Παπαδημούλης: Η έλλειψη πολιτικής θέλησης της ΕΕ αφήνει ελεύθερο χώρο στις ακροδεξιές δυνάμεις

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στο γαλλικό ραδιόφωνο Radio France International (RFI) για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στην ΕΕ.

«Εάν δούμε τα στοιχεία, θα παρατηρήσουμε μια εντυπωσιακή μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο η συμφωνία έχει πολλά προβληματικά στοιχεία, τα οποία διογκώνονται λόγω της αδυναμίας εφαρμογής της συμφωνίας μετεγκατάστασης προσφύγων εντός της ΕΕ και της έλλειψης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Έχει εφαρμοστεί μόνο το 5% του συνολικού αριθμού μετεγκατάστασης, με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία να μην έχει τη θέληση να την εφαρμόσει. Είναι απαράδεκτο χώρες όπως η Ουγγαρία να ζητούν ευρωπαϊκές ενισχύσεις για τους αγρότες τους και τις υποδομές τους, αλλά να μην αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί στο ζήτημα της μετεγκατάστασης.

Η έλλειψη πολιτικής θέλησης της ΕΕ αφήνει ελεύθερο χώρο στις ακροδεξιές και ξενοφοβικές δυνάμεις, που δεν θέλουν την εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης. Εντούτοις, οι ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο παράλληλες κρίσεις, την προσφυγική και την οικονομική.

Εν μέσω της προσφυγικής κρίσης, από τον Ιούλιο του 2015, τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας άρχισαν να κινούνται σε θετική κατεύθυνση, καλύτερα από τους προβλεπόμενους στόχους. Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να σταματήσει σταδιακά την ύφεση και να σταθεροποιήσει την οικονομία. Αυτό ακριβώς πρέπει να λάβουν υπόψη οι εταίροι και δανειστές, να προχωρήσουν στην εφαρμογή και των δικών τους δεσμεύσεων τόσο ως προς το προσφυγικό, όσο και ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού