Ιταλία: Ιδρύθηκε νέο κόμμα της αριστεράς

Την ίδρυση του κινήματος Δημοκράτες και Προοδευτικοί (DP), που πρεσβεύει την “ανανέωση της κεντροαριστεράς”, ανακοίνωσαν σήμερα στη Ρώμη στελέχη της ιταλικής αριστεράς που αποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες από τα κόμματά τους.

Τα στελέχη προέρχονται από την πρόσφατη διάσπαση της αριστεράς πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του πρώην πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, καθώς και από την αποχώρηση μέρους των βουλευτών της Ιταλικής Αριστεράς (Sinistra Italiana).

“Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ανοικτό κίνημα, που θα είναι επίσης η αρχή της ανανέωσης της κεντροαριστεράς, διότι δεν θα απαρνηθούμε το σχέδιο μία μεγάλης ενωτικής δύναμης της κεντροαριστεράς”, όπως η Ελιά, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του Ρομάνο Πρόντι που είχε κερδίσει τις εκλογές το 1996 και το 2006, αναφέρεται στο μανιφέστο του νέου κόμματος. Οι ιδρυτές δηλώνουν επίσης ότι θα εγκαταλείψουν την παρεκτροπή προς την κεντροδεξιά που επιχείρησε ο Ματέο Ρέντσι όταν ανέλαβε την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος το 2014.

Κύριοι εκπρόσωποι του νέου κόμματος είναι ο Ρομπέρτο Σπεράντσα, πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Ρέντσι, ο Ενρίκο Ρόσι, πρόεδρος της περιοχής της Τοσκάνης, ενώ το νέο κόμμα έχει την υποστήριξη και του πρώην ηγέτη του κόμματος Ρέντσι, Πιερλουίτζι Μπερζάνι, καθώς και του πρώην πρωθυπουργού, Μάσιμο ντ΄Αλέμα.

“Είμαστε εδώ διότι έχουμε ένα αντίπαλο, τη δεξιά και την λαϊκιστική παρεκτροπή, που μπορούμε να νικήσουμε μόνο συγκροτώντας μία αριστερά”, δήλωσε ο Ενρίκο Ρόσι.

Το νέο κόμμα θα υποστηρίξει την κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι. Το νέο κόμμα επιμένει ότι ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός πρέπει να παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, τον Φεβρουάριο 2018, σε αντίθεση με την υπόθεση Ρέντσι για εκλογές στο αμέσως προσεχές μέλλον.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

six − five =