Κωνσταντινόπουλος: «Η κυβέρνηση έχει έναν μόνο λόγο ύπαρξης και στόχο: την εξουσία»

«Αυτή η κυβέρνηση έχει έναν μόνο λόγο ύπαρξης, ένα και μόνο συνεκτικό στοιχείο, έναν και μόνο στόχο: την εξουσία. Θα προσπαθήσουν να την κρατήσουν πάση θυσία. Δεν υπάρχουν γι’ αυτούς ιδεολογίες, αξίες, ιδανικά, ηθικές αναστολές», τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Παράλληλα χαρακτηρίζει τις προτάσεις Τσίπρα ως «κράμα λαϊκισμού, εθνοκεντρισμού, “αποδημοκρατισμού” και εκφυλισμού των θεσμών και του πολιτεύματός μας».

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας, κατά τα πρότυπα του κ. Ερντογάν, σχεδιάζει μία συνταγματική αναθεώρηση-φερετζέ των πολιτικών του φιλοδοξιών, και αναζητά αποκούμπι σε κάθε λογής μειοψηφίες γραφικών, φανατικών, μισαλλόδοξων και αλλοπρόσαλλων πολιτικών “παλιάτσων”», υπογραμμίζοντας ότι δεν ταυτίζει τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ερντογάν.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα είναι υποψήφιος αρχηγός της Κεντροαριστεράς, δηλώνει αισιόδοξος «ότι θα γίνει πράξη η συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας» και υπογραμμίζει ότι για να μην υπάρξουν προβλήματα ανάλογα με τη διαφοροποίηση του κ. Θεοχαρόπουλου στον εκλογικό νόμο «χρειάζεται πολιτική και οργανωτική ενοποίηση του χώρου, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, αλλά και σεβασμό και στήριξη της πλειοψηφούσας άποψης».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν ολοένα και περισσότερο. Ενώ δημιουργούν μία τεχνητή “πόλωση” για ψηφοθηρικούς λόγους, στην πραγματικότητα ενώνουν δυνάμεις για πολλά ζητήματα». «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ μαζί ψήφισαν τη διάταξη-ρουσφέτι προς την Cosco για τη μετάταξη υπαλλήλων του ΟΛΠ στο Δημόσιο», προσθέτει

Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου:

– Πώς σχολιάζετε τις προτάσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση; Γιατί απορρίπτετε το διάλογο που θα ξεκινήσει;

Ο πρωθυπουργός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο περιστύλιο της Βουλής, εκεί που μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο ο ίδιος μαζί με τους βουλευτές του κραύγαζαν στην πλατεία «Να καεί, να καεί … η Βουλή», εκεί που -αγκαλιασμένος με τους χρυσαυγίτες- προπηλάκιζαν όχι απλώς βουλευτές, υπουργούς, πολιτικά πρόσωπα, αλλά τους ίδιους τους θεσμούς, την ίδια τη δημοκρατία μας, εκεί που έστηναν «λαϊκά δικαστήρια» για τα μνημόνια και ύψωναν πότε αριστερές γροθιές και πότε δεξιές τεντωμένες παλάμες, εκεί ακριβώς, παρουσίασε αυτό που ο ίδιος ονομάζει «νέα μεταπολίτευση»: ένα κράμα λαϊκισμού, εθνοκεντρισμού, «αποδημοκρατισμού» (ας μου επιτραπεί ο αδόκιμος -ακόμα- όρος) και εκφυλισμού των θεσμών και του πολιτεύματός μας. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος επιδιώκουν με κάθε τρόπο να παρατείνουν στο διηνεκές την επικυριαρχία τους στην πολιτική ζωή και στην εξουσία. Δεν απορρίπτουμε τον διάλογο, γιατί δεν υπάρχει διάλογος. Υπάρχει ένας κουραστικός μονόλογος του κ. Τσίπρα με τους χειροκροτητές του, και ο απροκάλυπτος αποκλεισμός κάθε μορφής ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου. Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, τα «θεάματα» άνευ «άρτου» τελειώνουν.

