Γερμανία: Πρώτη δοκιμασία για την Μέρκελ οι εκλογές στο κρατίδιο Ζάαρ

Η Άγγελα Μέρκελ και το συντηρητικό κόμμα της αντιμετωπίζουν σήμερα μια πρώτη περιφερειακή εκλογική δοκιμασία στο Ζάαρ, έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές όπου οι σοσιαλδημοκράτες, που είδαν την υποστήριξή τους να αυξάνεται, εμφανίζονται ικανοί να την απειλήσουν έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία. Περίπου 800.000 ψηφοφόροι σε αυτό το μικρό κρατίδιο στα σύνορα με τη Γαλλία άρχισαν να ψηφίζουν από τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) για την ανανέωση του τοπικού κοινοβουλίου.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) και οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα αναμένονται αμέσως μετά. Αν και το Ζάαρ αντιπροσωπεύει μόλις το 1% του γερμανικού πληθυσμού, τα αποτελέσματα θα αναλυθούν εξονυχιστικά προκειμένου να μετρηθεί η ικανότητα των σοσιαλδημοκρατών εν τοις πράγμασι να απειλήσουν την καγκελάριο στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Αν και βρίσκονταν στις αρχές του έτους 15 μονάδες πίσω από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άγγελα Μέρκελ, οι σοσιαλδημοκράτες μάχονται πλέον στήθος με στήθος με το κόμμα αυτό στην πρόθεση ψήφου σε εθνικό επίπεδο με ποσοστά λίγο πάνω από το 30%.

Η εξήγηση: η άφιξη στην ηγεσία τους του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος με μια πορεία σαφώς προς τα αριστερά στα κοινωνικά θέματα και ένα προφίλ που θέλει να δείχνει «κοντά στον λαό», κινητοποίησε και πάλι σε χρόνο ρεκόρ το παραδοσιακό εκλογικό ακροατήριο του κόμματος.

Το CDU, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ κι 18 χρόνια στο Ζάαρ, πιστώνεται με 35% έως 37% των προθέσεων ψήφου στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Όμως το SPD το ακολουθεί τοπικά στο εξής κατά πόδας. Αφού έμεινε για πολύ καιρό στο 25%, φαίνεται τώρα, χάρη στο «αποτέλεσμα Σουλτς», να εξασφαλίζει 32% έως 34% των ψήφων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού