Κυπριακό: Ακόμη κι αν συμφωνηθεί συνέχιση των διαπραγματεύσεων η πορεία τους δεν θα είναι εύκολη

Ακόμα και να συμφωνήσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στη Κύπρο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων η πορεία τους δεν θα είναι και τόσο εύκολη, κρίνει η εφημερίδα Φιλελεύθερος (Φ), λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς. Αγκάθια στην όλη πορεία των διαπραγματεύσεων που δεν βοηθούν την ειρηνευτική διαδικασία, αποτελούν: α) Το αίτημα της Άγκυρας για τις 4 βασικές ελευθερίες που προέβαλε η Τουρκία στις συνομιλίες στην Ελβετία, β) η απαίτηση για συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων, η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση, γ) η επαναφορά του όρου που υπήρχε στο σχέδιο Ανάν για συναπόφαση Ε/κ και Τ/κ σε θέματα που αφορούν την ορθή λειτουργία του κράτους, και δ) η αντίληψη που έχουν για το τι εστί «πολιτική ισότητα».

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Έιντε, αναφέρει ο Φ, επιστρέφει στην Κύπρο στα μέσα της εβδομάδας προκειμένου να προετοιμάσει κατάλληλα το δείπνο των ηγετών και από την άλλη να εντατικοποιήσει τις επαφές του. Στόχος του είναι το βράδυ της Κυριακής, καθώς οι τρεις θα ολοκληρώσουν το δείπνο τους, να προβούν σε ανακοίνωση συνέχισης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί από την τουρκική πλευρά τον περασμένο Φλεβάρη. Γι’ αυτό και θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην αναζήτηση νέων τρόπων που θα βοηθήσουν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών.

Η εφημερίδα προσθέτει πως Διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν πως είναι μεν σημαντικό γεγονός μια κοινωνική συνάντηση των ηγετών, ύστερα από τη διακοπή τόσων εβδομάδων, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι η μετέπειτα πορεία των συνομιλιών. Κάτι που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πλήρως, εάν ληφθεί υπόψη ο τρόπος που συμπεριφέρεται η τουρκική πλευρά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

Μενού