– Ποια είναι η άποψή σας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που πρότεινε ο κ. Τσίπρας;

Ο κ. Τσίπρας, κατά τα πρότυπα του κ. Ερντογάν, σχεδιάζει μία συνταγματική αναθεώρηση-φερετζέ των πολιτικών του φιλοδοξιών, και αναζητά αποκούμπι σε κάθε λογής μειοψηφίες γραφικών, φανατικών, μισαλλόδοξων και αλλοπρόσαλλων πολιτικών «παλιάτσων». Πώς κινήθηκε ο κ. Ερντογάν; Από «ανανεωτικός» και «εκσυγχρονιστής» δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, σε «μοντέρνο» πρωθυπουργό, σε «σύγχρονο» Πρόεδρο-σουλτάνο, με «συνταγματική αναθεώρηση» που έδωσε στον Πρόεδρο-σουλτάνο υπερεξουσίες. Και όλα αυτά, μέσα από έναν σταθερό δρόμο απόκλισης από την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, περιστολής των ελευθεριών του Τύπου, κατασυκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων, συγκάλυψης σκανδάλων, τεχνητής δημιουργίας νέων οικονομικών και επιχειρηματικών «τζακιών» με άμεση αναφορά στο καθεστώς, κλπ, κλπ… Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Μην παρεξηγηθώ, πάντως: δεν ταυτίζω τον κ. Τσίπρα με τον κουμπάρο του κ. Καραμανλή.

– H διαφοροποίηση του κ. Θεοχαρόπουλου στο ζήτημα του εκλογικού νόμου δημιουργεί πρόβλημα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Στην Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συμμετέχουν δύο αυτόνομοι πολιτικοί χώροι: το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Η ΔΗΜΑΡ είχε μια διαφορετική άποψη. Δεν την υιοθετώ, αλλά τη σέβομαι. Για να μην υπάρχουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον, χρειάζεται πολιτική και οργανωτική ενοποίηση του χώρου, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, αλλά και σεβασμό και στήριξη της πλειοψηφούσας άποψης.

– Βλέπετε σύντομα πολιτικές εξελίξεις, ή πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία;

Αυτή η κυβέρνηση έχει έναν μόνο λόγο ύπαρξης, ένα και μόνο συνεκτικό στοιχείο, έναν και μόνο στόχο: την εξουσία. Θα προσπαθήσουν να την κρατήσουν πάση θυσία. Δεν υπάρχουν γι’ αυτούς ιδεολογίες, αξίες, ιδανικά, ηθικές αναστολές: χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα, η χυδαία, η άθλια επίθεση του κ. Καμμένου στην κ. Γεννηματά- και το χειρότερο, δεν υπήρξε ούτε ένα στέλεχος, ούτε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να την καταδικάσει! Θα συμμαχήσουν ακόμη και με τον «διάβολο» για να ικανοποιήσουν το ένστικτο της επιβίωσής τους στα αξιώματά τους. Δυστυχώς, ο «λογαριασμός» των 100 δισ. ευρώ Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη έχει αποσταλεί ήδη στους πολίτες να τον πληρώσουν.

– Στις εκλογές για την ανάδειξη του ηγέτη της Κεντροαριστεράς θα είστε υποψήφιος;

Είμαι αισιόδοξος ότι επιτέλους θα γίνει πράξη η συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Στήριξα διαχρονικά την προσπάθεια: την πρωτοβουλία των 58, την Ελιά, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Η παράταξή μας έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει και να γίνει η δεύτερη πολιτική και κοινοβουλευτική δύναμη, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις: ενότητα, πολιτική εντιμότητα, ένα ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο για την Ελλάδα του 2030. Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ως υποψήφιος πρόεδρος, είχα μιλήσει για ένα νέο κόμμα, με εκλογή αρχηγού από τη βάση, και ιδρυτικό πολιτικό και οργανωτικό συνέδριο. Ας προχωρήσουν οι διαδικασίες ενοποίησης του χώρου και ας έχουμε όλοι το μυαλό μας στην παράταξη. Οι πολίτες μάς θέλουν ενωμένους, μία γροθιά, για να ακολουθήσουν το εγχείρημα. Να αφήσουμε πίσω τους αρχηγισμούς και τις παθογένειες του παρελθόντος. Όλοι καταλαβαίνουν πια πως η μόνη παράταξη που τιμωρήθηκε δυσανάλογα τα τελευταία χρόνια είμαστε εμείς.

– Η συμπόρευσή σας (με κάποιες διαφοροποιήσεις) με τη ΝΔ, τόσο στον εκλογικό νόμο όσο και στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το plan-X του Γιάνη Βαρουφάκη, δίνει το στίγμα των επιλογών σας και για την επόμενη ημέρα, μετά από τις εκλογές;

Θα έλεγα πως μάλλον η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν ολοένα και περισσότερο. Ενώ δημιουργούν μία τεχνητή «πόλωση» για ψηφοθηρικούς λόγους, στην πραγματικότητα ενώνουν δυνάμεις για πολλά ζητήματα. Εμείς ψηφίσαμε και την εξεταστική επιτροπή που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή που πρότεινε η ΝΔ. Όμως, και οι δύο τους αρνήθηκαν εξεταστική επιτροπή για την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή! ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ μαζί ψήφισαν τη διάταξη-ρουσφέτι προς την Cosco για τη μετάταξη υπαλλήλων του ΟΛΠ στο Δημόσιο. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζουν πιστά την πρακτική των «κουμπάρων» της περιόδου 2004-2009: ο υπουργός Υποδομών αλλάζει τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις και ο κουμπάρος των υπουργών Υποδομών και Εθνικής ‘Αμυνας -εργολάβος και υποψήφιος καναλάρχης- κερδίζει τρεις από τις πέντε συμβάσεις του αυτοκινητοδρόμου Πύργου-Πάτρας. Απλώς καταγράφω γεγονότα… Όσο για τον εκλογικό νόμο, όπως καταψηφίσαμε την ακυβερνησία Τσίπρα-Καμμένου, έτσι θα καταψηφίσουμε και την επαναφορά του «μπόνους» των 50 εδρών που υπερασπίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Μετά από όλα αυτά, διερωτάται κανείς: σε τι πραγματικά διαφέρουν; Μήπως θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν και χωρίς το άλλοθι της απλής αναλογικής; Για εμάς προτεραιότητα έχει η εθνική συνεννόηση: Πρώτα η πατρίδα και μετά το κόμμα. Το αποδείξαμε εξάλλου και στην πράξη.

– Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα αυξημένα κρούσματα θρησκευτικού φανατισμού;

Ο φανατισμός και οι κάθε μορφής εξτρεμισμοί έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Ο λαϊκισμός, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, οι κάθε μορφής τεχνητές διαχωριστικές γραμμές που «γκετοποιούν» ολόκληρες ομάδες του πληθυσμού, δίνουν πρόσφορο έδαφος στον φανατισμό και στη βία. Είναι αλήθεια πως η Ευρώπη υποτίμησε το φαινόμενο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο λαϊκισμός και η διχαστική ρητορική άνοιξε τον δρόμο και στην ακροδεξιά ή στο φασισμό. Είναι ανάγκη και χρέος μας να αναστρέψουμε άμεσα αυτή την πορεία. Είναι και ευθύνη των πολιτών όμως, για να μη μασάμε τα λόγια μας. Αν οι ίδιοι οι πολίτες ψηφίζουν λαϊκιστές και ακροδεξιούς, δεν μπορούν να περιμένουν «πεφωτισμένους» ηγέτες για να τους βγάλουν από το αδιέξοδο. Αν στην Ελλάδα ψηφίζουν φασίστες νεοναζί που στα λόγια τάχα υμνούν τον Κολοκοτρώνη, αλλά στην πράξη χαιρετίζουν και υμνούν τον Χίτλερ και τα εγκλήματά του, η ευθύνη των πολιτών δεν κρύβεται πίσω από το παραβάν.

 

 

Τη συνέντευξη πήρε για το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Φωτεινή Γιαννούλη

 

 

 

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού