Προσφυγόπουλα κατασκεύασαν και ζωγράφισαν μάσκες

Παιδιά και έφηβοι από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων του Σχιστού και του Ελληνικού κατασκεύασαν και ζωγράφισαν θεατρικές μάσκες, στις οποίες αποτύπωσαν στοιχεία του χαρακτήρα και συναισθήματα συχνά ανομολόγητα. Φόβοι, ελπίδες, προβληματισμοί, ανασφάλειες, ένα ευρύ φάσμα σκέψεων αποτυπώνεται στις μάσκες αυτές.

Το παραπάνω εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» το περασμένο καλοκαίρι. Απευθυνόταν σε παιδιά πρόσφυγες, ηλικίας από πέντε έως 15 ετών, στα Κέντρα Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας των δύο χώρων φιλοξενίας. Πρόκειται για δύο από τα πέντε Κέντρα (Blue Dots) που λειτουργεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με τη Unicef, όπου προσφέρονται υπηρεσίες στους τομείς της προστασίας, της παροχής συμβουλευτικής και της δημιουργικής απασχόλησης.

«Το εργαστήριο μάσκας προσφέρει ελευθερία έκφρασης. Είναι ένα εργαστήρι συναισθημάτων», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού», Μυρσίνη Ζορμπά. «Η μάσκα είναι ίσως ο πιο ευθύς και γρήγορος δρόμος σε σχέση με τις άλλες μορφές της τέχνης. Η μάσκα είναι το ίδιο μας το πρόσωπο, τη φοράμε κιόλας, οπότε είναι μεγαλύτερη η ταύτιση και πιο άμεσο το αποτέλεσμα», προσθέτει η ίδια.

Όπως παρατηρεί εξάλλου η κ. Ζορμπά, το παιχνίδι με τις μάσκες αποτελεί «έναν πρωταρχικό διάλογο με τον υπαρξιακό πυρήνα του εαυτού, την επικέντρωση στο ποιος ή ποια είμαι. Μέσα από την ελεύθερη έκφραση δίνεται η δυνατότητα στα συναισθήματα να απεικονιστούν και να μεγεθύνουν τις διαστάσεις τους», και συνεχίζει: «Πάνω στο υλικό της μάσκας μπορεί ένα παιδί χωρίς ενδοιασμούς να καταθέσει τους φόβους, τις αγωνίες αλλά και τις προσδοκίες του, αυτό που δεν μπορεί εύκολα να περιγράψει με λόγια, όσα διστάζει να εκφράσει, τη λύπη, το θυμό και την απελπισία του, τα άπειρα γιατί που το βασανίζουν αλλά και την αισιοδοξία ότι όλα μπορούν να είναι καλύτερα μεγαλώνοντας».

Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε, ωστόσο ένας νέος κύκλος θα ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου.

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού