Κουρελού η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη – Αιφνίδια αυστριακή υπαναχώρηση: Δεν θα δεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα

48 ώρες νωρίτερα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, διαβεβαίωνε τους ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες ότι η Αυστρία θα αρχίσει να δέχεται πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, υλοποιώντας τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ε.Ε.. Παράλληλα, βεβαίως, τόνιζε ότι ο ίδιος προσωπικά διαφωνεί με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Φαίνεται, όμως ότι το κλίμα έντασης που επικρατεί εδώ και χρόνια στον «μεγάλο συνασπισμό» μεταξύ χριστιανοδημοκρατών (ÖVP) και σοσιαλδημοκρατών (SPÖ) οδηγεί πλέον την κυβέρνηση στη Βιέννη σε αλλαγή στάσης.

Μιλώντας στη γερμανόφωνη βελγική εφημερίδα Der Standard ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας της Αυστρίας, Χανς Πέτερ Ντοσκόζιλ, αντικρούει τον ομόλογό του, χριστιανοδημοκράτη υπουργό Εσωτερικών, προειδοποιώντας ότι «η Αυστρία δεν είναι υποχρεωμένη να δεχθεί κανέναν από την Ιταλία και την Ελλάδα, γιατί, κατά τη γνώμη μας, έχει εκπληρώσει με το παραπάνω τις υποχρεώσεις της».

Το θέμα θα απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο που συγκαλείται σήμερα στη Βιέννη, με τον υπουργό Άμυνας να ζητεί απόφαση διακοπής στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ή έστω «παράταση» της αυστριακής εξαίρεσης. Αν όμως πράγματι η Βιέννη αρνηθεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες, εκτιμά από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, θα πρέπει να έχει νομική και πολιτική κάλυψη από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί ο Σομπότκα, η Κομισιόν θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Αυστρίας λόγω παράβασης των συνθηκών.

Σύμφωνα με την Der Standard, την ίδια θέση απόρριψης του ενδεχόμενου υποδοχής προσφύγων στην Αυστρία εκφράζει ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν.

Απορρίπτοντας τη μετεγκατάσταση προσφύγων, εκτιμά η εφημερίδα Der Standard, ο καγκελάριος Κερν ανταποκρίνεται σε αίτημα που είχε εκφράσει το (ακροδεξιό) κόμμα FPÖ.

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού