"Πόλεμος" για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών- Απειλείται διαιώνιση της ανομίας

Μια μόλις μέρα μετά την επιστολή Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΕΣΡ (Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο), στην οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτιζόμενος με την άποψη, της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), ούτε λίγο-ούτε πολύ και παρά την απόφαση του ΣτΕ ζήτησε από το ΕΣΡ να μην αδειοδοτήσει τα ιδιωτικά κανάλια, ξέσπασε πραγματικός πόλεμος!

Τη φορά αυτή η νέα διένεξη για το θέμα των αδειών των ιδιωτικών καναλιών, ξέσπασε μέσα στην Ανεξάρτητη Αρχή ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων). Και η διένεξη αυτή, ήρθε σε συνέχεια και της ανοιχτής αντιπαράθεσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.με τη Νέα Δημοκρατία εξ αφορμής της επιστολής Μητσοτάκη προς το ΕΣΡ.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στην ΕΕΤΤ, αυτή προκλήθηκε από την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της, δρος Νίκου Παπαουλάκη, υπέρ του συστήματος DVB-T2. Δηλαδή, ένα τεχνικό σύστημα κωδικοποίησης και εκπομπής τηλεοπτικού σήματος, το οποίο ευνοεί τη στάση ΕΙΤΗΣΕΕ και Μητσοτάκη, για τη μη αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών παρά την περί του αντιθέτου απόφαση του ΣτΕ. Η άποψη Παπαουλάκη προκάλεσε εσωτερικό σχίσμα στην ΕΕΤΤ, καθώς ο πρόεδρός της, καθηγητής Δημήτρης Τσαμάκης, δεν είχε ενημερωθεί. Έτσι, η ανακοίνωση του Ν. Παπαουλάκη, ο οποίος θεωρείται εκ των αρχιτεκτόνων της σύμβασης Digea – ΕΕΤΤ, αποσύρθηκε από το site της Αρχής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαουλάκης, μιλώντας για το ψηφιακό τηλεοπτικό φάσμα στο 3ο Συνέδριο του περιοδικού «Δίκαιο Μ.Μ.Ε.», παρουσίασε την άποψή του για τη σημερινή πραγματικότητα της ψηφιακής τηλεόρασης αλλά και τα σενάρια των αυριανών εξελίξεων, με βάση το ότι μετά το 2020 θα παραχωρηθούν υποχρεωτικά στις τηλεπικοινωνίες επιπλέον συχνότητες από την 50ή έως και την 60ή στα UHF. Προκειμένου να απελευθερωθούν αυτές οι συχνότητες, οι πάροχοι δικτύου που μεταφέρουν τα επίγεια τηλεοπτικά σήματα των καναλιών ελεύθερης λήψης (εν προκειμένω η Digea) είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στο επόμενο στάδιο ψηφιακής κωδικοποίησης, το DVB-T2. Έτσι γίνεται περαιτέρω εξοικονόμηση συχνοτήτων και χωράνε περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, κ. Παπουλάκης αποδέχεται πως με τη μετάβαση σ’ αυτήν την τεχνολογία θα απομείνουν τρεις ψηφιακές συχνότητες για τα ιδιωτικά κανάλια μέσω της Digea, δύο για την ΕΡΤ και άλλες δύο για τα περιφερειακά κανάλια (δηλαδή συνολικά 7). Ωστόσο, σύμφωνα με άλλη τεχνική μελέτη συνολικά οι ψηφιακές συχνότητες (πλατφόρμες) θα είναι έξι και όχι επτά. Με αυθαίρετο τρόπο, η άποψη περί 7 συχνοτήτων διαπλέκεται με τις τηλεοπτικές εκπομπές μέσω διαδικτύου, για να καταλήξει πως δεν απαιτείται άδεια για τη μετάδοση προγράμματος αλλά Κώδικας Δεοντολογίας και «Καλής Πρακτικής»! Κάτι, που από καμιά διάταξη, ευρωπαϊκή ή ελληνική δεν έχει ποτέ άλλοτε υποστηριχτεί.Και συμπτωματικά η άποψη περί 7 συχνοτήτων της ΕΙΤΗΣΕΕ και του κ. Κ. Μητσοτάκη συμπίπτει με τις απόψεις της Digea, που επιθυμεί διακαώς να εκπέμψει συνδρομητικές υπηρεσίες συνδυαστικά μέσω internet και επίγειου σήματος, υποστηρίζοντας και εκείνη τη θέση «πλέον δεν υπάρχουν άδειες»!

Έγκριτοι επιστήμονες των κλάδου των Τηλεπικοινωνιών υπενθυμίζουν ότι προκαλεί εντύπωση η βιασύνη να προεξοφληθούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, αφού ο νέος ψηφιακός χάρτης δεν έχει εκδοθεί ακόμη και η ψηφιακή μετάβαση με την Digea έχει ήδη κριθεί αποτυχημένη και ήδη οι πελάτες της Digea, ιδιαίτερα τα περιφερειακά κανάλια, έχουν ξεσηκωθεί για το ακριβό ενοίκιο που καταβάλλουν στο μονοπώλιο του ελληνικολύ ψηφιακού παρόχου.

Δεν είναι ασφαλώς τυχαίος ο πόλεμος αυτός, ούτε τυχαία η στιγμή που ξεσπάει! Και τούτο, διότι μεγάλα επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα δίνουν μάχη να ελέγξουν προς όφελός τους την ιδιωτική τηλεόραση σε συνθήκες ανεξέλεγκτης χρήσης του δημόσιου αγαθού των τηλεοπτικών συχνοτήτων.  Κι ίσως με τις τελευταίες αυτές εξελίξεις μπορεί να εξηγηθεί και η επιμονή για παράταση της ανομίας στον τομέα της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης, που οδήγησε στην οικονομική καχεξία ολόκληρον το κλάδο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού