ΥΠΕΝ: Άμεσα μέτρα για την πυρόπληκτη Θάσο

Άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Θάσο, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ύστερα από επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Τέρενς Κουίκ, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο άνδρες έλαβαν μέρος σε ευρείες συσκέψεις με τις τοπικές αρχές, υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΝ και τοπικούς και παραγωγικούς φορείς του νησιού.

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων ο Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε: «Σχηματίσαμε άμεση γνώμη του μεγέθους της καταστροφής, τόσο του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και της τοπικής οικονομίας του νησιού. Υπάρχει ανάγκη επίσπευσης σειράς μέτρων πρόληψης των πλημμυρικών και εδαφοδιαβρωτικών φαινομένων, για την αποσόβηση νέων κινδύνων και καταστροφών εν όψει βροχοπτώσεων. Το έργο είναι πολυσύνθετο και έχουν ενεργοποιηθεί η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου για την άμεση υποβολή προτάσεων έργων αποκατάστασης, προστασίας του εναπομείναντος τμήματος του δάσους, έργα εγγείων βελτιώσεων και προστασίας της πανίδας και της χλωρίδας του νησιού. Προτείναμε την συντονισμένη δράση τοπικών αρχών και κεντρικής διοίκησης με κοινή ομάδα εργασίας περιφέρειας, δήμου και υπουργείου, για την επιτάχυνση των έργων αποκατάστασης και προστασίας και ενεργούμε για την διασφάλιση χρηματοδότησης από όλες τις πιθανές πηγές συμπεριλαμβανομένου του Πράσινου Ταμείου».

Για τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών και την διασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων αποφασίσθηκε, μετά από πρόταση του Γιάννη Τσιρώνη, να λειτουργήσει κοινή ομάδα εργασίας με την συμμετοχή δήμου, περιφέρειας και υπουργείου, όπως έκανε γνωστό τη Δευτέρα, με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης των παραγωγών και επιχειρήσεων που επλήγησαν, πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεών τους, αποζημιώσεις πληγέντων, έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τις πρόσθετες ανάγκες καυσίμων κίνησης των απαραίτητων μηχανημάτων και μέτρα προστασίας της πανίδας και της χλωρίδας με κήρυξη όλων των εκτάσεων ως αναδασωτέων, απαγόρευση βοσκής και κυνηγίου.

Τέλος, σημειώνεται ότι στις συσκέψεις συμμετείχαν και ενημέρωσαν το κυβερνητικό κλιμάκιο ο δήμαρχος Θάσου, Κ. Χατζηεμμανουήλ και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θ. Μαρκόπουλος και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης και Δημόσιας Υγείας Ν. Ευφραιμίδης και Χ. Γάκης αντίστοιχα, ενώ έλαβε μέρος και ο βουλευτής Καβάλας, Γ. Παπαφιλίππου.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού