Βραζιλία: Σκάνδαλο εμπορίας αλλοιωμένου κρέατος – Απαγόρευση εξαγωγών σε Κίνα και Χιλή

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε προ ημερών η οικονομία της Βραζιλίας, με την αναστολή των εξαγωγών της στην Κίνα και τη Χιλή εξαιτίας ενός σκανδάλου εμπορίας αλλοιωμένου κρέατος ,

Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα βοδινού κρέατος και πουλερικών παγκοσμίως, .

«Αναμένουμε ότι περισσότερες από 30 χώρες θα αμφισβητήσουν τη χώρα (ως εξαγωγό κρέατος) εξαιτίας της υπόθεσης αυτής», δήλωσε ο Βραζιλιάνος υπουργός Γεωργίας Μπλάιρο Μάγκι. Κι αν όλες κλείσουν την πόρτα τους στο βραζιλιάνικο κρέας, «θα είναι μια καταστροφή», παραδέχθηκε, την ώρα που η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής έχει ήδη βυθιστεί σε μεγάλη ύφεση.

Το πιο μεγάλο πλήγμα προήλθε από την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα βραζιλιάνικου κρέατος παγκοσμίως, η οποία ανέστειλε τις εισαγωγές μέχρι νεοτέρας, τρεις ημέρες μετά την εξάρθρωση ενός δικτύου εμπορίας προϊόντων ακατάλληλων για κατανάλωση.

Παρουσία βακτηρίων τύπου σαλμονέλα, χρήση καρκινογόνων ουσιών και παραποιημένες ετικέτες προκειμένου να συγκαλυφθεί η πώληση ακατάλληλου προς κατανάλωση κρέατος: αυτά είναι μέχρι στιγμής γνωστά για το τεράστιο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στη Βραζιλία.

«Αξιωματούχοι δωροδοκούνταν για να διευκολύνουν την παραγωγή αλλοιωμένων προϊόντων, εκδίδοντας υγειονομικά πιστοποιητικά χωρίς να έχουν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους», ανέφερε η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας όταν αποκάλυψε το σκάνδαλο αυτό.

Προς το παρόν 21 ψυκτικοί θάλαμοι έχουν ελεγχθεί. Τρεις εξ αυτών έχουν ήδη κλείσει για προληπτικούς λόγους και το υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας διαβεβαιώνει ότι θα ενημερώσει το κοινό για τα προϊόντα που είναι αλλοιωμένα και θα ζητήσει την απόσυρσή τους από τα καταστήματα, αν έχουν ήδη φτάσει εκεί.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τεμέρ, ότι «μόνο έξι» από τους ψυκτικούς θαλάμους εξήγαγαν προϊόντα τις τελευταίες 60 ημέρες, ενώ ο Μάγκι εκτίμησε ότι οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές, καθώς, όπως δεσμεύθηκε, «το 99% των παραγωγών ενεργούν σωστά».

Το 2016 η Βραζιλία εξήγαγε κρέας πουλερικών αξίας μεγαλύτερης των 859 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα και βοδινό κρέας αξίας 702,7 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Η Χιλή, έκτη μεγαλύτερη εισαγωγέας παγκοσμίως κόκκινου κρέατος από τη Βραζιλία, επίσης ανέστειλε τις εισαγωγές της από τη χώρα αυτή.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε «από τη Βραζιλία να αποσύρει αμέσως όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο σκάνδαλο από τον κατάλογο» με τις εταιρείες που έχουν την έγκριση της ΕΕ για να πραγματοποιούν εξαγωγές στο έδαφός της, σύμφωνα με τον Ενρίκο Μπρίβιο εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Από τις 21 εταιρείες που κατηγορούνται για παρατυπίες, μόνο οι τέσσερις έχουν άδεια να εξάγουν στην Ε.Ε..

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού