Χωρίς κυβέρνηση η Βόρεια Ιρλανδία – Αναλαμβάνει τη διοίκηση το Λονδίνο

Δέκα χρόνια μετά την αδιάκοπη αυτοδιάθεσή της, η Βόρεια Ιρλανδία κινδυνεύει πλέον να διοικηθεί από το Λονδίνο, αφού επιβεβαιώθηκε σήμερα η αποτυχία των συνομιλιών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Συγκεκριμένα, τα δύο μεγάλα κόμματα της ημιαυτόνομης Βόρειας Ιρλανδίας, οι προοδευτικοί του Σιν Φέιν και οι ενωτικοί του DUP, ανακοίνωσαν και τα δύο πως καμιά συμφωνία δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί ανάμεσά τους για συνεργασία, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας προς τούτο, που έχει παραχωρηθεί από το Λονδίνο και η οποία λήγει σήμερα το βράδυ.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός, Αρλίν Φόστερ, επικεφαλής του DUP  δήλωσε ότι «Οι συνομιλίες απέτυχαν», και κατηγόρησε για την αποτυχία το Σιν Φέιν. Όπως είπε η κυρία Φόστερ, το DUP «ήταν αποφασισμένο να σχηματίσει σήμερα μια κυβέρνηση συνασπισμού, όμως το Σιν Φέιν εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η επικεφαλής του Σιν Φέιν, Μισέλ Ο’Νιλ, από μεριάς της είχε ανακοινώσει από νωρίτερα ότι οι συνομιλίες είχαν φθάσει «στο τέλος» και ότι το κόμμα της δεν θα έκανε πρόταση για πρωθυπουργό και για την κυβέρνηση.

Έτσι, όλα τώρα εναπόκεινται στον Βρετανό υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία, Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ, ο οποίος έχει τρεις επιλογές: να παρατείνει την περίοδο των διαπραγματεύσεων, να προκηρύξει νέες εκλογές ή να κηρύξει την επιστροφή στην «απ’ ευθείας διακυβέρνηση», δηλαδή τη διοίκηση της επαρχίας απ’ ευθείας από το Λονδίνο, καθώς δεν υφίσταται κάποια λειτουργική περιφερειακή εκτελεστική αρχή.

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού