Μόνο στο CG: Δύο σενάρια για την αξιολόγηση- Συνολική συμφωνία από τώρα ή αναμονή για το ΔΝΤ

 

Με το παρασκήνιο να οργιάζει συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η συνεπής τήρηση τόσο από μεριάς της Αθήνας όσο και από μεριάς των δανειστών η τακτική του πλήρους εμπάργκο διαρροών για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης. Υπενθυμίζεται ότι η τακτική αυτή συναποφασίστηκε απ’ όλα τα μέρη, με την επιστροφή στην Αθήνα της αντιπροσωπείας 4 Ελλήνων υπουργών από τις Βρυξέλλες, όπου είχε προηγηθεί ένας γύρος εντατικών και εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων Ελλάδας-δανειστών, αμέσως μετά την άγονη έκβασης του Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Με δεδομένη την έλλειψη διαρροών και πληροφοριών, που φαίνεται, όμως, να συνέβαλε έκτοτε στο κλίμα της διαπραγμάτευσης, αφού οι άσκοπες φθορές στις σχέσεις μεταξύ όλων πλευρών μειώθηκαν κατά πολύ, όλοι τώρα κάνουν λόγο για κλείσιμο της διαπραγμάτευσης λίαν συντόμως, ώστε να κλείσει η τεχνική συμφωνία και το Eurogroup της 7ης Απριλίου να γίνει παραγωγικό για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

Από τις ελάχιστες διαθέσιμες πληροφορίες περιγράφεται συμφωνία στα θέματα μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις (με ασαφές εάν θα ισχύσει από το 2019 ή από το 2020) και μείωσης του αφορολόγητου. Τα εργασιακά πιθανότατα θα τεθούν εκτός τελικής συμφωνίας σ’ αυτήν τη φάση, ενώ προχωρεί η υπόθεση της ΔΕΗ, που προκαλεί και τις μεγαλύτερες ενδοκυβερνητικές φθορές.

Ωστόσο, κεντρικό σημείο των εκκρεμοτήτων που απομένουν άλυτες είναι το εάν θα υπάρξει από τώρα συμφωνία και για το σύνολο των θεμάτων, συμπεριλαβανομένου και το χρέους.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι στις 21-23 Απριλίου συνέρχεται η σύνοδος του ΔΝΤ, όπου αναμένεται να διευκρινιστεί εάν το Ταμείο αποδέχεται τα νούμερα της Eurostat ως βάση αποτίμησης των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, ή όχι, δεν φαίνεται δυνατό να προκύψει «συμφωνία για όλα» πριν τα τέλη Απριλίου.

Άλλωστε, και από μεριάς του Βερολίνου εξακολουθεί να δίνεται μάχη οπσιθοφυλακών για το χρέος εν όψει των γερμανικών εκλογών, με διαρροές για το ενδεχόμενο κόστος των μεσοπρόθεσμων μέτρων απομείωσης του ελληνικού χρέους που ζητεί το ΔΝΤ για να μπεί στο 3ο μνημόνιο.

Αντίθετα, πλήρης συνεννόηση φαίνεται πως έχει επιτευχθεί σχετικά με τον χρόνο του μνημονίου, σε περίπτωση συμμετοχής του ΔΝΤ, με όλες τις πλευρές να φαίνονται περισσότερο διατεθειμένες παρά ποτέ να αποφύγουν παρατάσεις του καθεστώτος των μνημονίων. Έτσι, και το ΔΝΤ εφ’ όσον συμμετάσχει η παρουσία του θα ολοκληρωθεί στη διετία 2018-’19.

Τυχόν πρόσθετες πιστώσεις που θα απαιτούνταν για το 2020 και μετά, ήδη φαίνονται διαθέσιμες και εξασφαλισμένες από τα αδιάθετα υπόλοιπα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που τελικά κόστισαν πολύ φθηνότερα και που τελικά δεν θα διατεθούν ως πρόσθετη εγγύηση προς το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο 3ο μνημόνιο, όπως πρότειναν οι ευρωπαίοι δανειστές μας. Οι πιστώσεις αυτές προσφέρουν ένα μαξιλάρι 20 δισ. ευρώ περίπου.

Ανεξαρτήτως αυτών, πάντως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τις επόμενες μέρες θα αρχίσει η προώθηση στη Βουλή των ρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν και απαιτείται η έγκρισή τους από την ελληνική εθνική αντιπροσωπεία για να προχωρήσει και να κλείσει η β΄ αξιολόγηση.

 

 

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού