Φουντώνουν τα προβλήματα σε αγροτικές εκτάσεις από τους δασικούς χάρτες (link)

Με αποβολή από ιδιοκτησίες δεκαετιών και επιστροφές επιδοτήσεων αλλά και διακοπή κάθε δραστηριότητας ακόμη και σε τουριστικές περιοχές απειλούνται χιλιάδες αγρότες και όχι μόνο, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, υπό αμφισβήτηση βρίσκονται ιδιοκτησίες άνω του 1,5 εκατ. στρεμμάτων τα οποία το 1945 εμφανίζονταν ως δασικά ενώ με την πάροδο των χρόνων έγιναν αγροτικά.

Οι εκτάσεις αυτές μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών θεωρούνται δασικές και ως εκ τούτου εξαιρούνται των επιδοτήσεων για τις εκμεταλλεύσεις που αναπτύχθηκαν σε αυτές.

Σήμερα περίπου 1,5 εκατ. στρέμματα που έχουν γεωργική χρήση είναι χαρακτηρισμένα ως δασικές εκτάσεις, ενώ 1.193.368 στρέμματα που είχαν στο παρελθόν γεωργική χρήση είναι σήμερα καταχωρημένα ως δασικές περιοχές.

Τα στρέμματα αυτά έχουν προκύψει με την ανάρτηση του 45% των δασικών χαρτών, κάτι που σημαίνει ότι με την ολοκλήρωσή τους τα αμφισβητούμενα στρέμματα μπορεί να ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια!

Την ίδια στιγμή τεράστια είναι τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί σε πολλά νησιά όπου οι εκτάσεις έχουν χαρακτηριστεί χορτολιβαδικές στην ουσία να θεωρούνται δασικές με συνέπεια οι ιδιοκτήτες τους να μην μπορούν να αναπτύξουν εκεί καμία δραστηριότητα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, έχουν καταγραφεί πολλά λάθη, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να πρέπει να καταβάλλουν τεράστια ποσά για… θεραπεία τους. Για παράδειγμα στο Πήλιο 800 στρέμματα με ελιές από λάθος φωτοερμηνεία χαρακτηρίστηκαν δασικές!

Δείτε τους αναρτημένους δασικούς χάρτες

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού