Μουζάλας: Θετική ανταπόκριση στην ΕΕ για τη δημιουργία μηχανισμού επιστροφής προσφύγων

Πρόσκληση στην Νέα Δημοκρατία να βοηθήσει – και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – τον αγώνα της κυβέρνησης να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών προσφύγων, απηύθυνε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος – αναφερόμενος στις επαφές του με τις ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες – είπε ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση των κομμάτων και του Μάρτιν Σουλτς, στο σχέδιο αυτό.

Δίνουμε μια τεράστια μάχη στην ΕΕ. Ήμουν στην ΕΕ και είχα συζητήσεις με τις ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες και με το ΕΛΚ. Προωθούμε ένα σχέδιο, το οποίο είναι απαραίτητο – εξίσου απαραίτητο με την μετεγκατάσταση – να φτιαχτεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών. Γιατί χωρίς επιστροφές δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική» ενημέρωσε το Σώμα ο κ. Μουζάλας και προσέθεσε απευθυνόμενος προς την ΝΔ: «Δεν μπορούμε να τις κάνουμε, όπως κι εσείς δεν μπορέσατε. Εμείς συνεχίζουμε ένα μαραθώνιο και λέμε: Θέλουμε ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών. Βοηθήστε μέσα στο κόμμα σας. Το ΕΛΚ είχε θετική ανταπόκριση και τα άλλα κόμματα, όπως και ο κ. Σουλτς επίσης».

Στο πλαίσιο της συζήτησης επερώτησης της ΝΔ, για το Μεταναστευτικό – κατά την οποία οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν πολλές φορές σε σχέση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα, αλλά και τις καταγγελίες Βουδούρη – ο κ. Μουζάλας κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να «βάλουν πλάτη» στο Μεταναστευτικό ώστε να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες, και απευθυνόμενος προς την ΝΔ ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και συνεργασία στο «εθνικό θέμα». Απαντώντας τόσο ο Γ. Κουμουτσάκος, όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που έθεσε το Μεταναστευτικό πάνω από κάθε αντιπαράθεση και ενεργοποιήθηκε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενώ τόνισαν ότι ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών έχει προτείνει η ΝΔ από το 2011.

Απέναντι στην έντονη κριτική που άσκησαν οι βουλευτές της ΝΔ για το θέμα των καταγγελιών του αποπεμφέντος γενικού γραμματέα του υπουργείου Οδυσσέα Βουδούρη, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε μια κατ’ εξαίρεση απευθείας ανάθεση, ενώ για το ζήτημα του camp στην Softex έκανε λόγο για «κατασκευή μύθου», καθώς δεν έχει προκηρυχθεί κανένας διαγωνισμός. Σχετικά με το κόστος των οικίσκων όπου θα διαμείνουν οι πρόσφυγες, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε αλλαγή των προδιαγραφών ώστε οι συνθήκες διαβίωσης να είναι καλύτερες και τα σπιτάκια αυτά να είναι περίπου στα 30 τ.μ. με κουζινάκι και μπάνιο, κάτι με το οποίο συμφωνεί κι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Σχετικά με τις αρμοδιότητες του κ. Βουδούρη, ο Γ. Μουζάλας είπε ότι δεν ήταν απαραίτητο να υπογραφούν αρμοδιότητες, καθώς αυτές προβλέπονται στον σχετικό νόμο, ενώ πρόσθεσε ότι αυτές οι αρμοδιότητες «κατά την άποψή μας δεν ασκήθηκαν σωστά». Επίσης, παραδέχθηκε ότι ο συντονιστής που ορίστηκε στο στρατόπεδο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά όντως εμπλέκεται σε κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών, διαβεβαίωσε όμως ότι στα camps οι αρμόδιες υπηρεσίες «είναι από πάνω» και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασφάλειας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού