Τόσκας: Δύο διμοιρίες ΜΑΤ στην Λέσβο από την Αθήνα. «Μαύρες συμμαχίες κάνουν κακό στον τόπο»

Μέτρα στη Λέσβο για την αποκατάσταση της τάξης μεταξύ προσφύγων, αλλά και σε ό,τι αφορά «προστάτες Χρυσαυγίτες ή υποστηρικτές τους», ανακοίνωσε πριν από λίγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

«Μαύρες συμμαχίες τύπου Μπαλτάκου, μόνο κακό κάνουν στον τόπο», τόνισε ο κ. Τόσκας, σχολιάζοντας τη δήλωση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χ. Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι συμπαρίσταται στους διαμαρτυρόμενους, (στους οποίους πρωτοστατούσαν χρυσαυγίτες) μετά τις αναταραχές στη Μόρια.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σωφροσύνη, σύνεση και σχέδιο και κατηγόρησε τον κ. Αθανασίου ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με τέτοιες δηλώσεις που «δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόσο από την πλευρά των προσφύγων όσο και από την άλλη πλευρά».

«Συμμαχίες με ακραία στοιχεία έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι τις εκμεταλλεύονται οι ακραίοι χώροι, και αυτοί βγαίνουν στο τέλος κερδισμένοι», επισήμανε ο κ. Τόσκας.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα, ο κ. Τόσκας, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αναχώρησαν, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 από την Αθήνα για τη Λέσβο, δύο διμοιρίες ΜΑΤ (συνολικά 45 άτομα), οι οποίες θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες επιχειρησιακής φύσεως.

Υπογράμμισε, όμως, ότι τα μέτρα αφορούν και στην αποκατάσταση της τάξης στο hot spot, όσο και στο νησί γενικότερα.

Νωρίτερα, επισκέφθηκε τον αναπληρωτή υπουργό στο γραφείο του και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία συζήτησε μαζί του την κατάσταση και ενημερώθηκε για τις ενέργειες του Υπουργείου.

Επίσης, ο κ. Τόσκας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, με τον οποίο συζήτησε την εκδοχή μίσθωσης πλοίου για την φιλοξενία προσφύγων, μέχρι να αποκατασταθουν οι ζημιές στη Μόρια.

Σε ό,τι αφορά στις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός έχει πάρει θέση για την επίσπευση των διαδικασιών, με δεδομένη και την γενικότερη αστάθεια στην περιοχή.

Αρμόδιες πηγές της ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με θέμα του ασύλου επισήμαναν ότι η λύση είναι να γίνει νομοθετική ρύθμιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια γρήγορη διαδικασία ασύλου, με απλοποίηση των διαδικασιών για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.

Αυτό το ζήτημα θα θέσει και ο κ. Τσίπρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων για το άσυλο είναι δεδομένη και οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως:

– Από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου στη Μάλτα αποφασίστηκε μετά τη συμφωνία με την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο να ενισχυθούν οι ελληνικές αρχές στα νησιά με 400 υπαλλήλους, από τους οποίους μέχρι στιγμής έχουν έλθει μόλις 20.

– Οι διαδικασίες σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς είναι πολύ αυστηρές, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα για μια ταχύτερη διεκπεραίωση από πλευράς ελληνικών αρχών. Οι υπάρχουσες επιτροπές εξετάζουν 120 υποθέσεις την εβδομάδα. Στη συνέχεια πρέπει οι αστυνομικοί να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, που αναζητούνται εντός και εκτός των ανοιχτών δομών, ώστε να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις εντός πέντε ημερών.

Έτσι, μέχρι να οριστεί ημερομηνία και να εξεταστεί κάθε προσφυγή, περνούν τουλάχιστον τρεις μήνες.

– Αυτή τη στιγμή οι ροές προσφύγων από την Τουρκία, είναι περίπου 150 άτομα την ημέρα, από τους οποίους η συντριπτική πλειονότητα ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικών μεταναστών, ενώ υπάρχει ήδη ένας συνολικός αριθμός 13.000 προσφύγων που περιμένουν.

– Τέλος, λόγω του μνημονίου δεν επιτρέπεται η πρόσληψη υπαλλήλων από την Υπηρεσία Ασύλου. Μόλις τις τελευταίες μέρες δόθηκε τελικά έγκριση για την πρόσληψη 80 νέων υπαλλήλων, αλλά και αυτοί πρέπει να εκπαιδευτούν πριν αναλάβουν υπηρεσία.

 

Δρίτσας: Σε πλοίο θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες για να αποσυμφορηθεί το hotspot της Μόριας

Άμεσα θα σταλεί πλοίο στη Λέσβο προκειμένου να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες για να αποσυμφορηθεί το hotspot της Μόριας, όπου εκτυλίχθηκαν χθες εκτεταμένα επεισόδια, όπως διαβεβαίωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας.

«Το υπουργείο ενεργοποιήθηκε ώστε να στείλουμε άμεσα ένα πλοίο για να φιλοξενήσει κόσμο εφόσον οι Αρχές το κρίνουν σκόπιμο και ήδη αντίστοιχο αίτημα είχαμε από τον δήμαρχο και από την περιφερειάρχη», σημείωσε ο κ. Δρίτσας και εξήγησε, ότι σε λίγη ώρα θα υπογράψει τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος. «Στη συνέχεια, μέχρι το βράδυ θα περιμένουμε τις ανταποκρίσεις και από αύριο θα εξελιχθεί η αναχώρηση ενός πλοίου» επισήμανε, εξηγώντας πως εάν υπάρξει ανάγκη και για δεύτερο πλοίο «αυτή η διαδικασία θα είναι πια σύντομη, θα αξιολογηθεί εκ των πραγμάτων».

Το πλοίο θα έχει χωρητικότητα άνω των 1.000 ατόμων «και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας για να αποφορτίσει πιέσεις που μπορεί να υπάρχουν – και υπήρχαν χθες το βράδυ στο νησί» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δρίτσας, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες.

Σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα, εξήγησε πως ήδη μεταφέρθηκαν στο ΠΙΚΠΑ και υπάρχει διαδικασία για τη μεταφορά τους στην Αθήνα, καθώς εξαιρούνται από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. «Η συμφωνία αυτή έχει περιοριστικούς κανόνες και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να αποφορτίσουμε γρήγορα τα νησιά όπως θα το επιθυμούσαμε. Υπάρχει μια τέτοια καθυστέρηση που επιβαρύνει προφανώς τις δομές αυτές, τα hotspot, αλλά και την τοπική κοινωνία. Και σ’ αυτόν τον τομέα ωστόσο, υπήρξαν ήδη βελτιώσεις σημαντικές και θα υπάρξουν μεγαλύτερες» υπογράμμισε.

Μετά τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια, όπως ανέφερε ο υπουργός, υπήρξαν μερικές άμεσες παρεμβάσεις, έκτακτοι σχεδιασμοί και ήδη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις για να ελεγχθεί περισσότερο η ευταξία – με παρεμβάσεις, όχι κατασταλτικές αλλά ρυθμιστικές – ενώ και τα άλλα υπουργεία έχουν ενεργοποιηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία του hotspot της Μόριας.

Κληθείς να σχολιάσει την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής σε ομάδα γυναικών, στη Μόρια, ο κ. Δρίτσας σημείωσε: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω. Δεν έχω υπηρεσιακή ενημέρωση για τέτοια συμβάντα. Τουλάχιστον στο λιμάνι δεν συνέβησαν τέτοια γεγονότα […] Εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι όσο και αν το πρόβλημα σε κάθε νησί γίνεται σοβαρό ή υπάρχουν επιπτώσεις, τέτοιου είδους φαινόμενα είναι απαράδεκτα, καταδικαστέα και θα πρέπει όχι μόνο οι Αρχές αλλά και η κοινωνία να τα απομονώσει και να τα αποτρέψει διότι αποδείχθηκε πέρυσι, ότι η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός, η ψυχραιμία, η καλή αντιμετώπιση των πραγμάτων ωφέλησε όλους μας – και τα νησιά – ώστε να δίνουμε λύσεις σωστές, νόμιμες και ανθρώπινες και να αποτρέπουμε εντάσεις και ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού