Γερμανία: Σήμερα το μεγάλο εκλογικό στοίχημα του SPD στο Saarland

Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι πολίτες του μικρότερου γερμανικού κρατιδίου του Saarland για να εκλέξουν την νέα περιφερειακή τους Βουλή. Οι σημερινές εκλογές θεωρούνταν περίπατος για την CDU. Μέχρι που εμφανίστηκε ο Μ. Σουλτς…

Έκτοτε, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τα ποσοστά του SPD έχουν πάρει την ανιούσα τόσο σε ομοσπονδιακό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Στο δε κρατίδιο του Saarland δεν αποκλείεται πλέον και ένα κυβερνητικό σχήμα Σοσιαλδημοκρατών του SPD και της Αριστεράς (Die Linke).

Μέχρι πρότινος κανείς δεν περίμενε ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα μπορούσε να αποκτήσει τόσο μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον. Για μεγάλο διάστημα θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) θα κέρδιζαν και πάλι τις εκλογές και η υποψήφια του κόμματος και νυν πρωθυπουργός, Κραμπ-Καρενμπάουερ, θα συνέχιζε να συγκυβερνά στην πρωτεύουσα Σααρμπρύκεν με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν τα φώτα της δημοσιότητα, συνεχίζει η Deutsche Welle, στο Saarland  καταδεικνύουν πάντως ότι ο Μάρτιν Σουλτς διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στις τοπικές εκλογές. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την καγκελαρία τα ποσοστά του SPD στο κρατίδιο έχουν αυξηθεί κατά 7,8 έως και 9 μονάδες, φτάνοντας ακόμη και το 34%. Οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν με 37% πρώτη δύναμη, ενώ ο έτερος δυνητικός εταίρος των Σοσιαλδημοκρατών, το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) συγκεντρώνει 12-13%. Στο 7% βρίσκονται την ίδια ώρα οι ακροδεξιοί της Εναλλακτικής για της Γερμανία (AfD) ενώ, κινούμενοι στo εκλογικό όριο του 5%, Πράσινοι (Grune) και Φιλελεύθεροι (FDP) δίνουν μάχη για την πολιτική τους επιβίωση.

Τέτοιο αποτέλεσμα θα συνιστούσε αναμφίβολα το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στην σούπερ εκλογική χρονιά του 2017 για τους Σοσιαλδημοκράτες, που θα έστελνε σημαντικά μηνύματα ενόψει των επόμενων πιο δύσκολων περιφερειακών αναμετρήσεων: των εκλογών στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν στις 7 Μαΐου και μια εβδομάδα αργότερα στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Για τους Χριστιανοδημοκράτες ενδεχόμενη ήττα και απώλεια του πρωθυπουργικού θώκου στο Saarland θα ήταν ιδιαίτερα πικρή, αφού κυβερνούν στο εν λόγω κρατίδιο τα τελευταία 18 χρόνια. Από την άλλη πλευρά, και σε περίπτωση νίκης, οι Σοσιαλδημοκράτες θα ενισχύονταν ακόμη περισσότερο σε περιφερειακό επίπεδο. Σήμερα η CDU μετρά μόλις 5 χριστιανοδημοκράτες πρωθυπουργούς στη χώρα ενώ το SPD 9.

 

Ενδεχόμενη συγκυβέρνηση SPD, Linke και Grune ή και SPD και Linke θα είχε αναμφίβολα επιπτώσεις στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα. Αφενός, αμφότερα σχήματα θα σήμαιναν την επίσημη πρώτη της Αριστεράς σε τοπική κυβέρνηση κρατιδίου της δυτικής Γερμανίας. Αφετέρου, ενδεχόμενη συγκυβέρνηση SPD και Linke στο Saarland θα μπορούσε να θεωρηθεί προπομπός κυβερνητικής συνεργασίας και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υποψήφιος της Linke είναι η ιστορική φυσιογνωμία της γερμανικής Αριστεράς, πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου αλλά και πρώην πρόεδρος του SPD, Όσκαρ Λαφοντέν.

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού