Γαλλία: Το Σοσιαλιστικό κόμμα πέρασε στη ριζοσπαστική πτέρυγα με τη νίκη Αμόν

Οι κάλπες των προκριματικών εκλογών του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος με την ονομασία ανέδειξαν χθες τον Μπενουά Αμόν νικητή, με ευρεία πλειοψηφία 58,65% έναντι 41,35% για τον Μανουέλ Βαλς.

Μαζί με τον Αμόν κερδίζει η ριζοσπαστική αριστερή πτέρυγα του κόμματος, στην οποία είχε πρωτοστατήσει ο Αμόν και που είναι γνωστή ως : «Les frondeurs» (Οι εξεγερμένοι). Επί της ουσίας, η εξουσία του Σοσιαλιστικού κόμματος, πέρασε χθες στη ριζοσπαστική πτέρυγα.

Η πρωτοφανής και πρωτόγνωρη κατάσταση για την κυβέρνηση είναι ότι από σήμερα και για τους επόμενους τρεις μήνες, έως τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, έχει εμπλακεί σε ένα είδος «συγκατοίκησης» με έναν επίσημο υποψήφιο, που είναι εντελώς αντίθετος με την πολιτική της. Έτσι η σημερινή «επόμενη μέρα» θεωρείται κρίσιμη για τις πρώτες αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ θα συγκεντρώσει σήμερα τους υπουργούς του και όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι τα συμπεράσματα που θα αντλήσει από το χθεσινό αποτέλεσμα. Έχει να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα, όπως : πάνω σε ποια πολιτική βάση θα στηριχθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επόμενο τρίμηνο, εάν θα συνεχισθεί χωρίς πρόβλημα η κυβερνητική συνεργασία και εάν θα μπορέσει να συγκρατήσει πιθανές διαρροές προς τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Αύριο Τρίτη, η κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλιστικού κόμματος θα έχει συγκέντρωση στη Βουλή, τη δε Τρίτη το βράδυ, θα έχουν ξεχωριστή συγκέντρωση οι βουλευτές που ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, οι γνωστοί ως «μεταρρυθμιστές», στους οποίους ο Εμανουέλ Μακρόν ασκεί ιδιαίτερη έλξη.

‘Άλλωστε ένα από τα στελέχη της καμπάνιας Μακρόν ο πολύ γνωστός δήμαρχος της Λιόν, σοσιαλιστής βουλευτής Ζεράρ Κολόμπ, με χθεσινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλεί ήδη τους σοσιαλιστές συναδέλφους του να προσχωρήσουν στο κίνημα Μακρόν. Είναι σαφές ότι η προσπάθεια συσπείρωσης του Σοσιαλιστικού κόμματος γύρω από τον Μπενουά Αμόν αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη.

 

 

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού