεώρησης αυτής, επιλέγοντας μαζί με τη κυβέρνηση και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ.

Κλείνοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε για τη σημερινή διαδικασία, πως «η κυβέρνηση θα υποστεί μία δεινή κοινοβουλευτική ήττα, γιατί δεν συγκεντρώνει τους 200 βουλευτές και δεν θα τους συγκέντρωνε ούτε όταν χάιδευε την Χρυσή Αυγή. Ο εκλογικός νόμος δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. Θα είναι αυτή μία καλή εξέλιξη – όχι για τη ΝΔ, αλλά για τη δημοκρατία. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και όχι ακυβερνησία, χρειάζεται δημοκρατικές λύσεις και όχι τα άκρα σε ρόλο ρυθμιστή. Σε μία εποχή που χρειάζεται αποφασιστικότητα για να υλοποιούνται αποφάσεις, η απλή αναλογική παράγει αστάθεια και ανασφάλεια»

«Πώς θα ληφθούν αποφάσεις από μία ετερόκλητη πολιτική συμμαχία σε μία γεωπολιτική κρίση;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Χρειαζόμαστε αλήθεια και εμπιστοσύνη, ηγεσία, σχέδιο και όραμα, για να αφήσουμε πίσω την κρίση και το μνημόνιο, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους πολίτες, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός είναι μέσο για να πετύχουμε τους στόχους».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού