Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία «δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα»

Η ανισότητα στην αντίδραση των χωρών σε σχέση με το προσφυγικό είναι κραυγαλέα, καθώς το 86% των προσφύγων φιλοξενείται σε χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, ενώ οι πλούσιες χώρες φιλοξενούν τους λιγότερους και εισφέρουν τα λιγότερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βρετανία έχει υποδεχθεί μόλις 8.000 Σύριους από το 2011, όταν η Ιορδανία, με πληθυσμό σχεδόν δέκα φορές μικρότερο από την βρετανία και μόλις το 1,2% του ΑΕΠ της, φιλοξενεί σχεδόν 655.000 πρόσφυγες από τη Συρία.

Η Αυστραλία φιλοξενεί 58.000 ανθρώπους, ενώ η Αιθιοπία 740.000 … τέτοιους είδους κατανομή της ευθύνης είναι η ρίζα του προσφυγικού προβλήματος σε παγκόσμια κλίματα, τονίζει η έκθεση.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Στις αναφορές της έκθεσης για την Ελλάδα, περιλαμβάνεται η αναφορά στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους που πέρασαν από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη διετία 2014-2015, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους σε θάλασσα και στεριά, καθώς δεν υπήρχε καμία λογική προοπτική μετάβασης μέσω ασφαλών και κανονικών διαύλων. «Εκατοντάδες πνίγηκαν στο θαλάσσιο ταξίδι πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις που το Μάρτιο του 2016 οδήγησαν στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», όπως σημειώνεται.

Η συμφωνία προβλέπει ότι «όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία … σε αντάλλαγμα, η ΕΕ υποσχέθηκε να μετεγκαθιστά έναν Σύριο πρόσφυγα από την Τουρκία στην ΕΕ, για κάθε Σύριο πρόσφυγα που επιστρέφεται από την Ελλάδα στην Τουρκία, μέχρι τον αριθμό των 72.000 ατόμων», καθώς επίσης να εισφέρει ως 6 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση και φιλοξενία προσφύγων στην Τουρκία, αλλά και να παράσχει πρόσβαση χωρίς θεώρηση βίζας των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ, όπως και να αναζωογονήσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Τουρκία στην ΕΕ.

Η Τουρκία «δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα»

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θεωρεί ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τόπος στον οποίο μπορούν να επιστραφούν αιτούντες άσυλο, αλλά η έρευνα που πραγματοποίησαν οι άνθρωποι της δείχνει ότι δεν είναι. «Η Τουρκία έχει παραβιάσει την αρχή της μη μεταφοράς ατόμων σε χώρες όπου υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την αποστολή ανθρώπων σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία, όπου είναι ξεκάθαρα σε κίνδυνο.

Επιπρόσθετα, η Τουρκία δεν παρέχει αποτελεσματική προστασία για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες εντός της επικράτειάς της, ενώ η δυνατότητά της να υποστηρίξει τους μεγάλους αριθμούς προσφύγων και αιτούντων άσυλο έχει περιοριστεί δραματικά.

«Η κατάσταση στη χώρα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει καταρρεύσει καθώς η κυβέρνηση απάντησε στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου με καθεστώς έκτακτης ανάγκης και μία άνευ προηγουμένου περιστολή των δικαιωμάτων έκφρασης, συνάθροισης και συνεργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να επιστρέφει ανθρώπους στην Τουρκία, όπως αναφέρει η έκθεση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: stokokkino.gr

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού