Για να μην έρθει κυβέρνηση της αριστεράς ψήφισαν οι Γερμανοί στο Ζάαρλαντ

Το κίνητρο να αποτραπεί ο σχηματισμός αριστερής κυβέρνησης στο γερμανικό κρατίδιο του Ζάαρλαντ εκτιμούν Γερμανοί αναλυτές  ότι ήταν το στοιχείο εκείνο που κινητοποίησε τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, που έδωσαν την ευρεία νίκη του CDU στο κρατίδιο.

Έτσι, από τις πρώτες αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων στο Ζάαρλαντ προκύπτει ότι ο βασικότερος λόγος της θεαματικής ανόδου των Χριστιανοδημοκρατών (40,7%) ήταν αποτροπή μιας μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών με το κόμμα «Η Αριστερά».

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες μόλις το 1/3 των ψηφοφόρων προτιμούσε συνασπισμό της Αριστεράς να αναλάβει την τοπική διακυβέρνηση, ενώ το 58% είχε εκφραστεί υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας της Χριστιανικής Ένωσης με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Αξιοποιώντας την προτίμηση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν επικεντρώσει μάλιστα τον προεκλογικό αγώνα τους στο θέμα του μετεκλογικού συνασπισμού που θα συγκυβερνούσε στο κρατίδιο του Ζάαρ.

Όπως υποστήριζαν, μόνο με την ψήφο υπέρ του CDU θα μπορούσε να αποτραπεί μια αριστερή διακυβέρνηση στο κρατίδιο. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα των Χριστιανοδημοκρατών ήταν βέβαια και η ιδιαίτερα δημοφιλής πρωθυπουργός Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Ας σημειωθεί ότι και το 75% των οπαδών του SPD είχε την άποψη ότι κάνει καλά τη δουλειά της.

Προς το παρόν, εκτιμά η Deutsche Welle, δύσκολα μπορεί να εκτιμήσει κάποιος τι μπορεί να σημαίνουν τα αποτελέσματα στο κρατίδιο του Ζάαρ για τις επερχόμενες γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές.

Αυτό όμως που σίγουρα θα προβληματίσει SPD και CDU είναι ότι οι Χριστιανοδημοκράτες με την πόλωση που προκάλεσαν γύρω από το θέμα της «αποτροπής μιας αριστερής κυβέρνησης» έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν μαζικά εκ νέου τους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

Μενού