Κυπριακό: Μετά τις 13 Μαρτίου η νέα διάσκεψη Αναστασιάδη-Ακιντζί

Η νέα διάσκεψη για την Κύπρο θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως μετά τις 13 Μαρτίου, δήλωσε ο πρόεδρος N. Αναστασιάδης, ο οποίος σήμερα συναντήθηκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι στην συνάντηση οι διαπραγματευτές, κύριοι Μαυρογιάννης και Ναμί παρουσίασαν «τις συγκλίσεις, τις ελάχιστες αποκλίσεις, τις μεγάλες αποκλίσεις». Με βάση αυτή την προετοιμασία που έχει γίνει, είπε ο ίδιος, έχουμε ξεκινήσει με τον κ. Ακιντζί τον διάλογο για να δούμε πώς «μετατρέπονται περισσότερες από τις διαφορές σε συγκλίσεις».

Σήμερα συζητήθηκε το θέμα της διακυβέρνησης, στο οποίο ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «υπήρξε μια πρόοδος σχετική, και βεβαίως εναπομένει αρκετή δουλειά να γίνει». Επίσης, δήλωσε ότι η συζήτηση θα γίνεται διασταυρούμενη στα διάφορα κεφάλαια, έτσι ώστε με βάση και τα όσα είχαν συμφωνηθεί από το παρελθόν να επιτευχθούν οι  μέγιστες δυνατές συγκλίσεις,  πριν από την νέα διάσκεψη.

Σε ερώτηση,  αν υπήρξε ενημέρωση από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Άιντε, αναφορικά με τις επαφές του με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά και συμπλήρωσε ότι υπάρχει «κάποια εικόνα».  Η γενική εικόνα είναι ότι η πρόθεση των εμπλεκομένων είναι να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν λύση, είπε. Ωστόσο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτό θα φανεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων για να μην «αρκούμεθα στις διάφορες διαβεβαιώσεις».

Ο ‘Αϊντε εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι «ένας ρεαλιστής αισιόδοξος».

Σε συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «Χάμπερ-Τουρκ» είπε ότι για το θέμα των εγγυήσεων αναζητούνται απαντήσεις στα ερωτήματα πώς μπορούν οι εγγυήτριες δυνάμεις να συνεχίσουν την επόμενη περίοδο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μπορεί να βρεθεί μια μέση οδός».

Για την κατάθεση των χαρτών, εκτίμησε ότι ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή και πως κατά την άποψή του οι δύο χάρτες είναι «αρκετά κοντά ο ένας στον άλλο». Τέλος, επισήμανε ότι οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν το θέμα της ασφάλειας από διαφορετική άποψη.

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό «δεν έχουν καμιά σχέση με το δημοψήφισμα στην Τουρκία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, υποστηρίζοντας ότι τα βήματα που έπρεπε να κάνει η ‘Αγκυρα στο Κυπριακό τα έκανε.

Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Ιμπραχίμ Καλίν ισχυρίστηκε ότι «η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο δεν ήταν ποτέ εναντίον της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά μια βαλβίδα ασφαλείας του νησιού κατά των πιθανών εξωτερικών απειλών».

Η διατήρησή τους είναι σημαντική ιδιαίτερα για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου, ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Εξάλλου, σε συνέντευξη στην εφημερίδα “Χουριέτ Ντέιλι Νιους”, σχολιάζοντας το θέμα για τις τέσσερις ελευθερίες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι η ‘Αγκυρα δεν ζητεί ελεύθερη διακίνηση 80 εκατομμυρίων Τούρκων, αλλά φόρμουλες για όσους κατοικήσουν στην Κύπρο.

Σημείωσε, ακόμα, ότι με τις συναντήσεις του Μαρτίου και του Απριλίου, οι δύο πλευρές θα έχουν μια ιδέα για το κατά πόσο η διαδικασία θα οδηγηθεί σε λύση. Επανέλαβε ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς στα θέματα της ισότητας, της ασφάλειας, των τεσσάρων ελευθεριών και των εγγυήσεων δεν θα αλλάξει.

 

 

 

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

2 × 5 =