Η εισήγηση Τσίπρα στο ΚΥΣΚΟΙΠ για κυβερνητικό σχεδιασμό και ΕΚΑΣ

Το παλιό πολιτικό κατεστημένο άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στην δίνη της οικονομικής κρίσης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του στην συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ.

Μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, με άμεση μάλιστα εφαρμογή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ). Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης και τους επτά πυλώνες του κυβερνητικού σχεδιασμού, που αφορούν την υγεία, τη κοινωνική ασφάλιση, τη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την προστασία της εργασίας την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη στεγαστική πολιτική και την παιδεία.
ΕΚΑΣ
Πέντε παρεμβάσεις για την άμβλυνση των απωλειών του ΕΚΑΣ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι παροχές αυτές ξεκινούν άμεσα από τον επόμενο μήνα και πως η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει την κάλυψή τους για το τρέχον έτος, ενώ αντίστοιχη πρόνοια θα υπάρξει και για τα επόμενα δύο έτη, έως ότου ξεκινήσει η καταβολή της εθνικής σύνταξης.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μεγάλη κοινωνική πληγή που άφησαν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά προς τους πιστωτές», την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ο κ. Τσίπρας αφού αναφέρθηκε στη μάχη της σημερινής κυβέρνησης για την αναίρεση των δεσμεύσεων για άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε ότι αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική πληγή η σταδιακή κατάργησή του στην οποία κατέληξε τελικά η διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015. «Είναι μια μεγάλη κοινωνική πληγή που έχουμε χρέος να επουλώσουμε, όσο μπορούμε, όπως μπορούμε. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι στόχος είναι αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις, όσο είναι δυνατόν, αυτού του μέτρου», και ανακοίνωσε δέσμη μέτρων που μπορεί να αμβλύνουν αυτή τη μεγάλη απώλεια για χιλιάδες συμπολίτες μας. Στο πλαίσιο αυτό:
– θεσμοθετείται η πλήρης απαλλαγή, για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση, από τη φαρμακευτική δαπάνη. Από εδώ και στο εξής, δεν θα πληρώνουν καθόλου τα φάρμακά τους.
– απαλλάσσονται όσοι δικαιούχοι χάνουν την παροχή του ΕΚΑΣ ύψους από 30 ευρώ και άνω, από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά υγείας.
– εντάσσονται κατ΄ εξαίρεση όσοι δικαιούχοι έχουν απώλεια από 115 ευρώ και άνω στο πρόγραμμα της προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 τις απολεσθείσας παροχής.
– διατηρείται ισόποση παροχή αυτής που χάθηκε του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%
– διατηρείται κατ΄ εξαίρεση ισόποση παροχή σε περιπτώσεις ζευγαριών ηλικιωμένων με απώλειες. Διατηρείται δηλαδή η παροχή σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το χαμηλότερο εισόδημα γιατί υπήρξαν τέτοια φαινόμενα ακραίων απωλειών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην πράξη οι παροχές αυτές θα αντισταθμίσουν ένα μεγάλο ποσοστό της απώλειας για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες. Για το τρέχον έτος έχουν εξασφαλιστεί πλήρως η κάλυψη της συγκεκριμένης δέσμης παρεμβάσεων και η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το ίδιο θα καταφέρει και για τα επόμενα δύο έτη, έως ότου δηλαδή οι απώλειες αντισταθμιστούν από την αύξηση της συντάξιμης αποδοχής για τους δικαιούχους με την αρχή της καταβολής της εθνικής σύνταξης.

Οι επτά πυλώνες του κυβερνητικού σχεδιασμού

Κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τους επτά βασικούς πυλώνες που στον πυρήνα τους έχουν την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους που επλήγη τα προηγούμενα έτη.
             Υγεία
Στο κομμάτι της Υγείας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει
– Ιατρική κάλυψη των ανασφάλιστων
– Δωρεάν φάρμακα στους κατόχους βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας
– Εντός του 2017 θα λειτουργήσουν οι πρώτες μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε πολλούς Δήμους της χώρας.
– Ριζική αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ. Ψηφιοποίηση και εξορθολογισμός παροχών
– Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας, με σαφέστερους όρους αποζημίωσης τόσο για τους πολίτες – ασφαλισμένους όσο και για τους παρόχους υγείας.
– Νέα πολιτική συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς.
– Στόχος η καθολική κάλυψη του πληθυσμού.
            Κοινωνική Ασφάλιση
Αναφερόμενος στην κοινωνική ασφάλιση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση πέτυχε
– Απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων.
– Προστασία για άθροισμα συντάξεων κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ/ μήνα.
– Καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης.
– Δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση ακόμα και όσων μπήκαν αργά στην αγορά εργασίας.
– Επανεκκίνηση της καταβολής των εφάπαξ που είχαν παγώσει από το 2013.
– Συνολικά μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 θα δοθούν 1,6 δισ. ευρώ σε δικαιούχους εφάπαξ και νέων συντάξεων.
– Από αυτά 612 εκ. ευρώ θα δοθούν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και 398 εκ. ευρώ στα υπόλοιπα Ταμεία Πρόνοιας για την απονομή εφάπαξ.
– Ήδη δε έχουν δοθεί εφάπαξ σε 2750 δικαιούχους ύψους 75 εκ. Ευρώ.
            Αντιμετώπιση ανθρωπιστική κρίσης
Στο σκέλος της ανθρωπιστικής κρίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι:
– Με το Πρόγραμμα που συνεχίζεται και φέτος, προσφέρεται δωρεάν ρεύμα σε 90.000 νοικοκυριά, δηλαδή 212.000 πολίτες.
– Με το ίδιο πρόγραμμα, δωρεάν νερό σε 58.000 νοικοκυριά.
– Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στις αστικές συγκοινωνίες.
– Καθολική προστασία των πολιτών που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας μέσα από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο θα ξεκινήσει να δίνεται το 2017.
– 250 Κέντρα Κοινότητας θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να απευθύνονται σε αυτά οι πολίτες για πληροφόρηση και στήριξη.
– Επέκταση του προγράμματος Σχολικά Γεύματα.
– Θα καλύπτονται, με ζεστό φαγητό 30.000 μαθητές σε 270 Δημοτικά Σχολεία.
– Ήδη, τη φετινή χρονιά καλύφθηκαν με ζεστό γεύμα τα σχολεία του Περάματος, ενώ παρεχόταν «δεκατιανό» σε 11.000 μαθητές.
            Προστασία Εργασίας
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δράσεις για την προστασία της εργασίας σημειώνοντας:
– Βασική επιδίωξη της κυβέρνηση μας, η αναστροφή της υπάρχουσας εργασιακής απορρύθμισης.
– Έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, η οποία αξιολογεί τους κύριους θεσμούς της αγοράς εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
– Επιδίωξή μας, να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να μην απελευθερωθούν οι μαζικές απολύσεις, να μην θεσπιστεί ξανά το δικαίωμα των εργοδοτών σε ανταπεργία (lock-out).
– Όλα αυτά θα τα υπερασπιστούμε στην διαπραγμάτευσή μας με τους Θεσμούς το φθινόπωρο.
– Πρόταση της κυβέρνησης, να κατοχυρωθούν συνταγματικά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ως το μοναδικό μέσον για τον προσδιορισμό του μισθού.
– Το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προχωρήσει σε 237 τριμερείς συμφιλιωτικές συναντήσεις και 280 διμερείς.
– Επιτάχυνση της καταβολής των επιδομάτων αφερεγγυότητας σε μεγάλες ομάδες εργαζομένων που η επιχείρησή τους κήρυξε πτώχευση (Ελευθεροτυπία, NEOSET, Alapis, ΣΤΑΚΟΡ).
– Δόθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ κατ άτομο σε απολυμένους πολλών εταιρειών (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, Ξενοδοχείο Πεντελικόν, SPIDER, Ηλεκτρονική Αθηνών, Athens Ledra Hotel, Πυρσός κ.α.).
– Από τον Απρίλιο του 2015 έως και το τέλος του 2016 υπολογίζεται πως έχουν καταβληθεί και πρόκειται να καταβληθούν περίπου 5 εκ ευρώ σε 5.000 εργαζόμενους.
 

              Αντιμετώπιση Ανεργίας
– Η ανεργία έχει μειωθεί από το 26% στο 23%. Γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.
– Επανασχεδιάσαμε τα προγράμματα για τους ανέργους ώστε να μην συνεχιστεί άλλο το σκάνδαλο, να πηγαίνει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων στα ιδιωτικά ΚΕΚ, αντί για τους ίδιους τους άνεργους.
– Σήμερα, ο μισθός των ανέργων που εργάζονται στα προγράμματα Voucher είναι αυξημένος και τα εργασιακά δικαιώματά τους πλήρη.
– Επανασχεδιάστηκαν τα Κοινωφελή Προγράμματα των Δήμων. Πλέον η διάρκειά τους είναι 8 μήνες αντί για 5, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου εργασίας τους να δικαιούνται και επίδομα ανεργίας.
– Τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης αφορούν πλέον 165.000 άνεργους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέους.
   

              Στεγαστική πολιτική
– Προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Με την πρόσφατη συμφωνία καλύπτεται το 94% του συνόλου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
– Και όχι μόνο τα στεγαστικά αλλά και τα καταναλωτικά, τα επισκευαστικά, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων και των αγροτών, καθώς και τα δάνεια των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
– Ο νόμος Κατσέλη συνεχίζει να ισχύει και προστατεύει τους 2 στους 3 δανειολήπτες.
– Συγκροτείται φορέας ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μια σειρά από κρατικά διαμερίσματα -που σώθηκαν από το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων- για να στεγαστούν.
– Ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών των άτοκων στεγαστικών δανείων δικαιούχων του ΟΑΕΔ, προερχόμενων από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
– Αφορά 100.000 δανειολήπτες και θα κατατεθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
– Έχουν ήδη δοθεί 1433 οριστικά παραχωρητήρια σε οικισμούς του ΟΕΚ σε όλη την Ελλάδα, ενώ κοστολογήθηκαν και οι κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού, αίτημα χρόνων και των ίδιων των κατοίκων.
              Παιδεία
– Μετά από 8 χρόνια, ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα Τμήματα Ένταξης, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα φοίτησης και ένταξης των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον, σε όλες τις περιοχές της χώρας.
– Τη χρονιά που πέρασε προσλήφθηκαν για την Ειδική Αγωγή πιο πολλοί αναπληρωτές από κάθε άλλη χρονιά.
– Διευρύνεται το πλαίσιο εκπαιδευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των μαθητών των σχολείων γενικής εκπαίδευσης και ενισχύονται οι υπάρχουσες δομές με Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί).
– Τον Σεπτέμβριο ξεκινάει η ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολικό σύστημα.
– Για τη κάλυψη των παραπάνω αναγκών, θα προσληφθούν εντός του καλοκαιριού περίπου 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ    

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού