Ανεβάζει στο "κόκκινο" τα ελληνοτουρκικά ο Ερντογάν – Νέοι λεονταρισμοί εσωτερικής κατανάλωσης για το δημοψήφισμα

Νέα όξυνση στα ελληνοτουρκικά επιλέγει να προκαλέσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν,  συγκαλώντας το ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, με βασικά θέματα στην ατζέντα του τις σχέσεις με την Ελλάδα για το Αιγαίο, το Κυπριακό, τις σχέσεις με την Ευρώπη, το Συριακό και την αντιμετώπιση των Κούρδων.

Ο Τούρκος πρόεδρος αποδεικνύει έτσι ότι είναι αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα τη μάχη εσωτερικών εντυπώσεων χρησιμοποιώντας  τεχνική ένταση με την Ελλάδα και θέτοντας ανοιχτά θέμα Αιγαίου, με τη διατύπωση ότι δεν δέχεται “τετελεσμένα”. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης, υποστήριξε την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, από τις συζητήσεις με τον Ο.Η.Ε. και τη Λευκωσία, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του τελευταίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η Τουρκία προτιμά την “επίλυση των προβλημάτων μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου με την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την δημιουργία τετελεσμένων”. Επισημαίνεται δε πως “έγινε περιεκτική αξιολόγηση των διαφορών στο Αιγαίο και των νόμιμων και ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο, σε σχέση με τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου”.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η Άγκυρα έχει προγραμματίσει σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο και δεν στο Αιγαίο, ενώ από επίσημα χείλη έχει τεθεί εκ νέου θέμα “γκρίζων ζωνών”, αμφισβητώντας τις κυριαρχικές αρμοδιότητες της Ελλάδας. Από τις αρχές του χρόνου με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους Cesme επιχείρησε να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο ακόμη και σε περιοχές ακριβώς έξω από τα χωρικά ύδατα της Θάσου και της Θράκης.

Αναφορικά με το Κυπριακό, το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε πως υποστηρίζει πλήρως την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες με αφορμή την υπόθεση του Ενωτικού Δημοψηφίσματος και επισημαίνει ότι οι “διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς που να διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη”.

Ωστόσο, την Κυριακή έχει προγραμματιστεί δείπνο μεταξύ του Κυπρίου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με σκοπό την ομαλοποίηση των σχέσεων και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μετά τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, τίθεται εν αμφιβόλω το αποτέλεσμα της κρίσιμης αυτής συνάντησης. Η Άγκυρα επιχειρεί να επιρρίψει στην Κυπριακή κυβέρνηση την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και καταθέτοντας την τουρκική θέση για το κυπριακό επισημαίνει ότι “η δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ενσωμάτωση της αντίληψης του ίσου συνεταιρισμού”.

 

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού