Διαπραγμάτευση: "Αγκάθι" τα ενεργειακά- Κομισιόν: Στόχος η τεχνική συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου

Εξ αποστάσεως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Ανοιχτό παραμένει το «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά η οποία εκτός από οικονομικές προεκτάσεις ενέχει και σοβαρές πολιτικές πτυχές.

Οι εταίροι πιέζουν για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ και μάλιστα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή εκκίνηση της διαδικασίας το φθινόπωρο με “market test” που θα καταδείξει το ενδιαφέρον της αγοράς για την απόκτηση μονάδων, καθορισμό του «καλαθιού» των προς πώληση μονάδων ως το τέλος του χρόνου και ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέσα στο 2018.

Διαβάστε ακόμα: Κατά της πώλησης του 40% της ΔΕΗ ο Σκουρλέτης

Θεωρούν ότι η μέθοδος των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που επελέγη ως εργαλείο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (μέθοδος την οποία οι ίδιοι οι εταίροι προσυπέγραψαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης) είναι ατελέσφορη, δεν πρόκειται να οδηγήσει στον στόχο που είναι η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% ως το 2020 (από 90% περίπου που είναι τώρα) και για το λόγο αυτό πρέπει να εφαρμοστούν δομικά μέτρα όπως η πώληση μονάδων.

Η ελληνική πλευρά πιέζει προκειμένου να εξαιρεθούν από το «πωλητήριο» τα υδροηλεκτρικά, όπως επίσης και να υποχρεωθούν οι ιδιώτες που θα αγοράσουν λιγνιτικά εργοστάσια, να διαθέτουν μέρος της ενέργειας που θα παράγουν σε διοικητικά καθορισμένες τιμές μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ, όπως συμβαίνει σήμερα με τη ΔΕΗ.

Κομισιόν: Στόχος η συμφωνία για την Ελλάδα έως τις 7 Απριλίου

Στόχος είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) να υπάρξει έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου, ανέφερε στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως έκανε γνωστό οι συνομιλίες μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών συνεχίζονται από την έδρα τους, μετά τη «σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Τόνισε επίσης πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να εργαστούν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

Καταλήγοντας ο κ. Σχοινάς, ανέφερε ότι «η επόμενη συνάντηση θα πρέπει να είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, όπου ιδανικά θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο».

“Το ΔΝΤ συμφώνησε στην αναβολή των διαπραγματεύσεων για τον επόμενο χρόνο”

Το ΔΝΤ συμφώνησε στην αναβολή των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα για τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα γερμανικά ΜΜΕ Spiegel και Focus.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην τελευταία τους συνάντηση συζήτησαν για τον νέο ρόλο της Γερμανίας στο ΔΝΤ αλλά και για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Focus, μια τέτοια κίνηση αποτελεί μία σημαντική παραχώρηση για την Μέρκελ και τον Σόιμπλε, που θα σημαίνει ωστόσο ότι και οι δύο μπορούν να γλιτώσουν από μία ελληνική κρίση και επομένως και από ένα κούρεμα χρέους-  εν μέσω εκλογικού έτους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού