Live Βουλή: Συζήτηση αρχηγών στην Ολομέλεια, για την Παιδεία

H πολιτική της κυβέρνησης στην Παιδεία είναι το αντικείμενο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σήμερα στη Βουλή, με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

“Κατηγορώ” Τσίπρα κατά της διαπλοκής

Δριμύ «κατηγορώ» κατά της διαπλοκής, και σε αυτό το πλαίσιο, κατά του «παλιού πολιτικού συστήματος» και των συστημικών ΜΜΕ, για τη στάση τους με αφορμή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την Παιδεία, απαντώντας παράλληλα στις «συκοφαντίες, τα ψεύδη και τις θεσμικές εκτροπές της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για οριστική έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια, παράλληλα με την προσπάθεια να μπει τέλος στο καθεστώς της διαπλοκής και των παθογενειών των δεκαετιών από τη Μεταπολίτευση και μετά. Δύο προσπάθειες αλληλένδετες, όπως τις παρουσίασε, αφού κατηγόρησε το «παλιό πολιτικό σύστημα» ότι, σε συνεργασία με τα συστημικά ΜΜΕ, πόνταρε διαδοχικά στην «αριστερή παρένθεση» και άρα «στην αποτυχία της χώρας». Δυστυχώς για εκείνους και ευτυχώς για τη χώρα δεν το κατάφεραν, σημείωσε, και εμφανίστηκε αισιόδοξος για γρήγορο κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης -κατηγορώντας τη ΝΔ ότι είναι απέναντι στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης για τα εργασιακά- και για λύση στο ζήτημα του χρέους σύντομα.

Απαριθμώντας τις βασικές αλλαγές που έχει επιφέρει ή δρομολογήσει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σκοπός είναι η δημιουργία δωρεάν δημόσιου και ανθρωπιστικού σχολείου για όλους και όλες, που θα παρέχει ίδιες ευκαιρίες και δεν θα διευρύνει τις ταξικές και πολιτισμικές διαφορές, που θα αναδεικνύει τα ταλέντα και τις δεξιότητες των παιδιών και που δεν θα τις ισοπεδώνει. «Εμείς θέλουμε σχολείο που να δίνει τις δυνατότητες σε όλους να μπορούν να γίνουν άριστοι», σημείωσε.

Ειδικότερα, είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε κάποιοι να καλύψουν τη χώρα στο σκοτάδι», έχοντας αναφέρει ότι «δυστυχώς πλέον το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των συστημικών μέσων που στηρίζει, απειλεί να καλύψει τα πάντα». «Εμείς ήρθαμε να βάλουμε τέλος σε όλες τις παθογένειες που μας έφεραν έως εδώ» και οι οποίες έχουν αυτουργούς, όπως είπε, τις κυβερνήσεις από τη Μεταπολίτευση και μετά και την «καταστροφική» συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Είπε ότι κλείνει οριστικά ο κύκλος της 1ης, πιο δύσκολης, αξιολόγησης και θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ., όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα πάνε καλά, έχουμε ήδη μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το γ’ τρίμηνο του 2016 και το 2017 θα είναι υψηλότεροι, έχουμε για πρώτη φορά σταθερή μείωση της ανεργίας, η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της.

Σημείωσε ότι το ζήτημα του χρέους είναι για πρώτη φορά αντικείμενο συζήτησης σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και μέχρι το τέλος του χρόνου περιμένουμε θετικές ειδήσεις και από αυτό το μέτωπο. Παρέπεμψε στις χτεσινές δηλώσεις του Π. Μοσκοβισί και τις πρόσφατες δηλώσεις του Κλ. Ρέγκλινγκ. «Αυτά δεν έγιναν μόνα τους, έχουν γίνει με σκληρή δουλειά και διαρκή έγνοια για την κοινωνία και τους πιο αδύναμους», τόνισε, σημειώνοντας ότι θα γίνει αποφασιστική διαπραγμάτευση ώστε η χώρα να αποκτήσει σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων. Προσέθεσε ότι και σε αυτή τη μάχη η ΝΔ θα είναι απέναντι, παραπέμποντας σε δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι θα διεκδικήσει χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, που σημαίνουν -όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας- απολύσεις, κατεδάφιση της αγοράς εργασίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. «Εμείς επιδιώκουμε την απομείωση του χρέους που δικαιούμαστε βάσει της συμφωνίας χωρίς να προσφέρουμε ανταλλάγματα στους δανειστές την κατεδάφιση της κοινωνίας, σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που δεν το κρύβει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτή την κατεδάφιση», είπε, εξηγώντας ότι η ΝΔ το κάνει όχι επειδή το ζητάνε οι πιστωτές αλλά επειδή είναι στον πυρήνα της ιδεολογία της.

Σημείωσε ότι παράλληλα η ΝΔ είναι απέναντι και στον μεγάλο αγώνα για το σπάσιμο του αμαρτωλού τριγώνου της διαπλοκής «που εσείς δημιουργήσατε χρόνια τώρα και σήμερα ταυτίζεστε απόλυτα με αυτό». Κατηγόρησε το παλιό πολιτικό σύστημα και τα συστημικά Μέσα ότι παίζουν τα ρέστα τους για τρίτη φορά (μετά την πρώτη διακυβέρνηση και την πιστωτική ασφυξία, και αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση), ποντάροντας να επιτύχει η «τρίτη πράξη της λεγόμενης αριστερής παρένθεσης». «Τώρα επιχειρείτε το ίδιο στηρίζοντας και στηριζόμενοι από αυτούς που για πρώτη φορά στον τόπο καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει «βγει στα κεραμίδια» για να υπερασπιστεί το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας που οικοδόμησαν καναλάρχες και τράπεζες και τα παλιά κόμματα μαζί, «και τολμάτε να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά μιλώντας για το ηθικό πλεονέκτημα [εσείς] τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποβρυχίων, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των υποκλοπών, της παράγκας στο ποδόσφαιρο».

Κατηγόρησε τα κόμματα ότι έχουν κάνει ό,τι περνά από το χέρι τους για να ακυρώσουν το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες: «Απειλήσατε υπουργούς, προσπαθήσατε να χειραγωγήσετε τη δικαιοσύνη, απειλείτε τώρα και δημόσιους υπαλλήλους που διενεργούν τη διαδικασία των διαγωνισμού, τάξατε στους καναλάρχες που στο διαγωνισμό ανακηρύχθηκαν ως υπερθεματιστές ότι θα τους γυρίσετε πίσω τα λεφτά που τα έχει ανάγκη ο λαός». Εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ότι όχι μόνο δεν ζητά «συγγνώμη» αλλά προσπαθεί να απονομιμοποιήσει το διαγωνισμό.

Ο πρωθυπουργός αντέκρουσε τα επιχειρήματα που έχει παρουσιάσει διαδοχικά η αξιωματική αντιπολίτευση ως προς τους σκοπούς του διαγωνισμού. Υπενθύμισε ότι αρχικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι ο διαγωνισμός γίνεται για να μην πάρει άδεια ο Σκάι του κ. Αλαφούζου, αλλά εκείνος πρώτος πήρε την άδεια. Μετά κατηγορούσε η ΝΔ την κυβέρνηση ότι έγινε ο διαγωνισμός για να πάρει άδεια ο κ. Καλογρίτσας που θα έφτιαχνε το «ΣΥΡΙΖΑ TV», «κι όταν ζήτησε διευκόλυνση έφυγε το επόμενο λεπτό, γιατί σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν όλοι, και πρώτα-πρώτα εσείς, ότι ο νόμος ισχύει για όλους». «Τώρα τι έχετε να πείτε; Μήπως ο κ. Κυριακού είναι ΣΥΡΙΖΑ, μήπως ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Σαββίδης έγιναν ΣΥΡΙΖΑ κι αυτοί; Ή θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαφούζος επειδή πήρε άδεια;», είπε σκωπτικά προς τη ΝΔ.

Απαντώντας στις κατηγορίες για «δήθεν σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες», ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για θράσος, σημειώνοντας ότι καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάτε για σκοινί». «Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, ψάξτε πρώτα στα δικά σας βιβλία, τους εαυτούς σας θα βρείτε, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ». Δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δάνεια χωρίς εγγυήσεις. Η ΝΔ χρωστά 200 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα το ΠΑΣΟΚ. Ό,τι και να κάνετε, οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν από το ταμείο και θα πληρώσουν», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έπειτα από 27 χρόνια ρυθμίζεται το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με τρόπο αδιάβλητο και διαφανή αφού όλες οι δικλείδες έχουν λειτουργήσει διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον. Σημείωσε ότι η διαφορά αυτής της κυβέρνησης φαίνεται και από τη σύγκριση αυτού του διαγωνισμού και εκείνου που διενέργησε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το ψηφιακό φάσμα. «Εμείς εξασφαλίσαμε 255 εκατ. για 4 τηλεοπτικές άδειες όταν εσείς ξεπουλήσατε το σύνολο του φάσματος για 18 εκατ. ευρώ, σε έναν διαγωνισμό που συμμετείχε μια και μοναδική εταιρεία και από όπου αποκλείστηκε την ΕΡΤ».

Τέλος, είπε ότι τα 255 εκατ. ήδη διοχετεύονται για τη στήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη. Μεταξύ άλλων, ήδη 15.000 περισσότερα παιδιά θα πάνε φέτος στους παιδικούς σταθμούς και ξεκινάει η διαδικασία για τη στήριξη των νοσοκομείων με 4.000 επιπλέον νοσηλευτές.

 

Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός θέλει να διχάσει την κοινωνία και όχι να ενώσει

Με επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προ ημερησίας διατάξως συζήτηση στη Βουλή, για την Παιδεία.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός αφιέρωσε 20 λεπτά για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, για να προσθέσει: Φαίνεται ότι ο λογογράφος σας έκανε λάθος και σας έδωσε την ομιλία προ τριών μηνών. Δεν έχετε ακούσε τίποτα το τελευταίο διάστημα για τις άδειες και για τον κ. Καλογρίτσα. Δεν έρχεστε ως κατήγορος στο θέμα της διαπλοκής, αλλά ως απολογούμενος.

Ο αρχηγός της ΝΔ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αναφέρθηκε περισσότερο στα θέματα της επικαιρότητας και της διαπλοκής και λιγότερο στα θέματα της Παιδείας. «Κύριε Τσίπρα ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα θέματα της Παιδείας και όχι πως θα ελέγξετε εσείς το τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να διχάσει ακόμη και στο θέμα της Παιδείας.

«Σκοπός δικός μας είναι να ενώσουμε» υπογράμμισε.

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού