Αμανατίδης: Θα πράξουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας για άμεση αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το τέμενος Βαγιαζήτ επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος επί θρησκευτικών και πολιτιστικών θεμάτων Γιάννης Αμανατίδης.

«Η χώρα μας θα πράξει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της για την άμεση αποκατάσταση του» τόνισε ο κ. Αμανατίδης σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της παρουσίασης της Ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Επιτροπών της UNESCO η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 2-5 Απριλίου.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, άμεσα θα αναπροσαρμοστούν τα προγράμματα έτσι ώστε να ξεκινήσει η ανακατασκευή της σκεπής, όπως και η αποκατάσταση των τοιχογραφιών που είναι μοναδικές σε όλα τα Βαλκάνια. Ο ίδιος πρόσθεσε: «’Αλλωστε είναι γνωστό ότι είναι το μεγαλύτερο τέμενος στα Βαλκάνια, δεν λειτουργούσε ως θρησκευτικός χώρος αλλά είναι ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και η χώρα μας θα πράξει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της.

Κονιόρδου: Θα αποκατασταθεί πλήρως το τέμενος

«Ήρθα η ίδια να δω με τα μάτια μου όλη αυτή την καταστροφή που έχει γίνει σ’ ένα από τα σημαντικότερα μνημεία όλων των Βαλκανίων και να δούμε μαζί και με τον δήμαρχο τον τρόπο που σταδιακά θα το αποκαταστήσουμε», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, από το Διδυμότειχο και μετά την ξενάγησή της χθες στο τέμενος Βαγιαζήτ, το οποίο υπέστη σημαντική ζημιά από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης, η κ. Κονιόρδου που μετέβη το μεσημέρι στο Διδυμότειχο, συνοδευόμενη από τη γ.γ. του υπ. Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, επισκέφθηκε το τέμενος και στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, παρουσία και της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Έβρου, Χρύσας Καραδήμα, όπου ενημερώθηκε για το μέγεθος των καταστροφών. Εκεί, συζητήθηκε ο χρόνος και τα στάδια αποκατάστασης του μνημείου. Στη συνέχεια η υπουργός ξεναγήθηκε στο νέο βυζαντινό μουσείο αλλά και στο κάστρο Διδυμοτείχου.

Αναφορικά με το χρόνο έναρξης των εργασιών αποκατάστασης, η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως πρώτο βήμα είναι η απομάκρυνση του υφιστάμενου στεγάστρου το οποίο μετά την πυρκαγιά καθιστά επικίνδυνη οποιαδήποτε εργασία στο τέμενος. Θα ακολουθήσει η προετοιμασία του χώρου από τους αρχαιολόγους, καθώς υπάρχουν πράγματα που χρήζουν μελέτης και η άμεση αναπροσαρμογή των μελετών που ήδη είχαν εκπονηθεί για την αναστήλωση του μνημείου. Η πλήρης αποκατάσταση τόσο της στέγης όσο και όλων των ζημιών εντός του τεμένους θα ενταχθεί, σύμφωνα με την κ. Κονιόρδου στο ΕΣΠΑ. «…Πιστεύω ότι όλοι θα βάλουμε τα δυνατά μας, από κοινού, ώστε αυτό το μνημείο ν’ αποκατασταθεί όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό», δήλωσε η υπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Πατσουρίδης εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της υπουργού για την όσο το δυνατό συντομότερη αποκατάσταση του τεμένους και τόνισε πως από τη μανία της πυρκαγιάς γλύτωσε η τοιχογραφία-παράσταση της «Ουράνιας Πόλης», ένα σπανιότατο έργο στο νότιο τοίχο, το οποίο έχει καλυφθεί με αιθάλη αλλά δεν έχει καταστραφεί. Ερωτηθείς για τα ακριβή αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς ο δήμαρχος Διδυμοτείχου απάντησε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επίσημη ενημέρωση.

Στη διάρκεια της επίσκεψης της υπουργού Πολιτισμού στο Διδυμότειχο ο κ. Πατσουρίδης έθεσε υπόψη της και μία σειρά άλλων θεμάτων σχετικών με την πολιτιστική κληρονομιά της ακριτικής πόλης. Μεταξύ αυτών: η πρόσληψη αρχαιολόγων και φυλάκων στο νέο βυζαντινό μουσείο, η επιστροφή των αρχαιολογικών ευρημάτων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη τόσο στο Διδυμότειχο αλλά και την ευρύτερη περιοχή, η προστασία και ανάδειξη των βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών, καθώς και η εκπόνηση μελέτης και άμεσης έναρξης εργασιών προστασίας του κάστρου της πόλης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού