Έρχεται νέα δυσμενής συμφωνία

Γράφει ο Πάνος Κολοκοτρώνης

Η κυβέρνηση μπορεί να θεωρεί ότι θα επέλθει τελικά πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Κάτι τέτοιο άλλωστε πιστεύουν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο κι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και δεν διστάζουν να το λένε. Βεβαίως, το circogreco.gr βλέπει την κατάσταση να εξελίσσεται διαφορετικά, ίσως επειδή τις μεμονωμένες μετριοπαθείς δηλώσεις κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν τις προσλαμβάνει ως ενδεικτικές ενός κλίματος. Δεν μπορεί μια θετικά ισορροπημένα και προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση Μοσκοβισί να χαρακτηρίζεται εφαλτήριο για έντιμο συμβιβασμό Ελλάδας και πιστωτών και να προβάλλεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, όταν οι αντίθετες δηλώσεις και εκτιμήσεις είναι συντριπτικά περισσότερες.

Φυσικά στο υπό διαμόρφωση πολιτικοοικονομικό κλίμα δεν μπορούν να μην προσμετρηθούν και οι επιμέρους κινήσεις θεσμικών οργάνων. Στο μέτωπο των αποκρατικοποίησεων και των τραπεζών, η τρόικα αφενός πιέζει να πουληθούν το ταχύτερο δυνατό ελληνικές επιχειρήσεις του Δημοσίου, είτε πρόκειται για τμήμα της ΔΕΗ, στην οποία εσχάτως εφόρμησε κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, είτε της Εθνικής Ασφαλιστικής, είτε ακόμη και οι τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΚΤ ότι εάν οι τράπεζες δεν έχουν μειώσει όπως πρέπει τα «κόκκινα» δάνεια, τότε πρέπει να ληφθούν μέτρα. Αίφνης και ενώ τους προηγούμενους μήνες οι μειώσεις των κόκκινων δανείων από πλευράς ελληνικών τραπεζών-βάσει οικονομικών αποτελεσμάτων- ήταν περισσότερο από ικανοποιητικές, η ΕΚΤ αρχίζει την πίεση για…πλειστηριασμούς.

Είναι ξεκάθαρο ότι η στάση της τρόικας και συμβεβλημένων με αυτήν φορέων να ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα δεν έχει μεταβληθεί. Τουναντίον οι πιέσεις αυξάνονται και τείνουν να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα η Bank of America-BofA, σύμφωνα με τις οποίες το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί μόλις η Ελλάδα στερέψει από χρήματα.

Ειδικότερα, η BofA προειδοποιεί για μία ακόμη φορά ότι η β’ αξιολόγηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι αναμένουν οι αγορές και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα συρθούν έως ότου η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα. Η αμερικάνικη τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει μια συμφωνία πριν από τον Ιούλιο και πριν τις βαριές πληρωμές που έχει η Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε μια νέα κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Το κλίμα που δημιουργείται είναι ακριβώς παρόμοιο με εκείνο που είχε δημιουργηθεί λίγους μήνες πριν τα capital controls και που οδήγησε εν τέλει με βίαιο τρόπο στο να συρθεί η χώρα να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, το οποίο εν συνεχεία αποδέχθηκε το κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία.

Δεν απομένει παρά να ξαναζήσουμε την ίδια κατάσταση: ειδήσεις ως προς το εάν θα κατορθώσει τελικά το ΙΚΑ να πληρώσει συντάξεις επειδή μειώνονται τα διαθέσιμα, να μαζευτούν τα όποια διαθέσιμα των Δήμων εκ νέου, κ.λπ. Και μόλις πραγματικά η χώρα δεν θα έχει χρήματα να αποπληρώσει την κρίσιμη ώρα τις υποχρεώσεις της, τότε ένα εξωφρενικότερο σε απαιτήσεις «take it or leave it» θα θεωρηθεί μονόδρομος από την πλειονότητα του υφιστάμενου Κοινοβουλίου.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού