Μετά τη Ρωσία και η Γερμανία παρεμβαίνει στα Σκόπια

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, ανέγνωσε σήμερα μια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σχετικά με την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ-Σκόπια).

Η δήλωση αναγνωστηκε στο πλαίσιο της σημερινής κυβερνητικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο κ. Γκάμπριελ στη δήλωσή του επικρίνει τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, για την άρνηση του να αναθέσει το σχηματισμό της κυβέρνησης στον ως τώρα αρχηγό της αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζαέφ, κατά παράβαση των συνταγματικών κανόνων. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ταυτόχρονα καλεί τον πολιτικό κόσμο των Σκοπίων να συμπεριφερθεί με ευθύνη, να μετριάσει τη ρητορική του και να κάνει το παν ώστε να μην προκληθεί ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων.

Ακόμη, ο κ. Γκάμπριελ τάσσεται «κατηγορηματικά» υπέρ μιας «περαιτέρω προσέγγισης» της χώρας  προς την Ε.Ε. και δηλώνει: «…λυπούμεθα ιδιαίτερα που το άλυτο θέμα της ονομασίας εμποδίζει εδώ και χρόνια μια μεγαλύτερη πρόοδο».

«Αυτό (σ.σ.: το θέμα της ονομασίας) έχει σίγουρα συμβάλει αποφασιστικά στην σημερινή κλιμάκωση της κατάστασης», εκτιμά ο κ. Γκάμπριελ για να προτρέψει «…σ’ αυτό το ζήτημα να υπάρξει άμεσα κινητικότητα».

Στο κυβερνητικό μπρίφινγκ και σε ερώτηση της Deutsche Welle αν κατά αυτόν τον τρόπο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ασκεί και κριτική στα Ηνωμένα Έθνη για τη στασιμότητα που επικρατεί στο θέμα της ονομασίας, ο κ. Μάρτιν Σέφερ απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση. «Σαφώς και ο Ο.Η.Ε. καλείται να ασχοληθεί με το ζήτημα» τόνισε ο κ. Σέφερ, «αλλά αυτό δεν αποκλείει την παροχή καλών υπηρεσιών στο παρασκήνιο» από τη γερμανική κυβέρνηση.

 

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

five + fourteen =