Φίλης: «Nα αλλάξει η αντίληψη «σχολείο -εξεταστικό κέντρο»

«Θέλουμε λιγότερη ύλη, αλλά εις βάθος διδασκαλία» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm», για την ανάγκη να αλλάξει η αντίληψη «σχολείο -εξεταστικό κέντρο» και προανήγγειλε αλλαγές, διευκρινίζοντας πάντως, ότι αυτές δε θα γίνουν την επόμενη χρονιά, ενώ σχολίασε και τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη για την δημόσια εκπαίδευση.

«Προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, που δεν είναι και δύσκολο. Διότι, όταν ο ίδιος έχει δεσμευτεί, προσφάτως, ότι θα μειώσει κατά 800 εκατ. ευρώ τις ήδη ισχνές δημόσιες δαπάνες για την υγεία και την παιδεία.

Όταν ο ίδιος έχει στο συνέδριό του επισήμως αποκαλέσει τους μαθητές ?πελάτες? και όταν έχει πάει σε πολλές συζητήσεις – και τελευταία, για ένα βιβλίο, με την κ. Διαμαντοπούλου μαζί – όπου έχει αρχίσει η συζήτηση για την περιβόητη ιστορία των ?κουπονιών?, στην πράξη σημαίνει το κράτος να δίδει κάποια χρήματα στις οικογένειες, μια ενίσχυση μικρή και οι οικογένειες να αναλάβουν, χωρίς την περαιτέρω κρατική ενίσχυση, να επιλέγουν σχολείο δημόσιο, ή ιδιωτικό για τα παιδιά τους» είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:

«Όταν είναι σε τέτοιες, λοιπόν, κατευθύνσεις ο κ. Μητσοτάκης, όλα τα άλλα που λέει για το δημόσιο σχολείο -είναι αλήθεια για πρώτη φορά τα λέει μετά από πολύ καιρό, τη λέξη δημόσιο σχολείο – είναι μια, θα έλεγε κανένας, υποκρισία. Η πραγματικότητα είναι αυτή: μείωση των δαπανών».

Ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, το μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου «έριχνε τις δαπάνες στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2019».

«Εμείς τις παραλάβαμε στο 2,8% του ΑΕΠ και το έχουμε βαστήξει, το έχουμε φρενάρει εκεί για να μην πέσει παρακάτω. Ξέρετε τι σημαίνει από 2,8 σε 1, 9. Δηλαδή, περίπου 1% του ΑΕΠ κάτω; 0,9%; . Σημαίνει περίπου 140 εκατ. ευρώ λιγότερα για την εκπαίδευση. Πώς θα κάνει διορισμούς; Ποιους αναπληρωτές θα πάρει; Πώς θα φτιάξει τις υποδομές στην εκπαίδευση; Πώς θα γίνουν όλα αυτά όταν μειωθούν δραματικά κι άλλο οι ήδη χαμηλές δημόσιες δαπάνες;» σχολίασε ο κ. Φίλης.

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού