Η έλλειψη νερού σκότωσε τα τελευταία μαμούθ, πριν από 5.600 χρόνια

Ενώ ο Μινωικός πολιτισμός της Κρήτης μόλις είχε εμφανισθεί, τα τελευταία μαλλιαρά μαμούθ εξαφανίζονταν στη νήσο του Αγίου Παύλου στην Αλάσκα εξαιτίας της έλλειψης γλυκού νερού για να πιούν. Αυτό συμπέρανε μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η εξαφάνιση των τριχωτών γιγάντων συνέβη πριν από 5.600 χρόνια, περίπου 5.000 χρόνια αργότερα αφότου είχαν εξαφανισθεί τα «αδέρφια» τους στις ηπειρωτικές περιοχές.

Η νήσος του Αγίου Παύλου βρίσκεται περίπου 600 χλμ. βόρεια από τις Αλεούτιες νήσους και αρχικά αποτελούσε τμήμα της «γέφυρας» ξηράς που κάλυπτε το σημερινό Βερίγγειο πορθμό, προτού τα νερά ανέβουν μετά τη σταδιακή άνοδο της θερμοκραίας και το λιώσιμο των πάγων της τελευταίας παγετωνικής περιόδου. Εκτός από τα μαμούθ, τα μόνα άλλα μεγάλα ζώα που παγιδεύθηκαν στο νεοδημιούργητο νησί κατά τους προϊστορικούς χρόνους, ήσαν οι αρκτικές αλεπούδες, ενώ οι αρκούδες εμφανίσθηκαν πριν από 4.000 χρόνια και οι άνθρωποι δεν έφθασαν εκεί παρά το 1787 μ.Χ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωεπιστημών Ράσελ Γκράχαμ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους για να αναλύσουν μια πληθώρα στοιχείων σχετικά με τη ζωή και το τέλος των μαμούθ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού