Βόμβα Τόμσεν: Και σε όλα "ναι" να πει η Ελλάδα, το ΔΝΤ δεν μπαίνει στο ελληνικό πρόγραμμα αν οι Ευρωπαίοι δεν ελαφρύνουν το χρέος

Συγκλονιστική αποκάλυψη γίνεται τούτες τις τελευταίες ώρες σχετικά με μια ομιλία του κ. Πολ Τόμσεν προς τους φοιτητές της Οξφόρδης, που έγινε την περασμένη Τετάρτη. Στην ομιλία του ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη αναγνωρίζει ότι και σε όλα “ναι” να πει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β’  αξιολόγησης, το Ταμείο δεν πρόκειται να θέσει  προς έγκριση στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα εάν οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας δεν προχωρήσουν στην ελάφρυνση του χρέους.

Η κυνική ομολογία Τόμσεν, που δεν έφτασε στην ελληνική ειδησεογραφία, επιβεβαιώνεται πλέον και από αναφορές σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα, με φωτοστέφανο και εις ένδειξη μεγάλης ειρωνείας εικονογραφεί η ιστοσελίδα keeptalkinggreece.com τις αναφορές του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, κ. Πόλ Τόμσεν σχετικά με την Ελλάδα, που έγιναν προ ημερών στην ίδια ομιλία του σε φοιτητές της Οξφόρδης.

Αρχική αναφορά στην ομιλία αυτή του κ. Τόμσεν είχε κάνει ο Σκάι, αλλά μετά από διασταυρώσεις των πληροφοριών προκύπτει ότι το βασικό σημείο της ομιλίας Τόμσεν είναι εκείνο στο οποίο ξεκαθαρίζει ότι εάν οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας δεν προχωρήσουν στην ελάφρυνση του χρέους δεν πρόκειται να τεθεί  προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Βεβαίως ο κ. Τόμσεν διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν ζητάει ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους εδώ και τώρα αλλά μία σαφή δέσμευση από πλευράς τους για την αντιμετώπισή του από το 2018, έτσι ώστε να μπει στο πρόγραμμα από τώρα. Και επειδή υπάρχουν μπροστά μας οι εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2017, εναπόκειται στον καθένα να εκτιμήσει εάν θα υπάρξει τέτοια  σαφής δέσμευση του Βερολίνου τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο, παρ΄ ότι η ελληνική πλευρά χρειάζεται να κλείσει την β΄ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος (στο οποίο ως τώρα δεν συμμετέχει το ΔΝΤ) το ταχύτερο δυνατό ώστε να χρηματοδοτηθεί για τις αποπληρωμές οφειλών της τον Ιούλιο του 2017.

Ο κ. Τόμσεν στην ομιλία του επανέφερε ακόμη την άποψη ότι όσες μεταρρυθμίσεις και να κάνει η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να κάνει το χρέος της βιώσιμο αν δεν υπάρξει ελάφρυνση από την ευρωπαϊκή πλευρά. Και υπογράμμισε και την άλλη γνωστή θέση του (που υπάρχει στο γνωστό επίμαχο άρθρο του στο blog του ΔΝΤ) ότι όσο μεγάλη ελάφρυνση χρέους κι αν προσφέρουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα η χώρα μας δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις στο ύψος αυτών της Γερμανίας.

Στο σχετικό δημοσίευμα του σκάι, όπου παραπέμπει η ιστοσελίδα keeptalkinggreece.com, παρουσιάζονται οι αναφορές Τόμσεν ως επικεντρωμένες στην εκτίμηση ότι θα χρειαστούν “τουλάχιστον 20 χρόνια για να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα το ελληνικό ΑΕΠ”, όπως άλλωστε τιτλοφόρησε το ελληνικό μέσο το δημοσίευμά του. Και ο σκάι είχε προσθέσει, αποδίδοντας σε αναφορά του κ. Τόμσεν ότι «το βάρος του προγράμματος δόθηκε υπέρμετρα στη μείωση των μισθών και όχι στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων», ενώ παράλληλα ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη φερόταν να έχει χαρακτηρίσει φοβερή την αντίσταση που καταγράφεται στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα. Επίσης, του αποδιδόταν η επιμονή στην άποψη ότι η Ελλάδα για χρόνια απολάμβανε συντάξεις Γερμανίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες.

Ωστόσο, ο συντάκτης του κειμένου της ιστοσελίδας keeptalkinggreece.com, από μεριάς του εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι  στην ομιλία του ο κ. Τόμσεν θα προσέφυγε και σε και άλλες παραμορφώσεις της πραγματικότητας.

“Εάν δεν κάνω λάθος -και δεν κάνω- ήταν το ΔΝΤ που πίεσε για τις μειώσεις των μισθών στην Ελλάδα”, αναφέρει η ιστοσελίδα. “Και ήταν το ΔΝΤ”, προσθέτει το keeptalkinggreece.com, “που οργάνωσε τη μείωση του βασικού μισθού από τα 759 ευρώ στα  586 ευρώ από το 2011”.

Και η ιστοσελίδα συνεχίζει: “Ήταν η διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde που πίεσε για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις και το 2012, με το επιχείρημα ότι ο βασικός μισθός στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερος απ’ ό,τι στην Κροατία, χώρα μη μέλος της ευρωζώνης (η Κροατία μπήκε στην ευρωζώνη την 1η Ιουλίου του 2013)”, τονίζει η ιστοσελίδα.

“Είναι το ίδιο το ΔΝΤ που τον Ιούλιο του 2016 επέμενε ότι το ποσό των 586 ευρώ πρέπει να πάει ακόμη χαμηλότερα. Και είναι ο ίδιος ο κ. Τόμσεν, που τον Μάρτιο του 2012 είχε υποστηρίξει ότι ο ελάχιστος μισθός στην Ελλάδα ήταν 50% υψηλότερος απ’ ό,τι στην Πορτογαλία”, αναφέρει το keeptalkinggreece.com αποκαλύπτοντας τις ανακρίβειες Τόμσεν-ΔΝΤ.

Και στη συνέχεια παρουσιάζει τους βασικούς μισθούς αποτιμημένους σε ωρομίσθια, ως εξής:

  • Πορτογαλία $4.55
  • Ελλάδα $4.40
  • Κίνα $3.60

Στην αυστηρότατη κριτική της σε βάρος του ΔΝΤ η ιστοσελίδα προσθέτει: “Δεν χρειάζεται να λεχθεί ότι ο Τόμεσεν -και κάθε Τόμσεν- μπορεί να λέει ό,τι θέλει μπροστά σε ακροατήριο που δεν διαθέτει επαρκή γνώση για να θέσει ερωτήματα για τόσο αλαζονικά επιχειρήματα.

Φυσικά, δεν αναμενόταν κάτι διαφορετικό από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ που ίσως ακόμη χρησιμοποιούν τον άβακα για να κάνουν τα μαθηματικά, τους υπολογισμούς και τα μοντέλα”, υπογραμμίζεται επίσης ειρωνικά στο δημοσίευμα, το οποίο κοσμείται από σκίτσο των Financial Times.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

Μενού