Σουηδία προς Τραμπ: Η μετανάστευση αυξήθηκε, η εγκληματικότητα μειώθηκε

Η κυβέρνηση της Σουηδίας, εκνευρισμένη από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος συνέδεσε τη μετανάστευση με μια υποτιθέμενη αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα, παρουσίασε τη δική της εκδοχή των γεγονότων, για να καταρρίψει τις “απλουστευτικές” ή και “λανθασμένες” πληροφορίες.

Στον ιστότοπό του, το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας ανάρτησε το βράδυ της Πέμπτης μια σειρά από “γεγονότα” που απαντούν στους “απλουστευτικούς και και εντελώς λανθασμένους ισχυρισμούς” που έχουν διατυπωθεί μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Τραμπ στις 18 Φεβρουαρίου στη Φλόριντα.

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν πληγεί από τρομοκρατικές ενέργειες τους τελευταίους μήνες (Παρίσι, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Νίκαια) ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι μια τέτοια επίθεση σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου και στη Στοκχόλμη.

“Δείτε τι συμβαίνει στη Γερμανία, δείτε τι συνέβη χθες το βράδυ στη Σουηδία. Στη Σουηδία, ποιος θα το φανταζόταν; Υποδέχτηκαν πολλούς πρόσφυγες και τώρα έχουν προβλήματα που δεν θα τα φαντάζονταν ποτέ”, είπε ο Τραμπ σε μια συγκέντρωση υποστηρικτών του.

Δεδομένου ότι κανένα σοβαρό επεισόδιο δεν σημειώθηκε στη Σουηδία, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν οργή και απορία στη χώρα.

Η κυβέρνηση συνασπισμού (Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι) που έχει επικριθεί για τη γενναιόδωρη μεταναστευτική πολιτική της (δέχτηκε 244.000 πρόσφυγες και μετανάστες την περίοδο 2014-15) αποφάσισε τελικά να δώσει στη δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία.

Όσον αφορά την τρομοκρατία, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η μοναδική απόπειρα επίθεσης στο σουηδικό έδαφος σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010. Δεν υπήρξαν θύματα, εκτός από τον δράστη ο οποίος ανατινάχθηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Οι σουηδικές αρχές διαψεύδουν επίσης άλλον έναν ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο έχει καταγραφεί στη χώρα “σημαντική αύξηση των βίαιων επεισοδίων με πυροβόλα όπλα”. “Σε γενικές γραμμές, η εγκληματικότητα μειώθηκε στη Σουηδία τα τελευταία 20 χρόνια” τονίζει το υπουργείο. “Μολονότι ο αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε στη Σουηδία από τη δεκαετία του 1990, τα βίαια εγκλήματα μειώθηκαν” και “οι μελέτες δεν αποδεικνύουν ότι η μετανάστευση οδηγεί σε αύξηση της παραβατικότητας”, τονίζει.

Όσον αφορά τους βιασμούς, “ο αριθμός των καταγγελιών αυξήθηκε, όμως έχει διευρυνθεί ο ορισμός της πράξης του βιασμού, γεγονός που περιπλέκει τη στατιστική μελέτη”, σημειώνει. Το υπουργείο φέρνει ως παράδειγμα “μια γυναίκα που καταγγέλλει ότι ο σύζυγός της την βιάζει κάθε νύχτα επί έναν χρόνο”: στην περίπτωση αυτή, οι αρχές θα ασκούσαν δίωξη στον ύποπτο για 365 αδικήματα, ενώ στις περισσότερες χώρες το συμβάν αυτό θα καταγραφόταν ως μόνο ένας βιασμός.

Η Σοφία Κάρλμπεργκ, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του υπουργείου, εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήθελε με την ανακοίνωση αυτή “να δώσει μια σωστή και ισορροπημένη εικόνα” της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Τραμπ: Το Παρίσι δεν είναι πια Παρίσι

“Το Παρίσι δεν είναι πλέον Παρίσι”: ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε σήμερα έναν ανώνυμο “φίλο του” που δεν πατάει πλέον το πόδι του στη γαλλική πρωτεύουσα, για να υπερασπιστεί τη μεταναστευτική πολιτική του, φέρνοντας ως αντιπαράδειγμα τη Γαλλία, τη Σουηδία και την Ευρώπη γενικότερα.

“Η εθνική ασφάλεια ξεκινά από την ασφάλεια στα σύνορα. Οι ξένοι τρομοκράτες δεν θα μπορούν να πλήξουν την Αμερική αν δεν μπορούν να μπουν στη χώρα μας” είπε μιλώντας στην ετήσια Διάσκεψη Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC), στο Μέριλαντ.

“Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη! Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη!” επισήμανε, υπεραμυνόμενος για άλλη μια φορά των αμφιλεγόμενων δηλώσεων που έχει κάνει για τη Σουηδία, συνδέοντας την αύξηση της εγκληματικότητας με τις μεταναστευτικές ροές. “Λατρεύω τη Σουηδία αλλά οι άνθρωποι εκεί καταλαβαίνουν ότι έχω δίκιο”, συνέχισε.

Στο παρελθόν ο Τραμπ έχει αναφερθεί πολλές φορές στις επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί στη Γαλλία για να δικαιολογήσει τη μεταναστευτική πολιτική του. Αυτή τη φορά όμως στάθηκε περισσότερο και πιο συγκεκριμένα στο Παρίσι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού