Γαλλία: Ξεκινά εισαγγελική έρευνα κατά του Φιγιόν

Έρευνα κατά του υποψηφίου των συντηρητικών στις προεδρικές εκλογές, Φρανσουά Φιγιόν, αναλαμβάνει επισήμως η γαλλική εισαγγελία.

Ο Φιγιόν, ο οποίος κατηγορείται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην υπόθεση αργομισθίας της συζύγου τπου κασι των παιδιών του το πληροφορήθηκε λίγα λεπτά πριν πάρει το λόγο σε προεκλογική συγκέντρωση έξω από το Παρίσι. Η κάμερα τον παρακολούθησε να κοιτάζει το μήνυμα στο τηλέφωνό του και ανέκφραστος, παρά τη βόμβα-είδηση που κυκλοφορούσε ήδη σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, σηκώθηκε, πήρε το λόγο, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά, αλλά μαχητικός, κάλεσε τους οπαδούς να τον υποστηρίξουν μέχρι τέλους.

Η απόφαση της οικονομικής εισαγγελικής αρχής αφορά στο άνοιγμα δικαστικής έρευνας από 3 ανεξάρτητους εισαγγελείς.

Μόλις μια εβδομάδα, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, οι βουλευτές ψήφισαν μια νομοθετική ρύθμιση που καθιστά αδύνατη την ποινική δίωξη για οικονομικά εγκλήματα, πέραν των 12 ετών. Η επίσπευση της έρευνας σε βάρος του Φιγιόν οφείλεται σ’ αυτό, με δεδομένο ότι ο νέος νόμος τίθεται σε ισχύ στο τέλος του μήνα. Η οικονομική εισαγγελική αρχή εξήγησε ότι, εάν δεν είχε ανοίξει τη δικαστική έρευνα, θα παραγράφονταν όλα τα αδικήματα της υπόθεσης Φιγιόν, πριν από το 2005.

Παρά την επίσπευσή της, η διαδικασία θεωρείται χρονοβόρα, και εάν ο Φρ. Φιγιόν εκλεγεί, θα προστατεύεται από την προεδρική ασυλία.

 

 

 

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

nineteen − 4 =