Νέα τουρκική πρόκληση: Απαιτεί διακοπή όλων των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Άγκυρα εξαπολύει νέες απειλές ότι θα λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», απαιτώντας να σταματήσει κάθε δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα, τη φορά αυτή, η Τουρκία απαιτεί την διακοπή όλων των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να μην διακοπούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τόσο την απόφαση του κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου που ενέκρινε την αδειοδότηση νέων Οικοπέδων στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τις επαφές που είχε στην Νέα Υόρκη με εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιριών ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. «Οι επαφές αυτές αποκαλύπτουν το πως η ελληνοκυπριακή διοίκηση αψηφά με τις μονομερείς επιδιώξεις της στις σχετικές με τους υδρογονάνθρακες δραστηριότητες τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που είναι οι συνιδιοκτήτες του νησιού», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Επίσης, επισημαίνει ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν είναι σε θέση να αδράξει την ευκαιρία που θα προσφέρει στο νησί και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο μια συνολική λύση στην Κύπρο, για οικονομική συνεργασία βασισμένη στο αμοιβαίο όφελος ( win-win)».

Ακολούθως, το τουρκικό ΥΠΕΞ απαιτεί την διακοπή των ερευνητικών δραστηριοτήτων και προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν επιπτώσεις στην διαδικασία των συνομιλιών: «Αναμένουμε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αρνείται να αποδεχθεί τους Τουρκοκυπρίους ως πολιτικά ισότιμους εταίρους στο νησί, να αποφύγει να λειτουργεί ως μοναδικός ιδιοκτήτης των φυσικών πόρων του νησιού και να σταματήσει τις σχετιζόμενες με τους υδρογονάνθρακες δραστηριότητες… Τα προηγούμενα χρόνια, τέτοιες δραστηριότητες οδήγησαν στην αποτυχία των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού». Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπολύει και πάλι τις απειλές ότι

«Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τα συμφέροντα της Τούρκικης Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», αναφέρει προκλητικά το τουρκικό ΥΠΕΞ.

 

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

Μενού