100 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία μόνο για συμβούλους σε εξοπλιστικά προγράμματα

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, κυρία Ούρσουλα βαν ντερ Λέιεν, σοπευει να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ μόνο για αμοιβές ιδιωτών συμβούλων στα εξοπλιστικά προγράμματα της. Μάλιστα, έχει ήδη εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής για τη δαπάνη αυτή.

Τις αποκαλύψεις κάνει το περιoδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής έχει εγκρίνει τη διάθεση του πρώτου μέρους της δαπάνης αυτής που αποσκοπεί στη βελτίωση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι αμοιβές των ιδιωτών αφορούν στα προγράμματα μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυρίας βαν ντερ Λέιεν.  Στο πρόγραμμά της η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας συνεπικουρείται από τη δοικητική προϊσταμένη του υπουργείου, κυρία Κατρίν Σούντερ, η οποία στο παρελθόν είχε υπάρξει συνεταίρος τη γιγαντιαίας εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών McKinsey & Company.

Γερμανικά τανκς Leopard 2

Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που έχουν περιέλθει σε γνώση του περιοδικού, μόνο για την πληρωμή της Ernst & Young θα δαπανηθούν €185,402 ($198,000) σε ετήσια βάση.

Για την KPMG, θα δαπανηθούν €239,071 ($255,000).

Η κυρία βαν ντερ Λέιεν για να δικαιολογήσει τη δαπάνη γι’ αυτόν τον σκοπό, ο οποίος αν καλυπτόταν από εσωτερικές υπηρεσίες του υπουργείου της δεν θα ξεπέρναγε συνολικά τα €110,000 ($117,500) σε ετήσια βάση, ανέφερε ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο του γερμανικού στρατού για εξοπλισμό, τεχνολογίες πληροφόρησης και εσωτερικής υποστήριξης, έχει έλλειψη από τουλάχιστον 1.400 ειδικούς.

Η κατάσταση του γερμανικού στρατού δεν είναι και στα καλύτερα επίπεδα.

Όπως αναφέρεται, τον Οκτώβριο του 2016 ένας επιθεωρητής του γερμανικού στρατού, ο υποστράτηγος Χεργκ Βέλμερ προειδοποίησε ότι  οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας χρησιμοποιούν απαρχαιωμένα συστήματα και συσκευές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσκολίες κατά τις επικοινωνίες με τις ένοπλες δυνάμεις συμμάχων άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι θα χρειαστεί μια δεκαετία στον γερμανικό στρατό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες υποχρεώσεις του.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού