Μπενουά Αμόν: Ανοιχτή η Μέρκελ στον εκδημοκρατισμό των αποφάσεων της ευρωζώνης

Ο προεδρικός υποψήφιος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Μπενουά Αμόν, στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο, ότι η Άγγελα Μέρκελ είναι ανοικτή στη συζήτηση για τον εκδημοκρατισμό των αποφάσεων που λαμβάνονται στην ευρωζώνη. Η δήλωση Αμόν έγινε μετά από συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμόν στο πρόγραμμά του προτείνει να αντικατασταθεί το Eurogroup από μια συνέλευση βουλευτών που θα προέρχονται από εθνικά Κοινοβούλια και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα έχει αρμοδιότητες σε θέματα προϋπολογισμού ή ακόμη εναρμόνισης των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών.

“Η καγκελάριος μου εξέφρασε τις επιφυλάξεις που θα μπορούσε να έχει σε ένα νομικό επίπεδο και για την πολιτική δυσκολία να εφαρμοστεί μια τέτοια λύση, αλλά δεν έκλεισε την πόρτα στη συζήτηση, κάτι που είναι κατά τη γνώμη μου θετικό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμόν, έπειτα από τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο.

Αν επιβεβαιωθεί πως η Άγγελα Μέρκελ είναι τουλάχιστον ανοικτή στη συζήτηση για μια ενίσχυση της νομιμότητας των αποφάσεων που λαμβάνονται στην ευρωζώνη, θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη.

Η καγκελάριος δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση. Από την πλευρά του ο Αμόν έκανε λόγο για “μια ενδιαφέρουσα συζήτηση” με την καγκελάριο.

Ωστόσο, ο προεδρικός υποψήφιος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος παραδέχθηκε πως παραμένουν οι διαφορές για τα δημοσιονομικά ζητήματα. “Επανέλαβα στην καγκελάριο τη διαφωνία μου και την επιθυμία μου να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας”, είπε ο Αμόν, ο οποίος εκτίμησε ότι προκαλούν “κοινωνική απελπισία που κατευθύνει ψήφους στην ακροδεξιά”.

Μεταξύ των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, με στελέχη των οποίων θα συναντηθεί στη συνέχεια ο Αμόν, επικρατεί η παράδοση να υποστηρίζεται επίσημα ο εκάστοτε υποψήφιος του γαλλικού PS, δηλαδή του “αδελφού κόμματος” στη Γαλλία.

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού