Σβίγκου: Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ

Συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου στον ρ/σ North 98.0 και στον Βαγγέλη Γιακουμή.

  • Θα ήθελα να μας πείτε εσείς πού βρισκόμαστε στη διαπραγμάτευση και με τις καθυστερήσεις και τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ

Έχουμε τονίσει ότι οι διαφωνίες μας δεν είναι τεχνικές, αλλά είναι πολιτικές. Οπότε χρειάστηκε η διαπραγμάτευση να περάσει στο πολιτικό επίπεδο. Για να γεφυρωθούν οι διαφωνίες χρειάζονται πολιτικές συγκλίσεις, για να επιτευχθεί ο στόχος που έχουμε για μια συνολική συμφωνία η οποία, εκτός από το τεχνικό της μέρος που θέλουμε να κλείσει το αμέσως επόμενο διάστημα, θα περιλαμβάνει τόσο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όσο και τον προσδιορισμό των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το ’19 και μετά.

Γνωρίζουμε όλοι ότι το ΔΝΤ δεν ξεκίνησε τώρα να παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων και δεν ξεκίνησε τώρα να έχει παράλογες απαιτήσεις, αυτές τις έχει από το Δεκέμβριο του ’15. Από τότε, αν θυμάστε, μιλούσε για πρόσθετα μέτρα, τότε έλεγε ότι τα νούμερα της Κομισιόν δεν βγαίνουν.

Πλέον, έχει αποδεχθεί ότι τα νούμερα της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης είναι αυτά τα οποία πρόκειται να γίνουν αποδεκτά για να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Και αυτή τη στιγμή αυτά που συζητούνται έχουν να κάνουν με τα αντίμετρα, όπως έχουν να κάνουν και με τα εργασιακά και με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είναι κάτι το οποίο έχει βάλει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι, αφού η συμφωνία του Αυγούστου μιλά για βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

  • Επειδή το παιχνίδι, όπως λέτε και εσείς – και σωστά λέτε, παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων το ΔΝΤ από το ’15 και μετά, μέχρι και τώρα με όλα αυτά που ζητάει, κάθε φορά και καινούργια. Γιατί τελικά το θέλουμε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα; Το αναφέρω «γιατί το θέλουμε», με βάση την αναφορά της κας Λαγκάρντ ότι της το ζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας.

Το ΔΝΤ το θέλουνε στο πρόγραμμα ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για δικούς τους λόγους. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι το πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Γι’ αυτό το λόγο επιμένουν η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός στο ότι θα πρέπει να ισχύσει και στην Ελλάδα, παρόλο που βρίσκεται σε πρόγραμμα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτή ήταν η προσπάθεια που έγινε και ….

  • Και μπράβο του κ. Τσίπρα που το πέρασε στη Ρώμη προχθές αυτό.

Αυτό ήθελε να καταδείξει και στη Σύνοδο, αυτό ήθελε να καταδείξει και με την επιστολή του, να ξεκαθαρίσει η Ευρώπη εάν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα ή βέβαια ισχύει και για την Ελλάδα. Και η απάντηση ήταν καταφατική, επιβεβαιώθηκε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει και για την Ελλάδα. Και αυτό είναι κάτι που περιμένουμε να το δούμε στην πράξη και όχι απλώς στα λόγια.

  • Άρα, εμείς δεν δεχόμαστε στην συμφωνία που θα κλείσει τον «Εργασιακό Μεσαίωνα», όπως τουλάχιστον φέρεται να είπε ο κ. Πρωθυπουργός στους ευρωπαίους ομολόγους του την προηγούμενη Παρασκευή στην Σύνοδο και το Σάββατο; Άρα, εμείς δεν θα υπογράψουμε να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Τις θέλουμε, αυτές χρειάζεται να είναι και να μην καταστρατηγηθεί το όλο εργασιακό πλέγμα, ας το πούμε έτσι.

Και να θυμηθούμε λίγο και το πώς φτάσαμε να διαπραγματευόμαστε για τις συλλογικές συμβάσεις. Μετά τη συμφωνία του Αυγούστου, που μιλούσε για βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, συγκροτήθηκε μια επιτροπή σοφών από εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους, και ξένους και Έλληνες, η οποία επιτροπή κατέληξε σε ένα πόρισμα. Το πόρισμα αυτό θα έπρεπε κανονικά να είναι η βάση της συζήτησης για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ελληνική περίπτωση και αυτό είναι που δεν γίνεται αυτή τη στιγμή σεβαστό από το ΔΝΤ. Το πόρισμα δηλαδή το οποίο είναι για να αποτελέσει τη βάση για τη συζήτηση.

  • Θέλω να σας ρωτήσω τώρα τι γίνεται, γιατί ένα από τα επόμενα αγκάθια, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, είναι το θέμα της ενέργειες. Το θέμα της ενέργειας που αποτελεί κι αυτό ένα αίτημα των δανειστών, μάλλον δεν είναι και μόνο αίτημα των δανειστών, υπάρχει και δικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την πώληση του 40% των εργοστασίων της χώρας μας…Θέλω λοιπόν να σας πω με αφορμή και τη διαφορετική άποψη που εξέφρασε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο πρώτος τη τάξει υπουργός, ο υπουργός των Εσωτερικών, ο οποίος μίλησε για κανιβαλισμό της ΔΕΗ και από την άλλη θα ήθελα, στον αντίποδα δηλαδή, τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Πιτσιόρλας που είπε ότι θα πρέπει και η χώρα και οι φορείς και ορισμένα από τα κόμματα να υπερβούμε τον κρατισμό, με το μήνυμα αυτό που έστειλε ο κ. Πιτσιόρλας. Η άποψή σας ποια είναι στο θέμα της ΔΕΗ; Γιατί απειλούν ήδη οι συνδικαλιστές να κατεβάσουν διακόπτες, να υπάρχει διακοπή ρεύματος κ.λπ. όλα αυτά που έχουμε ζήσει στο παρελθόν..

Ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν και υπουργός Ενέργειας και με την παρέμβασή του αυτή, ο ίδιος, όπως και το κόμμα, όπως και συνολικά η κυβέρνηση καταδεικνύουν τη μάχη που δίνεται αυτή τη στιγμή για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Όπως γνωρίζετε μέσα από τη διαπραγμάτευση και μέσα από τη συμφωνία του Αυγούστου και μέσα από την πρώτη αξιολόγηση τα σχέδια τα οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, όπως για παράδειγμα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αποκρούστηκαν. Αυτή τη στιγμή έχετε δίκιο ότι οι δανειστές πιέζουν για πράγματα τα οποία είχαν κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση. Υπάρχει όμως το δεδομένο του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα λιγνιτικά κι εμείς προσπαθούμε να βρούμε εκείνες τις λύσεις οι οποίες θα υπερασπίζονται το δημόσιο και δεν πρόκειται να φέρουν από την πίσω πόρτα αυτά τα οποία θέλει η ΝΔ, η οποία είδαμε και με την παρέμβαση που έκανε πριν από λίγες μέρες για ιδιωτικοποίηση, τη στιγμή δηλαδή που γινόταν η διαπραγμάτευση για τη ΔΕΗ, και μάλιστα κάνοντας κι ένα βήμα πέρα και από τους δανειστές, μιλώντας δηλαδή για πράγματα που ούτε καν οι ίδιοι διανοούνται να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση.

  • Άρα εσείς λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ όσο μπορεί με συνέπεια να μην πωληθεί στους ιδιώτες…

Εμείς λέμε ότι θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί. Και δεν υπάρχει σ’ αυτό το σημείο καμία αντιπαράθεση μεταξύ κόμματος-κυβέρνησης, Σκουρλέτη-κυβέρνησης κ.ο.κ.

  • Θέλω να σας ρωτήσω τι γίνεται τώρα και με τα υπόλοιπα θέματα, τα αντίμετρα, με την έννοια δηλαδή ότι θα δεχθούν οι δανειστές, κατά τη γνώμη σας, τα αντίμετρα αυτά που προτείνει η κυβέρνηση σε ότι αφορά τα μέτρα που θα λάβει για να κλείσει η συμφωνία; Γιατί το ξέρετε κι εσείς πολύ καλά, είστε ένας άνθρωπος που ζείτε και κυκλοφορείτε ανάμεσα στον υπόλοιπο κόσμο, στην κοινωνία, στην αγορά, όπως θέλουμε να το πούμε, όπου τα μέτρα αυτά, όπως τα διαβάζουμε, αν είναι αυτά, είναι πάρα πολύ επώδυνα..

Θα έλεγα να περιμένουμε να δούμε τα μέτρα, γιατί και στις προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης και σε προηγούμενες αξιολογήσεις είναι πολλά αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί, τα οποία τελικά αποτελούσαν επιθυμίες των δανειστών ή αποτελούσαν κακά σενάρια τα οποία δεν αποδείχθηκαν αληθινά, κι όταν θα έχουμε τη συμφωνία μαζί και με τα θετικά μέτρα, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα, τότε θα μπορέσουμε να την αξιολογήσουμε.

  • Ένα τελευταίο.. Σήμερα έχουμε και τη συζήτηση στη Βουλή για την προκαταρκτική εξέταση στην υπόθεση του κ. Γιάννου Παπαντωνίου στο θέμα των εξοπλισμών, με δεδομένο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πει ναι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. να γίνει η επιτροπή… Το δικό σας σχόλιο ποιο είναι;..

Κατ’ αρχήν ότι είναι πολύ θετικό το ότι συμφωνούν και τα υπόλοιπα κόμματα. Θεωρώ ότι είναι μια πρωτοβουλία που ήταν αναγκασμένα όλα τα κόμματα να την αποδεχτούν. Κι αυτό που πρέπει να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αλλά και όσα από τα υπόλοιπα κόμματα στη Βουλή θεωρούν ότι πρέπει να απαντηθεί το μέγιστο αίτημα της κοινωνίας για διαφάνεια και για απόδοση δικαιοσύνης, είναι να μην αφήνουν τίποτα στο σκοτάδι.

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού