Βουλγαρία: Εκλογές αύριο στο μεταίχμιο μεταξύ ΕΕ, Ρωσίας και ανάμιξης της Άγκυρας

Η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε., η Βουλγαρία, προσέρχεται αύριο στις κάλπες σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη αλλά και για το μέλλον της ίδιας της βαλκανικής χώρας και των πολιτών της.

Υποψήφια είναι τα ακόλουθα κόμματα:

– Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSB), κληρονόμος του παλαιού κομμουνιστικού κόμματος, παραδοσιακά συνδεδεμένο με τη Μόσχα, που εμφανίζεται ως το φαβορί για νικητής στις εκλογές, με υποψήφιο τον Roumen Radev, ήδη εκλεγμένο πρόεδρο της Βουλγαρίας, που μάχεται υπέρ της άρσης των κυρώσεων της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας. Μετά την αποχώρηση Radev, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος είναι η Kornelia Ninova.

– Ακολουθεί κατά πόδας το συντηρητικό κόμμα Gerb του πρώην πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος πασχίζει πάση θυσία να στρέψει τη Βουλγαρία στην Ευρώπη, χωρίς να αποξενωθεί από τον ρωσικό παράγοντα. «Αγαπώ τη Ρωσία αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση έρχονται τα δισ. ευρώ επιδοτήσεων», αρέσκεται να δηλώνει ο Μπορίσοφ.

– Τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις είναι η εθνικιστική συμμαχία «Ενωμένοι Πατριώτες», οι οποίοι είναι ανοιχτά υπέρ της Ρωσίας.

– Οι Τούρκοι της Βουλγαρίας (η χώρα φιλοξενεί τουρκική μειονότητα 700.000 ατόμων σε σύνολο 7,4 εκατ. κατοίκων, ενώ 60.000 Τούρκοι έχουν την βουλγαρική υπηκοότητα και δικαίωμα ψήφου) εκπροσωπούνται από το «Κίνημα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες»του Moustafa Karadayi, ο οποίος δεν διάκειται φιλικά στον Ταγίπ Ερντογάν και δηλώνει πιστός στις εθνικές αξίες της Βουλγαρίας.

Ωστόσο,  ένα νέο κόμμα, που κατηγορείται από τα άλλα κόμματα ως ανοχτά υποστηριζόμενο από την Άγκυρα, το Dost, ανεβαίνει τελευταία στις δημοσκοπήσεις.

Σ’ αυτό το κλίμα και μετά από σκληρές δηλώσεις της βουλγαρικής πολιτικής ηγεσίας κατά της Τουρκίας για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας, αλλά και μετά τις απελάσεις τριών Τούρκων με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοποι της Άγκυρας, εθνικιστές ακτιβιστές αποφάσισαν να κλείσουν από χθες τρία σημεία στα σύνορα με την Τουρκία για να εμποδίσουν το κύμα των Τούρκων ψηφοφόρων που ήθελε να ψηφίσει στις εκλογές της Κυριακής.

«Περίπου 6-7.000 άτομα έφτασαν ήδη από την Τουρκία με δωρεάν μεταφορικό μέσο με εντολή να ψηφίσουν «το συγκεκριμένο ένα από τα δύο κόμματα της τουρκικής μειονότητας. Θα σταματήσουμε αυτόν τον εκλογικό τουρισμό», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ένας από τους ηγέτες της εθνικιστικής συμμαχίας «Ενωμένοι Πατριώτες», ο Valeri Simeonov.

Τέλος, απομένει η ακροδεξιά, που μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμος παίκτης στις αυριανές εκλογές, αφού ο υποψήφιός της, Krassimir Karakatchanov, βγήκε τρίτος στις προεδρικές εκλογές, και επιθυμεί να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή  ανάμεσα στους σοσιαλιστές και τους συντηρητικούς.

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού