Καραμανλής ή Σημίτης;

Γράφει ο Χρήστος  Οικονόμου

Η προαναγγελθείσα συνέντευξη Σημίτη στον ΣΚΑΪ έρχεται λίγες μέρες μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση του Βατοπεδίου, που προκάλεσε και μία -μετά από μακρά σιωπή- δήλωση Καραμανλή, και ενώ η Βουλή συγκροτεί προανακριτική επιτροπή για τους εξοπλισμούς.

Τί ζητούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί; Τί τους ενώνει και τί τους χωρίζει;

Και τί είναι εκείνο που τους εξωθεί να εμφανίζονται ως ενεργές πολιτικές προσωπικότητες, σε μια εποχή ανεπανάληπτης απαξίωσης της Πολιτικής; Γιατί διακινδυνεύουν το «λέρωμά» τους, αφήνοντας τη βεβαιότητα της θαλπωρής που απολαμβάνουν ως «πρώην»;

Εξ αρχής οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο:

– Η πρώτη διαφορά είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής επέστρεψε στην επικαιρότητα για ένα σκάνδαλο (το Βατοπαίδι), που δεν επιβεβαιώθηκε και έληξε όπως έληξε, ενώ ο Κώστας Σημίτης επανεμφανίζεται ακριβώς τη στιγμή που στη Βουλή -τώρα μόλις- αρχίζει η διερεύνηση του ενδεχόμενου σκανδάλου των εξοπλισμών επί πρωθυπουργίας του και επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου και ενώ ήδη άλλος υπουργός Άμυνας επί των ημερών του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, βρίσκεται ήδη στη φυλακή. Δηλαδή, ο πρώτος ομιλεί για να υπογραμμίσει ότι το σκάνδαλο που αποδόθηκε στην κυβέρνησή του κατέπεσε, ενώ ο δεύτερος μάλλον αμυντική δημόσια εμφάνιση επιχειρεί.

(Τώρα, πώς γίνεται ένα παλαιότερο -υπό διερεύνηση πλέον- σκάνδαλο μόλις τώρα να ξεκινάει η εκκαθάρισή του και ένα αρκετά μεταγενέστερο να έχει οριστικά εκκαθαριστεί, προσήκει στην ιδιόρρυθμη μεθοδολογία απόδωσης των πολιτικών καταλογισμών που διακρίνει τον δημόσιο βίο μας, με βαρύνοντα λόγο σ’ αυτό το πολιτικό παράδοξο να έχουν τα μέσα ενημέρωσης!)

– Η δεύτερη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να θεωρείται από καθόλου αμελητέα μερίδα της κοινής γνώμης ως πολιτική προσωπικότητα με μελλοντικό λόγο στις εξελίξεις, ενώ ο δεύτερος όχι!

Περισσότερο, όμως, στην περίπτωση του Κώστα Σημίτη, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι δείχνει έτοιμος να εκφράσει την άποψή του -παρ’ ότι αναμφίβολα εκτός ενεργού πολιτικής- επιχειρώντας να ασκήσει επιρροή στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και στην επικαιρότητα. Ιδίως, να προτρέψει για την άσκηση ακόμη μεγαλύτερης πίεσης προς την κυβέρνηση Τσίπρα, για πρόωρες εκλογές.

Δηλαδή, εδώ εντοπίζεται και μια ακόμη σημαντική ποιοτική διαφορά: Ο κ. Καραμανλής είτε σιωπά είτε επιφυλάσσεται, ο κ. Σημίτης, ως μετά βεβαιότητος μη ενεργό πολιτικό πρόσωπο, ομιλεί εκπροσωπώντας εκτός από τον εαυτό του και άλλους! Και μάλιστα, ο δεύτερος, δηλαδή ο Κώστας Σημίτης, επιλέγει στάση, καθαρής συμπτωματικής ή και ουσιαστικότερης ταύτισης με μερίδα της τρέχουσας διακομματικής διελκυστίνδας. Εν προκειμένω, συστρατεύεται με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν έχει δικαίωμα να έχει (την όποια) άποψη ο Κώστας Σημίτης για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις; Ασφαλώς ναι!

Εξ ίσου ασφαλώς κρίνονται και οι δημόσιες παρεμβάσεις των απελθόντων πρωθυπουργών! Πώς; Νομίζω, κρίνονται πρωτίστως από το βαθμό που εκείνο το οποίο λέγουν οι απελθόντες πρωθυπουργοί συμβάλλει στη ενότητα των πολιτών ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ή εντείνει τον ήδη υφιστάμενο διχασμό και μάλιστα με τη χώρα σε κρίσιμη περίοδο.

 

 

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού