Τριμερής στο Κάιρο: Συνεργασία για τη σταθερότητα της περιοχής

Για ένα ενιαίο μέτωπο ως προς την εκμετάλλευση των πετρελαίων στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις της Τουρκίας, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο η 4η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, πάνω στους βασικούς τομείς της συνεργασίας, που είναι: Ανάπτυξη, υποδομές, ενέργεια, εμπόριο, τουρισμός και περιφερειακή ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, δήλωσε χαρούμενος που υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρας και τον Νίκο Αναστασιάδη στο Κάιρο. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, υπογράμμισε ότι «Η πρώτη διάσκεψη στο Κάιρο το 2014, επιβεβαίωσε την ανάγκη συνέχισης αυτής της συνεργασίας προκειμένου να εγκαταστήσουμε την σταθερότητα και την ειρήνη. Η Αίγυπτος δίνει σημασία στην συνεργασία. Το παρελθόν μας επιβάλλει, να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία αλλά και να εντάξουμε κι άλλες χώρες», ενώ κατέστησε σαφή την ανάγκη συνεργασίας σε στρατηγικούς τομείς.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για επιτυχία της σημερινής συνάντησης σε ότι αφορά στους επιδιωκώμενους στόχους, όπως αυτός της εμβάνθυνσης και εμπέδωσης της λειτουργίας του μηχανισμού των τριών χωρών χωρίς να λειτουργεί ενάντια σε όποιο τρίτο κράτος θελήσει να δώσει απαντήσεις στα θέματα αυτά. «Αίγυπτος-Ελλάδα και Κύπρος έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και κοινά προβλήματα», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

«Για την Ελλάδα αυτή η τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας της σταθερότητας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γι’ αυτό και [εμείς] οι χώρες της περιοχής που έχουμε κοινούς στόχους τη σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία των λαών μας, πρέπει να συνεργαστούμε». υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, δηλώνοντας: «Συναποφασίσαμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών μας».

«Στο πλαίσιο της εντεινόμενης πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας υπογραμμίσαμε εκ νέου την αρχή της καλής γειτονίας ως βάση συνεργασίας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλισης της ενότητας της περιοχής μας».

«Απαραίτητη είναι και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Στηρίζουμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε σχετικά με τις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τονίσαμε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Επαναλάβαμε τη σημασία της επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τέλος υπογράμμισε ότι οι τρεις ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, έκαναν πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου μία συμβολική κίνηση: «Κάναμε μία συμβολική ενέργεια. Φυτέψαμε τρεις ελιές. Αυτά τα δέντρα συμβολίζουν τη κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους».

Μήνυμα Τσίπρα προς την Τουρκία: Αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου

Μήνυμα προς την Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσει, έστειλε, από την Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνόδου.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία για την Ελλάδα ως στρατηγική επιλογή για προώθηση της ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνανάπτυξης στην εύθραυστη περιοχή μας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των συνομιλιών, στο πλαίσιο της Τριμερούς, αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής της καλής γειτονίας ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το σημείο τόνισε: «Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας, που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και εγείρουν ακόμα και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών. Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών, που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή».

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

 

 

 

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού