Κομισιόν: Ανθρωπιστική βοήθεια για 1 εκατ. πρόσφυγες στην Τουρκία

Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 348 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τη μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ από την ΕΕ, ανακοίνωσε ο επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας, Χρίστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Όπως εξήγησε ο Χ. Στυλιανίδης, πρόκειται για ένα «έκτακτο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας», που δημιουργείται για τους πρόσφυγες της Τουρκίας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ΕΕ, με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το οποίο θα χορηγήσει 348 εκατ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό πρόγραμμα που έχει χρηματοδοτήσει ποτέ η ΕΕ και υπολογίζεται ότι θα καλύψει τις βασικές ανάγκες (στέγη, τροφή, σχολεία κτλ.) για περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η βοήθεια θα φτάσει στους πρόσφυγες μέσω ενός καινοτόμου συστήματος, το οποίο χρησιμοποιεί απευθείας ταμειακές μεταφορές για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες των πλέον ευάλωτων οικογενειών προσφύγων στην Τουρκία. Όπως εξήγησε ο Χ. Στυλιανίδης, οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν μια ηλεκτρονική πιστωτική κάρτα στην οποία θα μπαίνουν κάθε μήνα χρήματα, για να αγοράζουν τα απαραίτητα. Ο Χ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι πρόκειται για τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο βοήθειας, διότι μειώνονται οι ενδιάμεσες δαπάνες και μεγιστοποιείται η βοήθεια που φτάνει στους πρόσφυγες.

Ταυτόχρονα, στηρίζονται οι τοπικές επιχειρήσεις και οι τοπικές κοινωνίες, καθώς στην Τουρκία οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και όχι σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού